Věra Čáslavská je po 20 rokoch na Slovensku

Věra Čáslavská.
Věra Čáslavská. (Autor: SITA)
SITA|1. jún 2012 o 17:59

Věru Čáslavskú ocenia najvyšším výročným ocenením Slovenského olympijského výboru - Trofejou SOV.

BRATISLAVA. Legendárna športová gymnastka bývalého Československa, sedemnásobná olympijská víťazka Věra Čáslavská je po takmer 20 rokoch opäť na Slovensku.

Jej posledná návšteva sa "datuje" v decembri 1992, keď ako šéfka Československého olympijského výboru (ČSOV) vtedy prišla na odovzdanie Cien Fair-play.

"Som veľmi rada, že som tu. Je to už veľmi dlhý čas, čo som nebola na Slovensku. Vždy som tu rada štartovala a súťažila. Cestovala som sem teraz s veľkou chuťou, na Slovensko jednoducho nedám dopustiť," povedala V. Čáslavská na piatkovom popoludňajšom stretnutí s novinármi v bratislavskom hoteli Radisson SAS Carlton.

Famózna gymnastka, ktorá 3. mája oslávila vzácne životné jubileum (70 rokov, pozn.), pricestovala na pozvanie prezidenta Slovenskej gymnastickej federácie (SGF) Jána Nováka.

Věra Čáslavská bude čestným hosťom na víkendovom 25. ročníku "GYM Festivalu" v Trnave, ktorého súčasťou sú tradične medzinárodné majstrovstvá a M-SR žien a junioriek v športovej gymnastike.

"Prvýkrát som pani Vierku oslovil vlani v marci. Pozvanie spontánne prijala s dodatkom, že príde, keď sa na to bude cítiť. Tak som jej volal každé dva mesiace, ako sa má, ako sa cíti. Som veľmi šťastný, že je teraz tu," uviedol na margo príchodu najvýznamnejšej postavy histórie československého športu šéf SGF Ján Novák.

Věru Čáslavskú v sobotu v Trnave ocenia najvyšším výročným ocenením Slovenského olympijského výboru (SOV) - Trofejou SOV.

V historickom meradle ju dosiaľ dostali iba dve zahraničné osobnosti: šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV), Belgičan Jacques Rogge v roku 2003 a prezident Európskych olympijských výborov (EOV) Patrick Hickey z Írska.

"Věra je jedna z najväčších športových legiend Československa, teda aj Slovenska. Do dnešného dňa si pamätám jej vystúpenia na olympijských hrách, jej ženskosť a eleganciu. Je to osobnosť, ktorú si treba vážiť - aj za vrelý vzťah k ľuďom, športovcom. U nás bude vždy vítanou osobou. Veľmi si vážim, že Věra Čáslavská prišla na Slovensko," poznamenal pred zástupcami médií prezident SOV František Chmelár.

Najlepšia športovkyňa na svete za rok 1968 sa v rámci svojho nedávneho životného jubilea dočkala veľkých a pompéznych osláv. Ich súčasťou bolo aj uvedenie celovečerného dokumentárneho filmu "Věra 68" od režisérky Olgy Sommerovej, autorizovaný životopis z pera spisovateľa Pavla Kosatíka "Věra Čáslavská - Život na Olympe", ako aj špeciálna poštová karta s jej portrétom.

Na margo pozvania do Trnavy na "GYM Festival 2012" si stále veľmi sympatická držiteľka 11 olympijských medailí (bilancia: 7 - 4 - 0), štvornásobná svetová šampiónka a jedenásťnásobná majsterka Európy povzdychla a v tejto súvislosti dodala: "Škoda, že nie som mladšia. Najradšej by som si tu zasúťažila."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov