V Soči sa ukážu tri kanadské sestry, v roku 1980 to boli bratia Šťastní

Justine Dufour-Lapointe (vľavo) a jej sestra Chloe.
Justine Dufour-Lapointe (vľavo) a jej sestra Chloe. (Autor: SITA/AP)
SITA|29. jan 2014 o 08:10

Tri sestry narodené v rozpätí piatich rokov si vypestovali lásku k akrobatickému lyžovaniu a funguje medzi nimi aj silné rodinné puto.

MONTREAL. História olympijských hier pozná viacero súrodeneckých dvojíc, ktorí zažili atmosféru najväčšieho športového sviatku spolu a dokonca sa predstavili v jednom športe. Sesterské trio je však rarita.

Nadchádzajúce zimné hry v Soči jednu takú prinesú. Kanadské sestry Maxime, Chloé a Justine Dufourové-Lapointové z Montrealu sa predstavia v akrobatickom lyžovaní v disciplíne moguls, čiže jazde na terénnych nerovnostiach.

Maxime má 24, Chloé 22 a Justine 19 rokov a všetky tri sa už o niekoľko dní budú usmievať do televíznych kamier počas slávnostného nástupu krajín na ZOH 2014 v červeno-čiernych bundách s javorovým listom. „Som taká šťastná, že moje tri dcéry si môžu splniť sen - olympijský sen,“ povedala hrdá matka Johane.

((f))

V lete na vode v člne, v zime na snehu

V rodine Dufourovcov-Lapointovcov je akrobatické lyžovanie a sneh zimnou náhradou za klasické skupenstvo vody a plachtenie na vlnách. „Jachtingu som sa venovala od 16 rokov a teraz mám 53. V lete sme boli stále v člne na vode, v zime zasa na lyžiach. Moje dcéry robili prvé kroky s lyžami na nohách už ako trojročné,“ povedala mama.

Dvadsaťdvaročná Chloé zažila olympijskú atmosféru už pred štyrmi rokmi vo Vancouvri a vo svojej disciplíne skončila piata. Na svoje začiatky lyžiarky-akrobatky si spomína takto: „Chodievali sme lyžovať do prírody s rodičmi a často sme prekonávali nerovnosti v teréne aj prvé kopčeky. Tak som sa naučila skákať na lyžiach. Keď som mala 13 rokov a súťažila v provinčnom tíme.“

Jej o dva roky staršia sestra Maxime mala desať, keď sa jej v televízii zapáčili preteky akrobatov. Vtedy sa rozhodla, že to raz tiež skúsi. Rodičia spočiatku váhali, ale onedlho rozpoznali, že má talent. „Zapáčilo sa jej to a jej dve mladšie sestry ju neskôr začali napodobňovať,“ skonštatovala mama Johane.

sisters_res.jpg

Zľava: Maxime (24), Justine (19) a Chloe (21). Snímka - calgarysun.com

Spoločná značka oblečenia

Sestry si zvykli na režim - štyri dni v týždni škola, v piatok tréning a počas víkendu súťaže. „Nikdy nerobili veci samostatne. Nielen v športe, ale aj v živote sa snažia čeliť výzvam spoločne,“ povedala mama.

Jednou zo spoločných výziev je navrhovaná značka oblečenia 3SDL, čiže tri sestry Dufourové-Lapointové. Je to ešte len otázka budúcnosti, ale sestry to majú premyslené a svoje úlohy v rodinnom módnom podniku si už rozdelili - Maxime bude mať na starosti šitie, Chloé marketing a najmladšia Justine to bude celé manažovať.

Momentálne však myslia na Soči a úspech vo svojom športe. A ten je na spadnutie, keďže vo svetovom rebríčku disciplíny moguls im momentálne patrí druhé (Justine), tretie (Chloé) a piate miesto (Maxime).

Ak by sa im 8. februára podarilo obsadiť kompletné stupne víťazov aj na úkor americkej topfavoritky Hannah Kearneovej, bola by to situácia, ktorú história športu ešte nezažila.

Otec s mamou budú 8. februára čakať v cieli olympijských pretekov. „Na víťazstvo stačí málo. Prejsť bez pádu až do cieľa a potom už len čakať na verdikt rozhodcov,“ povedala Chloé.

sis_res.jpg

Zľava: Maxime, Chloe a Justine. Snímka - sportsnet.ca

Históriu tvoria aj bratia Šťastní

Pred sestrami Dufourovými-Lapointovými bolo len päť súrodeneckých trojíc, ktoré sa predstavili v rovnakom športe na zimných olympijských hrách, ale iba dvakrát išlo o šport individuálny. Tvrdí to Bill Mallon, bývalý šéf Medzinárodnej spoločnosti olympijských historikov, a odvoláva sa na to server onlyagame.wbur.org.

V roku 1960 v americkom Squaw Valley to boli francúzske sestry Anne-Marie, Marguerite a Thérése Leducové, ktoré súťažili v zjazdovom lyžovaní v slalome.

V roku 1976 v Innsbrucku boli zasa v centre pozornosti argentínski bratia Marcos Luis, Martín Tomás a Matías José Jermanovci, ktorí sa predstavili v behu na lyžiach na 15 km.

V roku 1980 v Lake Placid spôsobili v dobrom slova zmysle rozruch traja slovenskí bratia Šťastní (Anton, Marián, Peter), ktorí sa predstavili v hokejovom tíme Československa.

Do finálovej štvorky turnaja sme nepostúpili. Peter Šťastný skončil v kanadskom bodovaní turnaja na 2. mieste so 14 bodmi (7+7) za reprezentačným kolegom Milanom Novým (7+8). Marián Šťastný nazbieral 11 bodov (5+6), Anton Šťastný osem (4+4).

stastni_res.jpg

Zľava: Marián, Peter a Anton Šťastní. Snímka - exruefrontenac.com

Absolútnymi súrodeneckými rekordérmi na ZOH sú zrejme mexickí bratia Tamésovci, ktorí v roku 1988 v Calgary vytvorili dokonca dve posádky dvojbobov. Tie mali zloženie: Jorge Tamés - José Tamés a Luis Adrián Tamés a Roberto Tamés.

Naposledy boli traja súrodenci na zimnej olympiáde pred 4 rokmi. Krasokorčuliari Chris, Cathy a Allison Reedovci vo Vancouvri. Zatiaľ čo Chris a Cathy reprezentovali v tancoch na ľade Japonsko, Allison to skúsila v reprezentácii Gruzínska.

Server Olympstats informuje dovedna o 19 prípadoch, keď na zimnej olympiáde nastúpili traja alebo viacerí súrodenci, ale vo väčšine nešlo o ten istý šport.

Svetoznáma je rodina španielskych zjazdárov Ochoovcov. Tí sa na rôznych ZOH predstavili až piati - traja bratia a dve sestry.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»V Soči sa ukážu tri kanadské sestry, v roku 1980 to boli bratia Šťastní