Vždy po tom túžila. Shiffrinová teraz prepísala históriu lyžovania

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. dec 2018 o 13:09

Američanka udivuje lyžiarsky svet.

LAKE LOUISE. Mikaela Shiffrinová udivuje lyžiarsky svet nielen svojou slalomovou technikou pri maximálnej rýchlosti, ale aj univerzálnosťou.

Po nedeli je 23-ročná Američankou prvou ženou zjazdárskej histórie, ktorá dosiahla aspoň jeden triumf vo všetkých šiestich disciplínach, ktoré sa jazdia v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

Shiffrinová pred rokom vyhrala v kanadskom Lake Louise prvýkrát preteky SP v zjazde a presne po 365 dňoch na tom istom mieste zažila pocit víťazstva po prvý raz aj v super G.

A vôbec to nebola dráma o pár stotinkách. Druhej vo výsledkovom poradí Nórke Ragnhild Mowinckelovej nadelila 77 stotín sekundy.

"Vždy som túžila dostať sa do stavu, keď budem môcť víťaziť v ktorejkoľvek disciplíne. Chcela som to odvtedy, čo som začala jazdiť vo Svetovom pohári či ešte skôr, keď som začínala s lyžovaním ako dievča. Táto chvíľa je pre mňa výnimočná," povedala Mikaela Shiffrinová po svojom nedeľňajšom triumfe v Lake Louise.

Gratulovali jej aj súperky

Trojdňové zápolenia v Lake Louise zvládla takmer ako špecialistka na kĺzavé disciplíny - vo dvoch zjazdoch skončila deviata a štvrtá, spomenutý super G ovládla.

Po siedmich pretekoch novej sezóny má obhajkyňa veľkého glóbusu na čele obrovský náskok 238 bodov pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou.

"Vitaj v klube," napísala na sociálnej sieti Slovinka Tina Mazeová.

Ona a ďalších päť pretekárok (Švédky Anja Pärsonová a Pernilla Wibergová, Američanka Lindsey Vonnová, Chorvátka Janica Kosteličová a Rakúšanka Petra Kronbergerová) majú na konte víťazstvá v piatich disciplínach zjazdového lyžovania.

Shiffrinová ako jediná už zvíťazila vo všetkých šiestich. Má výhodu, že na rozdiel od minulosti sa jazdia aj paralelné slalomy o body do SP.

"Blahoželám," jednoducho napísala na twitteri Vonnová, Shiffrinovej krajanka a s 82 víťazstvami absolútna historická rekordérka v počte triumfov.

Takmer 50 triumfov pred 24. narodeninami

Fenomenálna Američanka je momentálne držiteľkou 46 triumfov v pretekoch Svetového pohára.

Shiffrinová 34-krát zvíťazila v slalome, 6-krát v obrovskom slalome, 3-krát v paralelnom slalome a po jednom triumfe má z alpskej kombinácie, zjazdu a super G.

To všetko dosiahla v mladom veku skôr než 4 mesiace pred svojimi 24. narodeninami.

"Som možno mladá, ale tento môj vývoj trval veľmi dlho. Bol to proces. Už teraz si uvedomujem, že po rýchlostnom víkende v Lake Louise musím zasa potrénovať slalom," skonštatovala M. Shiffrinová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vždy po tom túžila. Shiffrinová teraz prepísala históriu lyžovania