Viedenčania olympiádu nechcú, Bratislava z hry vypadáva

(Autor: ilustračné - tasr/ap)
SITA|11. mar 2013 o 17:45

Zoznam troch - štyroch ašpirujúcich dejísk na rok 2028 bude známy na jeseň 2020.

VIEDEŇ. Občania Viedne sa v referende vyjadrili proti prípadnej kandidatúre na organizovanie OH 2028. Oficiálne výsledky plebiscitu zverejnia v utorok, o jasnom "nie" referuje na základe svojich zdrojov agentúra APA.

V niektorých okrskoch údajne prejavilo zamietavé stanovisko až 80 % respondentov.

Radnica rakúskej metropoly prezentovala svoje úvahy vo februári a vtedy sa objavila aj informácia, že v prípade schválenia tohto zámeru by sa partnerským mestom mohla stať Bratislava.

"Sme otvorení všetkému, ale rozhovory so starostom Michaelom Häuplom o prípadnej spolupráci v súvislosti s olympijskými hrami sa ešte nezačali," povedal pri tejto príležitosti primátor slovenského hlavného mesta Milan Ftáčnik a dodal: "Naše mestá ležia naozaj blízko pri sebe a veríme v zintenzívnenie kooperácie. Toto by bola jedna z možností. Pre nás by však bolo dôležité aj finančné zabezpečenie, v tomto smere si musíme počínať opatrne."

Ftáčnik podotkol, že najvýznamnejší športový sviatok planéty je na Slovensku momentálne už v hre, ale v skoršom termíne, zimnej podobe a s iným potenciálnym spoluorganizátorom - upozornil tým na ideu spoločnej kandidatúry Poľska a SR na usporiadanie ZOH 2022.

Zoznam troch - štyroch ašpirujúcich dejísk na rok 2028 bude známy na jeseň 2020, rozhodnutie padne v súlade s tradičným itinerárom v roku 2021. Stoss pri približovaní situácie skonštatoval, že šance Viedne by rástli, ak by sa OH 2020 a 2024 nekonali v Európe. Na rok 2020 kandidujú Istanbul, Madrid a Tokio.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Viedenčania olympiádu nechcú, Bratislava z hry vypadáva