Predviedol skvelé sólo. Alaphilippe obhájil titul majstra sveta

Julian Alaphilippe obhájil titul majstra sveta v cestnej cyklistike.
Julian Alaphilippe obhájil titul majstra sveta v cestnej cyklistike. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|26. sep 2021 o 16:41 (aktualizované 26. sep 2021 o 18:03)

Peter Sagan o víťazstvo nebojoval.

MS v cyklistike 2021

Preteky s hromadným štartom mužov (Antverpy - Leuven, 268,3 km):

1.

Julian Alaphilippe

Francúzsko 

5:56:34 h

2.

Dylan van Baarle

Holandsko

+ 32 s

3.

Michael Valgren

Dánsko

+ 32 s

4.

Jasper Stuyven

Belgicko

+ 32 s

5.

Neilson Powless

USA

+ 32 s

6.

Thomas Pidcock

Veľká Británia

+ 49 s 

7.

Zdeněk Štybar

Česko

+ 1:06 min

26.

Peter Sagan

 Slovensko

+ 6:27 min

LEUVEN. Majstrom sveta v cestnej cyklistike v pretekoch s hromadným štartom kategórie Elite sa stal Julian Alaphilippe. Líder francúzskeho tímu zaútočil približne 17 kilometrov pred cieľom a osamotene prišiel do cieľa. 

Jazdec tímu Deceuninck - Quick-Step sa stal siedmym cyklistom, ktorý obhájil titul svetového šampióna. Naposledy sa to podarilo v roku 2016 Petrovi Saganovi po úspešnom šprinte v katarskej Dauhe. 

Alaphilippe ukončil 92-dňové čakanie na víťazstvo. To predošlé dosiahol v úvodnej etape Tour de France, po ktorej sa obliekol do žltého dresu. 

Alaphilippe: Prekvapil som aj seba

Titul majstra sveta má v cyklistike výnimočný cveng. Nie je to len víťazstvo, je to úspech, ktorým sa víťaz pýši celý rok tým, že nosí dúhový dres. V nedeľu si ho v Leuvene vybojoval Julian Alaphilippe.

Bol mimoriadne aktívny. Po jeho nástupe sa vytvorila skupina favoritov a v závere súperom ušiel. Vyhral po sólom úniku rovnako ako vlani v talianskej Imole.

Jeho náskok pred súpermi sa v závere zvyšoval. Alaphilippe na bicykli doslova tancoval, keď sa do pedálov opieral. 

"Som nesmierne šťastný, poriadne si to užijem. Obhajoba titulu sú pre mňa obrovské emócie. Bol som dobre pripravený, ale mal som aj ťažké momenty.

Trať mi vyhovovala. V závere som chcel zmenšiť skupinu, čo sa mi podarilo," uviedol Alaphilippe, ktorý dosiahol v kariére svoje 37. víťazstvo. 

Julian Alaphilippe počas majstrovstiev sveta 2021.
Julian Alaphilippe počas majstrovstiev sveta 2021. (Autor: TASR/AP)

Sagan bol ako tieň, ale zaváhal 

Na druhom mieste skončil Holanďan Dylan van Baarle, ktorý v šprinte malej skupiny zdolal tretieho Michaela Valgrena z Dánska. Domáce Belgicko zostalo bez cenného kovu, jeho najlepším jazdcom bol štvrtý Jasper Stuyven.  

Peter Sagan jazdil výborne. Bol ako tieň belgického tímu. Správne šetril silami a bol pri všetkom dôležitom. Dvesto kilometrov.

Potom v krátkom stúpaní zrýchlil Julian Alaphilippe. Za ním sa vydali hlavní favoriti, ktorí na podobný ťah čakali. Sagan bol v tej chvíli mierne vzadu, aj on sa snažil zrýchliť, ale medzera medzi ním a malou skupinkou sa zväčšovala.

Do skupiny sa mu nepodarilo dostať. Bola to chyba. Rozhodujúci moment pretekov mu ušiel a šanca na štvrtý titul majstra sveta sa rozplynula. 

"Tak ako sa čakalo, bolo to veľmi rýchle aj technické. Stále dokola sa brzdilo, pridávalo. Bolo potrebné jazdiť vpredu a v tom rozhodujúcom momente mi to nevydalo. Ostal som v druhej skupine a tá už nešla. Išli sme ešte chvíľu s malou stratou, videli sme ich pred sebou, ale každá silná krajina tam niekoho mala a nedokázal sa už zložiť nikto, kto by to došiel.

V našej skupine sa už len stále nastupovalo a brzdilo, čo už vždy znamená koniec šanciam. Nebola tam už spolupráca. Aké som mal nohy? Na výhru to nebolo," povedal Sagan pre portál cycling-info.sk

Gilbert ho chválil

Pritom krátko pred týmto momentom ho v rozhovore pre Eurosport chválil bývalý majster sveta Philippe Gilbert.

„Práve na Sagana som posledné dni myslel. Vždy je tam, kde má byť. Vie si nájsť svoju pozíciu. Má cit na tieto preteky. V závere to bude náročný šprint. Určite by bol dobrým šampiónom,“ povedal Gilbert. 

V druhej skupine viazla spolupráca, chýbali tam pretekári zo silných krajín. Nikto nemal záujem ťahať, cyklisti rezignovali a preteky už len dokončili.  

Snahy Bašku zastavil pád a následné zdržanie.

"Na veľkom okruhu som sa zaplietol do pádu. Narazili do mňa zozadu, cesta sa zavrela, pretekári boli cez celú cestu a nedalo sa prejsť. Stratili sme tam veľmi veľa času. Ostalo nás tam vyše dvadsať a aj keď sme sa sformovali do skupiny a ťahali, už sme si to nedobehli. Bol som tam s Pedersenom či Ballerinim. Bohužiaľ.

Išlo sa od začiatku rýchlo, no potom sa trochu spomalilo, keď odišla skupina. Boli aj iné pády, viackrát sme dorážali, ale bolo to v poriadku. Až potom prišiel ten veľký pád," uviedol jazdec tímu Bora-Hansgrohe pre spomenutý web. 

Do cieľa sa nedostal ani Tybor: "Bolo to dnes o jazde vpredu, no čím bližšie k cieľu, tak tým viac to bola tlačenica na výkonnosť a pozíciu som stratil. Už sa to naťahovalo, ešte aj prišiel pád a už som sa oddelil bez šance na návrat. Škoda, že táto sezóna nebola bohviečo a tak to bolo aj dnes."

Sagan obsadil 26. miesto s viac ako šesťminútovou stratou. Do cieľa prišiel ako jediný zo štvorice slovenských pretekárov. 

„Je to škoda. Peter Sagan mal na to, aby o medailu zabojoval,“ hovoril pre RTVS športový riaditeľ Dukly Banská Bystrica Martin Fraňo. 

Veľmi dobrý výkon podal Zdeněk Štybar, ktorý skončil siedmy. Dosiahol druhé najlepšie české umiestnenie na majstrovstvách sveta. Lepší bol len Roman Kreuziger v roku 2017, vtedy finišoval na šiestej pozícii. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Predviedol skvelé sólo. Alaphilippe obhájil titul majstra sveta