Veľký futbalový Turín umrel pri bazilike

Dielo skazy po havárii lietadla s turínskymi hráčmi,  dolu fotopamiatka na slávny tím v múzeu baziliky Superga.
Dielo skazy po havárii lietadla s turínskymi hráčmi, dolu fotopamiatka na slávny tím v múzeu baziliky Superga. (Autor: ISIFA)
Ladislav Harsányi|3. máj 2009 o 22:30

Pred rovnými šesťdesiatimi rokmi svitol čierny deň pre taliansky futbal - o život prišlo osemnásť hráčov. Je to jeden z najsmutnejších dátumov v histórii talianskeho futbalu. Štvrtého mája 1949 prišiel klub AC Turín o osemnástich hráčov a talianska reprez

entácia bezmála o celú jedenástku.

Pád lietadla dal neodvratnú bodku nielen za kariérou výnimočných futbalistov, ale aj za ich životmi. AC Turín sa nikdy nevrátil na vtedajšie pozície, teraz bojuje v lige o záchranu.

Turínski futbaloví králi

Od vojnového roku 1942 AC Turín bezkonkurenčne ovládol futbal na Apeninskom polostrove. V období 1942 - 1949 vyhral ligu päťkrát a ak by sa súťaž v rokoch pre vojnu 1944 - 1945 neprerušila, nepochybne by to bola sedmička titulov v rade.

Zišla sa skvelá hráčska partia na čele s geniálnym Valentinom Mazzolom (jeho syn Sandro sa stal v šesťdesiatych rokoch hviezdou milánskeho Interu i reprezentácie). Počas štyroch za sebou nasledujúcich sezón nenašlo mužstvo na domácej pôde premožiteľa 93 zápasov. Turínčania razili futbalovú modernu, v systéme hry sa objavili prvopočiatky rozostavenia 4-4-2.

Grande Torino (veľký Turín) aj v roku 1949 kráčal nezadržateľne za titulom. Chýbali štyri kolá do konca, keď sa vybrali na rozlúčkový zápas Xica Ferreiru do Lisabonu proti Benfice. Spiatočný let domov sa však skončil tragicky. O 17.05 zmizlo lietadlo v hustej hmle z dohľadu radaru. Trimotor Fiat N.212 skončil svoj let na vrchu Superga pri Turíne, pri rovnomennej bazilike sa roztrieštil na márne kusy.

Nik z 31 pasažierov neprežil. Zahynulo osemnásť futbalistov, päť členov realizačného tímu, traja novinári, organizátor zájazdu a štvorčlenná posádka. V deň pohrebu pol milióna Talianov oplakávalo obete.

Vedúci predstavitelia ligy zvažovali, ako a či vôbec dokončiť šampionát. Inter, AC Miláno a Juventus navrhovali, aby titul pridelili AC Turín na znak úcty k tragicky zosnulým. Prezident Turína Ferruccio Novo to však odmietol, rozhodol sa, že titul vybojujú na ihrisku.

Na zostávajúce štyri kolá v drese AC Turín nastúpili juniori. Kapitánsku pásku po Mazzolovi prevzal Sauro Tomá, jediný hráč A-mužstva, ktorý zostal nažive (do Lisabonu necestoval pre zranenie). Zo solidarity k AC sa však všetci súperi, s ktorými Turín hral, rozhodli, že taktiež postavia hráčov rezervy. AC Turín vyhral vo všetkých štyroch zostávajúcich zápasoch so skóre 12:2. Osemnásť hráčov sa stalo majstrami in memoriam. Na mieste katastrofy stojí pamätník, kde denne nosia čerstvé kvety a vymieňajú vence.

O život prišiel aj Slovák

Budapeštiansky rodák Július Schubert bol československým repatriantom. Do Turína prestúpil začiatkom roka 1949 z ŠK Bratislava. V novom tíme stihol nastúpiť tento futbalový elegán v piatich ligových zápasoch a streliť jeden gól. Keď si večer 4. júla 1949 pustil rádio jeho bývalý spoluhráč zo Slovana Milan Danko, zdúpnel. „Príliš často som nepočúval rozhlasové správy, no v ten deň som si rádio vyladil. A počul som tú hroznú zvesť. Prišiel som o veľkého kamaráta," spomínal ešte pred vyše rokom 83-ročný Košičan.

„Schubert i ja sme po mexickom zájazde Slovana podpísali prestupové lístky Turínu. Kým on odcestoval z Bratislavy do Talianska, mne v tom ťažká choroba zabránila. Prišiel som o obličku a Ďuso mi posielal liek zvaný streptomycín, ktorý u nás nebolo dostať. Pomohol mi prežiť," rozprával Danko.

Ak by nebolo spomínanej choroby, s veľkou pravdepodobnosťou by v lietadle sedel aj on... Svojho kamaráta Schuberta takto prežil o 59 rokov, na večnosť sa za ním pobral 6. júna lanského roku.

Pre Schubertovcov sa lietadlá stali osudnými. Rodičia Júliusa Schuberta prišli o život pri leteckom bombardovaní v Budapešti a on pri páde oceľovej mašiny. Mal 26 rokov, pred sebou veľkú futbalovú kariéru, chcel sa oženiť a založiť si rodinu...

Kubalu zachránila synova choroba

Veľa nechýbalo a v turínskom lietadle by bol prišiel o život aj futbalový internacionál Ladislav Kubala. Ten utiekol pred komunistickým režimom z Maďarska a v tom čase hrával za taliansky klub Pro Patria. Poškuľoval po ňom turínsky AC. Mal ho vyskúšať práve v spomínanom lisabonskom zápase. Týždeň pred stretnutím však dorazila do Talianska Kubalova manželka so synčekom. Ten vážne ochorel a v poslednej chvíli futbalista odriekol účasť a do lietadla nenasadol...

O rok neskôr sa presťahoval do Španielska a čoskoro sa stal hviezdou barcelonského tímu. Okrem maďarského a československého reprezentačného dresu preslávil aj španielsky.

Letecké nešťastia

AC Turín (4. máj 1949) - lietadlo narazilo do vrchu Superga pri Turíne: 31 mŕtvych, z toho 18 futbalistov AC Turín.

Manchester Utd. (6. február 1958) - lietadlo ani na tretí pokus nevzlietlo z mníchovského letiska, po náraze na konci vzletovej dráhy zahynulo 23 zo 44 pasažierov, z toho 8 futbalistov.

Surinamská reprezentácia (7. jún 1989) - lietadlo letiace z Amsterdamu do Paramariba havarovalo pri pristátí: 176 mŕtvych, z nich 15 futbalistov.

Zambijská reprezentácia (27. apríl 1993) - lietadlo letelo do Senegalu, po dvoch pristátiach sa zrútilo po vzlietnutí v Libreville: 30 mŕtvych, z nich 18 futbalistov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov