Vedenie SOV chce šéfa MOV Roggeho požiadať o revíziu výsledkov v C1

TASR|19. aug 2004 o 19:53

Atény/ Bratislava 19. augusta (TASR) - Predseda Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, generálny tajomník SOV Martin Benko a šéf slovenskej ...

Atény/ Bratislava 19. augusta (TASR) - Predseda Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, generálny tajomník SOV Martin Benko a šéf slovenskej výpravy na OH 2004 Vladimír Miller navštívia v piatok 20. augusta o 16.30 hod. predsedu Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacquesa Roggeho a odovzdajú mu žiadosť o revíziu výsledkov vo vodnom slalome v kategórii C1, ktorú podpísal František Chmelár.

Druhú žiadosť, podpísanú šéfom misie SR Vladimírom Millerom, odovzdajú predstavitelia SOV ešte pred začiatkom semifinále C2 a K1 mužov predsedovi Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF) Ullimu Feldhoffovi.

"Prezidentovi MOV ideme osobne tlmočiť to, že nie sme spokojní so subjektívnym spôsobom rozhodovania vo vodnom slalome na olympijských pretekoch," vysvetlil šéf SOV dôvod piatkovej návštevy predsedu MOV. "Vodný slalom je mimoriadne náročný šport, ktorý aj vďaka takým moderným areálom ako je v Helliniko, išiel úrovňou a náročnosťou neuveriteľne hore. Preteky sú čoraz ťažšie. Lenže rozhodovanie v tomto športe zostalo na doterajšej úrovni, s čím nie sme pokojní. Chceme, aby sa svojou autoritou, ktorú v olympijskom hnutí má, sa zasadil za revíziu výsledkov, ktorým rozhodcovia evidentne poškodili nášho pretekára," zdôraznil Chmelár.

"Michal Martikán je profesionál. Na tieto preteky sa pripravil veľmi zodpovedne a ak by mal prehrať zlatú medailu na olympiáde takýmto neprijateľným spôsobom, bolo by to veľmi smutné. Ak by o zlatú medailu prišiel kvôli nezvládnutej jazde alebo pre evidentnú chybu, boli by sme zmierení s takým verdiktom. Ale takto? Nezdá sa nám, že k oprave výsledkov prišlo s takým časovým odstupom, že sa to odôvodnilo banálnou chybou spojovateľky. Bolo tam veľmi veľa momentov, pre ktoré sa môžeme právom cítiť poškodení," pripomenul šéf slovenských olympionikov. "Nik, s kým sme sa rozprávali, nepostrehol, že by sa Michal dotkol bránky. Ten nedovolený dotyk videli iba dvaja z troch rozhodcov. To sa nám nezdá fair. Cítime sa poškodení. Michal Martikán je pre nás ozajstným olympijským víťazom," zopakoval predseda SOV.

Ako Chmelár z dejiska Hier XXVIII. olympiády ďalej uviedol, ešte pred finále C2 a kajakárov sa trojica z vedenia SOV stretne s prezidentom Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF) a aj jemu chce predložiť list, ktorým protestuje proti dodatočnému odobratiu zlatej medaily. "Chceme, aby sa týmto subjektívnym a unáhleným rozhodnutím členov jury zaoberali najvyššie orgány ICF. Aby spravodlivo posúdili vzniknutú situáciu. Tu predsa nejde o žiadne fazuľky, tu je predsa v hre olympijské zlato, titul olympijského víťaza. Veríme, že ako pán Rogge, tak aj pán Feldhoff si ešte pred stretnutím s nami vyžiadajú videozáznamy Michalovej jazdy, že si ju pozrú, nechajú si vysvetliť sporné veci, a že spravodlivo posúdia našu žiadosť.

Chmelár vo štvrtok pre TASR uviedol, že ak by sa spravodlivosti nedovolali u šéfa MOV a prezidenta ICF, vedenie SOV je odhodlané dať celú kauzu riešiť nezávislej komisii Športového arbitrážneho súdu (CAS) v Lausanne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Vedenie SOV chce šéfa MOV Roggeho požiadať o revíziu výsledkov v C1