Je šialený a nebezpečný, kričal Hamilton. Potom do rivala narazil

Lewis Hamilton oslavuje triumf na Veľkej cene S. Arábie. V pozadí je sklamaný jeho rival Max Verstappen.
Lewis Hamilton oslavuje triumf na Veľkej cene S. Arábie. V pozadí je sklamaný jeho rival Max Verstappen. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|5. dec 2021 o 22:30 (aktualizované 6. dec 2021 o 11:33)

Veľkú cenu Saudskej Arábie poznačila kolízia rivalov v boji o titul majstra sveta.

BRATISLAVA. Je šialený a jazdí nebezpečne, hneval sa Lewis Hamilton na svojho rivala v boji o titul majstra sveta formuly 1, keď sa ho pokúsil v polovici pretekov predbehnúť. Hamilton zúril.  

Premiérová Veľká cena Saudskej Arábie priniesla dramatickú zápletku, pri ktorej dvaja najväčší rivali dlho zvádzali ostrý boj o prvú priečku a pred koncom pretekov prišlo k nepochopiteľnej kolízii, ktorú zavinil aktuálny šampión. 

Lewis Hamilton dokázal zvíťaziť aj s polámaným predným spojlerom. V cieli tancoval a prežíval obrovskú radosť. 

Verstappen vybojoval druhú priečku. Do konca sezóny ostávajú posledné preteky. Hamilton a Verstappen majú rovnaký počet bodov.

Výsledok a priebeh veľkej ceny ešte prehĺbil antipatiu medzi rivalmi. So sklonenou hlavou odišiel Verstappen z pódia krátko po tom, ako dostal trofej. Hamiltonovi k triumfu nepogratuloval. 

Nepochopiteľný skrat

Na podanie rúk nik z nich nemal záujem. Môže za to ich vzájomná kolízia v 38. kole. Ale na vysvetlenie toho, prečo k nej prišlo, sa treba vrátiť o pár kôl späť. 

Holanďan na vedúcej pozícii sa snažil brániť pozíciu pred obhajcom titulu. Na konci cieľovej rovinky v jednom súboji neudržal Verstappen monopost na dráhe a skrátil si cestu. Nie cielene, v záujme toho, aby nedošlo k vážnej kolízii. 

Ostal prvý, lenže aj podľa komisárov skrátením dráhy získal výhodu a Red Bullu nariadili, aby súpera pustil pred seba. 

V ďalšom kole na začiatku cieľovej rovinky Verstappen začal spomaľovať, aby akceptoval trest. Hamilton, ktorý bol vtedy za ním, síce pribrzdil, ale viditeľne tápal a to až do bodu, kedy zozadu narazil do Verstappena. 

"Zahrával sa so mnou. Skúšal ma. Teraz som prišiel o spojler," kričal Hamilton do vysielačky po náraze.

Fanúšikovia si robia z Hamiltona žarty

„Lewis si zle vyhodnotil situáciu. Nevedel, čo sa deje a prečo Verstappen brzdí. Ale nechápem, prečo ho nepredbehol,“ komentoval situáciu bývalý majster sveta Damon Hill pre televíziu Sky. 

Bolo nepochopiteľné, prečo sa nesnažil vyjsť zo zákrytu rivala, aby ho mohol bezpečne predbehnúť. Na tento moment po pretekoch vzniklo veľa meme obrázkov.

Na jednom je na zadnej strane monopostu Red Bull veľká svetelná tabuľa, ktorá upozorňuje na prekážku, a že ju treba obísť.

Šéf Mercedesu Toto Wolf po pretekoch priznal, že Hamilton nevedel o tom, že ho Verstappen mal vtedy pustiť pred seba. Informáciu pritom tím mal. Wolf však nechcel komentovať, prečo sa to Hamilton nedozvedel včas.

Podstatné je, že 7-násobný majster sveta situáciu na trati nezvládol. Rivala mal predbehnúť nezávisle na tom, či ide na plno alebo spomaľuje. Britský šampión si zvolil zlú stopu a ohrozil oboch pretekárov. 

