V Sao Paule sa zrútila časť štadióna pre MS, traja mŕtvi

Zrútená časť štadióna v Sao Paule.
Zrútená časť štadióna v Sao Paule. (Autor: TASR / AP)
TASR|27. nov 2013 o 17:50

Na strešnú konštrukciu štadióna na ktorom sa má hrať otvárací zápas MS spadol jeden zo žeriavov. Nehoda si vyžiadala minimálne tri ľudské životy.

SAO PAULO. Časť futbalového štadióna v Sao Paule, kde sa má uskutočniť otvárací zápas budúcoročných MS v Brazílii, sa zrútila. Na strešnú konštrukciu podľa agentúry Reuters spadol jeden zo žeriavov, pričom tragická nehoda si vyžiadala dva ľudské životy. Ďalší robotník utrpel pri nešťastí vážne zranenia. Počet mŕtvych potvrdili v stredu miestne úrady.

Prestavba a modernizácia štadióna Itaquerao, ktorý má byť jedným z dvanástich dejísk svetového šampionátu, bola z 94 percent už dokončená. Štadión pre takmer 70-tisíc divákov, na ktorom sa okrem otváracieho duelu má uskutočniť aj ďalších päť stretnutí MS 2014, má byť podľa plánov dokončený do konca tohto kalendárneho roka.

Počas prestávky

Nehoda môže posunúť termín jeho odovzdania, Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) určila termín uzávierky u všetkých dejísk na december. "V tomto momente môžeme ťažko vydať nejakú predpoveď," uviedol ku možnému oneskoreniu otvorenia štadióna výkonný riaditeľ organizačného výboru MS Ricardo Trade.

Nehoda sa udiala počas obednej prestávky, keď sa na stavenisku vyskytovalo menej robotníkov než obvykle. Podľa agentúry AP žriav práve vynášal stavebný materiál smerom k streche, keď sa náhle, z dosiaľ neznámych dôvodov zrútil.

Pád žeriava výrazne poškodil časť východnej tribúny a jej strechu. Po tragickej nehode sa všetky stavebné práce na štadióne okamžite zastavili.

Začali vyšetrovať

Štadión v Sao Paule, ktorý nesie oficiálny názov Aréna Corinthians, stavia brazílsky stavebný konglomerát Odebrecht SA. Ten už začal s vyšetrovaním celej udalosti, zatiaľ sa zdržal akýchkoľvek vyhlásení pre médiá.

Predstavitelia klubu Corinthians Sao Paulo, ktorý bude na štadióne hrávať svoje domáce zápasy, vydali krátke stanovisko, v ktorom vyjadrili svoju ľútosť nad nehodou.

Generálny sekretár FIFA Jerome Valcke bol správami zo Sao Paula "extrémne šokovaný". "Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť rodinám obetí," uviedol. "Smrť robotníkov ma veľmi rozosmutnila," doplnil prezident FIFA Sepp Blatter.

Svetový šampionát sa začne 12. júna 2014 a hrať sa bude na 12 štadiónoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V Sao Paule sa zrútila časť štadióna pre MS, traja mŕtvi