V osemfinále sa stretnú giganti

Sportnet|18. dec 2004 o 00:00

NYON - Včerajší žreb osemfinálových dvojíc futbalovej Ligy majstrov sa poriadne pohral s najväčšími favoritmi.

Prezident Rakúskeho futbalového zväzu Friedrich Stickler vyžreboval včera vo švajčiarskom Nyone osemfinálové dvojice futbalovej Ligy majstrov.

FOTO - TASR/EPA

NYON - Včerajší žreb osemfinálových dvojíc futbalovej Ligy majstrov sa poriadne pohral s najväčšími favoritmi. Osud spojil dva kluby s momentálne možno najlepšou formou na starom kontinente FC Barcelona a FC Chelsea. Obidva tímy sa v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži už stretli v sezóne 1999/2000, po výsledkoch 1:3 na Stamford Bridge a 5:1 po predĺžení na Nou Campe postúpili Katalánci. Tréner aktuálneho lídra Premier League Jose Mourinho si pred žrebom prial práve Barcelonu, kde v minulosti pôsobil ako asistent Bobbyho Robsona.

Laporta: Rozhodnú detaily

"Z emocionálnych dôvodov som si Barcu želal. Navyše každý tvrdí, že je to v súčasnosti najlepšie európske mužstvo a ja milujem konfrontáciu s najlepšími. Špičkoví ľudia vo futbale sa nikdy neboja. Vždy chceme hrať proti tým najlepším klubom, hráčom a trénerom. Tieto súboje sú korením našich kariér," vyhlásil Mourinho.

Na špičkový futbal sa tešia aj v Barcelone. "Budú to veľmi vzrušujúce zápasy. Oba tímy patria momentálne k absolútnej svetovej špičke, Mourinho je podľa mňa najlepší kouč na svete. Určite chceme ísť ďalej, no Chelsea je mimoriadne ťažký súper. Rozhodovať budú detaily," reagoval na žreb prezident Barcelony Joan Laporta.

Real sa chystá na odvetu

Ďalší doterajší suverén aktuálneho ročníka Juventus Turín nastúpi proti historicky najúspešnejšiemu európskemu tímu Realu Madrid. Deväťnásobný klubový šampión starého kontinentu nemá na "starú dámu" najlepšie spomienky, v boji o postup do finále LM 2002/03 bol lepší zástupca talianskeho futbalu (1:2, 3:1).

"Tieto dva kluby by sa pokojne mohli stretnúť až vo finále. Budú to veľmi atraktívne duely pre fanúšikov i hráčov. Oba kluby sa dobre poznajú. Juventus nás síce naposledy vyradil, ale my sme ho zdolali vo finále v roku 1998. Verím, že naši futbalisti túto náročnú úlohu zvládnu," povedal športový riaditeľ a bývalá hviezda Realu Emilio Butragueňo.

Ferguson sa teší na Miláno

Zaujímavú konfrontáciu sľubuje aj duel Manchestru United s AC Miláno, ktoré práve na Old Trafforde získalo v roku 2003 cennú trofej po víťazstve nad Juventusom. "Štadión United je pre nás magické miesto a máme radosť, že sa tam znovu vrátime. Menej sa už tešíme na 'červených diablov', ktorí sú veľmi silným mužstvom," konštatoval riaditeľ AC Umberto Gandini.

Kormidelník ManU Sir Alex Ferguson už pred žrebom tušil, že jeho zverencom vytiahnu z osudia práve talianskeho majstra: "Veľmi sa teším, lebo počas môjho pôsobenia v Manchestri sme proti AC ešte nehrali. Je to mimoriadne skúsené mužstvo, na ktorom vidieť prácu trénera Ancelottiho. Šance na postup sú vyrovnané."

Črtá sa súboj Kahn - Lehmann

Arsenal si zmeria sily s Bayernom Mníchov. Pre nemecký futbal má duel pikantnú príchuť aj v tom, že svätyne oboch tímov budú pravdepodobne strážiť dvaja v súčasnosti najlepší nemeckí gólmani Oliver Kahn a Jens Lehmann. "Inštinktívne som predpokladal, že sa nevyhneme súboju s Arsenalom," uviedol k osemfinálovému žrebu Kahn.

"Nebude to však súboj Kahn - Lehmann, na ploche bude v každom tíme ďalších desať futbalistov, ktorí budú chcieť rozhodnúť. Proti anglickým tímom sa nám v minulosti zvyklo dariť. S Manchestrom máme pozitívnu bilanciu a mám pocit, že ani s Arsenalom sme predtým ešte neprehrali," dodal Kahn.

V Bayerne radi spomínajú na stretnutia s Arsenalom v Lige majstrov zo sezóny 2000/01, keď v druhej skupinovej fáze s týmto anglickým súperom ani raz neťahali za kratší koniec. V Londýne sa zrodila remíza 2:2 a v odvete v Mníchove vyhrali Nemci 1:0.

"Bude to veľmi tesné, lebo sa stretávajú adepti na celkové prvenstvo. Domáci zápas musíme zvládnuť čo najlepšie, aby sme si vytvorili dobrú východiskovú pozíciu pred odvetou," komentoval tréner Bayernu Felix Magath. (sita)

Osemfinálové dvojice

Real Madrid - Juventus Turín

FC Porto - Inter Miláno

FC Barcelona - FC Chelsea

Werder Brémy - Olympique Lyon

FC Liverpool - Bayer Leverkusen

PSV Eindhoven - AS Monaco

Manchester United - AC Miláno

Bayern Mníchov - Arsenal Londýn

(Prvé zápasy sa hrajú 22. a 23. februára, odvety 8. a 9. marca.)


Nachádzate sa tu:
Domov