Po kolízii obaja v pretekoch pokračovali, no v konečnom dôsledku zvíťazil Hamilton. Poslendé kolá jazdil s poškodeným spojlerom. Verstappen spomalil, pretože mal príliš opotrebované pneumatiky a na ľavej zadnej pneumatike mal hlbšie diery v mieste, kde doňho vrazil Hamilton. Musel spomaliť, inak by mohol dostať defekt. 

Po pretekoch komisári analyzovali údaje z áut a dodatočne udelili Verstappenovi 10-sekundovú penalizáciu, pretože pred nehodou silnejšie pribrzdil. Celkovo za dva oincidenty - nebezpečnú jazdu a skrátenie trate dostal penalizáciu 15-sekúnd.

"Práve to bolo najhoršie, keď odrazu silno zabrzdil a ja som doňho vrazil. Bolo to nebezpečné," cituje Hamiltona BBC. Brit je presvedčený, že Verstappen ho plánoval pustiť pred seba takticky pred zónou DRS (systém na zníženie odporu, ktorý má pomáhať pri predbiehaní - pozn.red.), aby Hamiltona hneď vzápätí predstihol. Preto podľa neho Holanďan odrazu tak pritlačil na brzdy.

Red Bull cíti krivdu

Po pretekoch cítili Holanďan aj tím Red Bull krivdu. Verstappena viackrát komisári potrestali, Hamiltona nie.

„Bolo to zjavné, Max mu prenecháva prvú priečku a Hamilton doňho vrazil. Je to veľmi frustujúce,“ komentoval preteky šéf Red Bullu Christian Horner. Podľa Hornera napríklad v piatkovej kvalifikácii Hamilton ignoroval žlté vlajky a takmer narazil do Nikitu Mazepina.

Aj poradca Red Bulli Helmut Marco sa pre motorsport vyjadril, že komisári inak pristupujú k Verstappenovi a inak k Hamiltonovi. "Sú to jednostranné rozhodnutia v prospech Hamiltona," vravel Marko.

Fanúšikovia zvolili za najlepšieho jazdca pretekov 24-ročného Holanďana.

„Našťastie, oni majú v tomto jasno, pretože čo sa stalo dnes, je neuveriteľné... Tento šport je skôr o penalizáciách ako o pretekaní. Podľa mňa toto nie je formula 1,“ vravel sklamaný Verstappen. 

Hamilton sa po pretekoch v rozhovore pre Sky obhajoval. Súper podľa neho jazdí príliš nebezpečne.

„Za celú kariéru som jazdil s množstvom súperov a Max jednoznačne jazdí za hranicou toho, čo je fér. Už som toľkokrát zabránil kolízii s ním. Robím to, aby som sa dožil ďalšieho dňa.

A prečo som dnes doňho vrazil? Netušil som, čo sa deje. Bol som zmätený. Nevedel som, či sa som mnou zahráva,“ opisoval Hamilton pre Sky situáciu zo svojho pohľadu.

Ak by zvíťazil v Saudskej Arábii Holanďan, mal by pred poslednou veľkou cenou 14-bodový náskok a o titul by už prišiel len veľmi ťažko. 

Po víťazstve Hamiltona je všetko naopak. Obaja majú rovnaký počet bodov. „Po 21 pretekoch sa začína všetko nanovo. Bude to o jedných pretekoch,“ dodal Verstappen. 

O majstrovi sveta rozhodnú posledné preteky sezóny. Titul získa jazdec, ktorý predstihne rivala.

V prípade, že by Hamilton ani Verstappen neprišli do cieľa, pripadne titul jazdcovi Red Bullu, pretože má na konte viac víťazstiev ako Hamilton. 

Pre Verstappena by to bol prvý titul v kariére. Hamilton by sa stal majstrom sveta ôsmykrát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Je šialený a nebezpečný, kričal Hamilton. Potom do rivala narazil