Olympijská pochodeň už horí. Pôjde 121 dní naprieč Japonskom

OH 2020 v Tokiu.
OH 2020 v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|25. mar 2021 o 11:55

Vyštartovala z Fukušimy.

TOKIO. V japonskej Fukušime odštartovala vo štvrtok štafeta s olympijskou pochodňou hier v Tokiu.

Ceremoniál sa uskutočnil bez divákov a púť pochodne po krajine budú sprevádzať aj ďalšie prísne bezpečnostné opatrenia.

Štafeta sa začala v J-Village, čo je futbalový tréningový komplex neďaleko jadrovej elektrárne Fukušima, kde sa pred desiatimi rokmi stala najhoršia jadrová havária v histórii Japonska.

Púť pochodne potrvá 121 dní a vyvrcholí 23. júla na Olympijskom štadióne v Tokiu otváracím ceremoniálom hier, ktoré posunuli o rok pre pandémiu koronavírusu.

Trasa štafety je totožná s tou, ktorá mala prebehnúť už v jari 2020.

Tradičný beh s pochodňou odštartovala futbalistka Azusa Iwašimizuová, ktorá bola pri zisku titulu majsteriek sveta v roku 2011.

Pochodeň zavíta počas nasledujúcich štyroch mesiacov do 47 prefektúr krajiny, ktorými ju prevedie približne desaťtisíc bežcov.

Organizátori upozornili fanúšikov, aby dodržiavali odstupy a zdržali sa hlasného povzbudzovania. V prípade, že by sa začali nekontrolovateľne zhromažďovať, môže prísť k zmene trasy, či dokonca predčasnému ukončeniu štafety.

Štafeta je veľká skúška pre japonských organizátorov. Ich cieľom je oživiť v domácich radosť z podujatia.

V tieni pandémie sa totiž verejná mienka otočila a väčšina Japoncov je proti konaniu olympiády, ktorú presne pred rokom preložili pre koronavírus. Až 80% ľudí navrhuje jej ďalšie odloženie či dokonca úplne zrušenie.

Verejnosť má strach, že by podujatie mohlo prispieť k šíreniu koronavírusu v krajine, v ktorej sa stále nezačalo s rozsiahlou vakcináciou verejnosti. Informovala agentúra AFP.

V Japonsku zomrelo na Covid-19 už približne deväťtisíc ľudí. Olympijské hry privedú do krajiny 15.400 športovcov a tisíce rozhodcov, funkcionárov, čestných hostí a novinárov.

Organizátori len minulú sobotu oznámili, že zahraniční fanúšikova nebudú mať na podujatie prístup, rovnako ako väčšina dobrovoľníkov.

"Tento malý plameň nikdy nestratil vieru a čakal na tento deň ako čerešňový kvet, aby rozkvitol. Je to lúč svetla na konci temnoty," uviedla prezidentka organizačného výboru OH 2020 Seiko Hašimotová vo Fukušime.

"Pred desiatimi rokmi sa tu stala katastrofa, takže vidieť pochodeň štartovať práve tu je niečo vyrážajúce dych," poznamenala dojatá Hašimotová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympijská pochodeň už horí. Pôjde 121 dní naprieč Japonskom