Vanessa Mae zrejme nemohla štartovať v Soči

Vanessa Mae počas olympijskych pretekov.
Vanessa Mae počas olympijskych pretekov. (Autor: SITA/AP)
SITA|11. júl 2014 o 11:05

V Slovinsku vyšetrujú preteky, na základe ktorých sa huslistka kvalifikovala na olympiádu.

ĽUBĽANA. Britská husľová virtuózka Vanessa Mae pravdepodobne nemohla štartovať na zimných olympijských hrách v Soči.

Slovinský lyžiarsky zväz našiel pochybenia pri organizácii januárových pretekov v Krvavci a prešetruje ich organizáciu, keďže sa objavili podozrenia na sfalšovanie výsledkov.

Práve na základe výsledkov pretekov v Slovinsku mohla 35-ročná hudobníčka, ktorá sa narodila v Singapure anglickému hotelierovi s thajskými koreňmi a čínskej matke, štartovať v Soči.

Na svahoch Červenej Poľany skončila na poslednom 67. mieste v obrovskom slalome.

Pokračuje vyšetrovanie

Slovinci už suspendovali za falšovanie výsledkov štyroch organizátorov a činovníkov pretekov a pokračujú vo vyšetrovaní.

Podľa kvalifikačných kritérií Medzinárodného olympijského výboru a Medzinárodnej lyžiarskej federácie mohla krajina bez miesta v elitnej päťstovke renkingových listín vyslať na olympijské súťaže v slalome a obrovskom slalome svojho jedného zástupcu.

Ten mal absolvovať aspoň päť medzinárodne uznaných súťaží a získal na nich v priemere maximálne 140 FIS bodov. Vanessa Mae splnila kritériá práve štartom v Slovinsku.

Používa meno otca

Mae súťaží na lyžiarskych svahoch ako Vanakornová, používa priezvisko svojho otca. Lyžovať sa naučila už ako štvorročná, s riadnymi tréningmi začala v roku 2010.

Kým v jej detstve dostali prednosť husle, počas posledného roka to boli lyže a všetko podriadila účasti v Soči.

Mae už ako 10-ročná sólovo koncertovala s Londýnskou filharmóniou, v jedenástich sa stala najmladšou žiačkou v histórii Kráľovskej akadémie hudby v Londýne.

Celosvetovú popularitu jej prinieslo hudobné experimentovanie - fúzia klasických diel s technom a popom. Má britské občianstvo a thajský pas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Vanessa Mae zrejme nemohla štartovať v Soči