Sagan ovládol spoločný šampionát a získal siedmy titul majstra Slovenska

Peter Sagan vyhral spoločné MSR a MČR v cyklistike 2021.
Peter Sagan vyhral spoločné MSR a MČR v cyklistike 2021. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR, SITA|20. jún 2021 o 15:30 (aktualizované 20. jún 2021 o 16:05)

Sagan predviedol skvelý únik.

MSR a MČR v cyklistike 2021 - Bánovce nad Bebravou

Slovensko - muži elite:

1.

Peter Sagan

Bora-Hansgrohe

4:48:30 h

2.

Matúš Štoček

Topforex - ATT Investments

+ 3:02 min

3.

Lukáš Kubiš

DUKLA Banská Bystrica

+ 12:18 min

Česko - muži elite:

1.

Miachel Kukrle

Elkov-Kasper

4:49:05 h

2.

Dominik Neuman

Elkov-Kasper

+ 0 s

3.

Daniel Turek

Felbermayr-Simplon Wels

+ 0 s

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU. Peter Sagan vyhral spoločné MSR a MČR v cyklistike 2021 a získal siedmy titul majstra Slovenska.

Sagan bol súčasťou 11-člennej skupiny, ktorá sa ešte zmenšila na štyroch cyklistov. Spoločnosť mu robili traja českí cyklisti.

Tých sa Sagan zbavil 20 kilometrov pred cieľom, keď zaútočil na poslednom možnom stúpaní. Nakoniec uspel po sólovom úniku.

Do cieľa už prichádzal v pokojnom tempe a zdravil fanúšikov v Bánovciach nad Bebravou.

Český titul si vybojoval Michael Kukrle. Vicemajstrom Slovenska sa stal Matúš Štoček, ktorý stratil na Sagana 3:02 min. Tretí skončil Lukáš Kubiš, ktorý prešprintoval Erika Bašku.

Už jedenásť rokov slovenskej cyklistike kraľujú bratia Saganovci, keďže od roku 2011 zvíťazili len Peter Sagan alebo jeho brat Juraj.

Peter v minulosti ovládol národný šampionát aj v rokoch 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 a 2018, mladší Juraj v rokoch 2016, 2017, 2019 a 2020.

Juraj Sagan na tohtoročnom spoločnom šampionáte s Čechmi chýba, keďže sa počas tréningu zranil.

"Som veľmi rád za bratove víťazstvo. Už jedenástykrát vyhral Sagan, takže sa tešíme," povedal pre RTVS minuloročný víťaz Juraj Sagan.

"Už to mám zoperované a vyzerá to dobre. Už o niekoľko dní by som sa rád vrátil na bicykel. Do olympiády by som mal byť v poriadku," povedal o svojom zranení.

Sagan bol vpredu hneď od úvodu

Nedeľňajší vrchol spoločných MSR a MČR nemal náročný profil, na pretekárov čakalo približne 1900 výškových metrov, no preteky na dlhej trase skomplikovali vysoké horúčavy.

Už na štarte o 10.30 h ukazoval teplomer okolo 30 stupňov Celzia. Pretekári absolvovali dokopy sedem okruhov dlhých 32,5 km. Hneď po štarte sa začalo útočiť a do úniku sa snažili dostať viacerí pretekári.

Peter Sagan na spoločných MSR a MČR v cyklistike 2021.
Peter Sagan na spoločných MSR a MČR v cyklistike 2021. (Autor: TASR)

Nikto sa však dlhšie nedokázal odpútať a nezmenilo to ani stúpanie na Motešice (0,8 km, 5,3 percenta).

Po ňom sa však po páde rozdelil pelotón. Vpredu jazdili najväčší domáci favorit Peter Sagan, ktorý bol od úvodu pretekov veľmi aktívny, či Matúš Štoček a väčšina českej špičky.

Asi 40-členná skupina však príliš nespolupracovala a tak sa z nej čoskoro vytvoril desaťčlenný únik a po druhom prejazde cieľa si vypracoval viac ako dvojminútový náskok.

Sagan potvrdil pozíciu favorita

V úniku boli zo Slovákov Sagan a Štoček a osem Čechov Mathias Vacek, Petr Klabouch, Karel Camrda, Tomáš Kalojíros, Daniel Turek, Lubomír Petruš, Dominik Neuman a Michael Kukrle.

Najväčšie české hviezdy v ňom však chýbali. Skupina výborne spolupracovala a jej náskok rýchlo rástol. Po polovici pretekov mali k dobru už sedem minút a po odjazdení 150 km to bolo už desať minút.

V pelotóne sa zvýšila nervozita a začalo sa útočiť, čo vyhovovalo skupine v úniku. Všetko tak nasvedčovalo tomu, že o národných tituloch sa rozhodne medzi pretekármi v úniku.

Najväčším favoritom na absolútneho víťaza bol Peter Sagan. Desiatka na čele si udržala vyše desaťminútový náskok aj v úvode predposledného kola.

V záverečnom kole zaútočili z úniku Turek a Kukrle, ich nástup zachytili len Neuman a Sagan, ktorý sa tak odpútal od Štočeka.

V poslednom stúpaní sa trojnásobný majster sveta utrhol od trojice Čechov a prišiel si po ďalší majstrovský titul.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan ovládol spoločný šampionát a získal siedmy titul majstra Slovenska