V sedemnástich nemal mať väzy v kolenách. Teraz má 25 a útočí na rekord

Marcel Hirscher začal túto sezónu víťazstvom v Söldene.
Marcel Hirscher začal túto sezónu víťazstvom v Söldene. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány|18. nov 2014 o 17:47

Žiaden muž nevyhral Svetový pohár v alpskom lyžovaní štyrikrát v rade. Marcel Hirscher triumfoval trikrát. A favoritom na celkové prvenstvo je aj tentoraz.

BRATISLAVA. Ako jediný pretekár v štartovom poli používa lyže vlastnej značky. Navrhol si ich na mieru – aby vyhovovali jeho agresívnemu jazdeckému štýlu. „Nudné časy v našom športe sú minulosťou, vnesme doň nejaké farby,“ hovoril pre stránku skiracing.com.

Rakúšan Marcel Hirscher je v súčasnosti komerčne najzaujímavejším alpským lyžiarom. Na svahoch aj mimo nich. Svetový pohár ovládol bez toho, aby súťažil vo všetkých disciplínach. Stačili mu body zo slalomu a obrovského slalomu.

Trikrát po sebe získal veľký krištáľový glóbus naposledy Američan Phil Mahre. V roku 1983. Ak Hirscher vyhrá aj v tejto sezóne, stanoví nový rekord. Je jasným favoritom – stávková spoločnosť Bwin na jeho celkové prvenstvo vypísala kurz 1,6:1.

Blízko olympijskej medaily

Marcel Hirscher už od detstva patril medzi najväčšie talenty rakúskeho alpského lyžovania. Prvé lyže dostal ako dvojročný – od otca Ferdinanda, riaditeľa lyžiarskej školy.

Jazdil veľmi rýchlo, mal dobrú techniku. Pre jeho agresívny štýl mu však predpovedali skorý koniec kariéry.

„Ak budeš takto pretekať naďalej, v sedemnástich ti nezostanú žiadne väzy v kolene,“ varovali experti podľa atomic.com vtedy trinásťročného Hirschera.

S pribúdajúcim vekom viac premýšľal, pretekal inteligentnejšie. Od agresivity medzi slalomovými bránkami však nikdy neupustil. Vždy išiel naplno, často riskoval.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V sedemnástich nemal mať väzy v kolenách. Teraz má 25 a útočí na rekord