V NHL zachránili hráča defibrilátorom, môže sa vrátiť

Útočník Dallasu Rich Peverley (s pukom).
Útočník Dallasu Rich Peverley (s pukom). (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|11. mar 2014 o 14:18

Rich Peverley skolaboval v zápase v NHL. Museli ho oživovať. Zatiaľ sa nevie, či sa vráti k profesionálnemu hokeju.

BRATISLAVA. Bol to normálny zápas dvoch priemerných klubov NHL. Dallas prehrával v prvej tretine s Columbusom 0:1, keď nastal hrozivý moment. Domáci útočník Rich Peverley skolaboval priamo na striedačke.

Scéna pripomenula situáciu spred deviatich rokov, keď sa stalo priamo v zápase to isté Jiřimu Fischerovi. Aj českého obrancu Detroitu museli oživovať.

Ešte horšia vec sa stala pred šiestimi rokmi, keď zomrel Alexej Čerepanov z Omska. V KHL vtedy nebola povinná prítomná sanitka s potrebnými nástrojmi rýchlej pomoci.

V KHL si dávajú obrovský pozor

„Situácia sa odvtedy zmenila. V KHL majú skvele prepracované podmienky a prevenciu. Dávajú na všetko ohromný dôraz. Neviem, či je to tak aj v NHL,“ hovoril SME telovýchovný lekár Pavel Malovič.

Peverley nabudol vedomie v šatni, ale museli ho previesť do nemocnice na dodatočné testy.

„Nezaujímala ma hra, nezaujímali ma okolnosti okolo nej. Prvé, čo ma napadlo bolo, že Rich potrebuje rýchlu pomoc. Veľmi ma to vystrašilo. Nechcem zažiť už nič podobné,“ hovoril nhl.com tréner Dallasu Lindy Ruff.

Vedenie ligy zápas ihneď odložilo a informovalo, že Peverleyho stav je dobrý a sám je pri vedomí.

„Museli sme použiť defibrilátor a elektrické šoky, aby sme vrátili srdce do normálneho rytmu. Hneď ako sa Rich prebral, vedel mi povedať, kde sa nachádza,“ komentoval situáciu doktor Gil Salazar, ktorý kanadského hokejistu oživoval.

Kvôli arytmii už pauzoval

Skúsený útočník už pauzoval s arytmiou, kvôli čomu vynechal pár predsezónnych zápasov a kemp.

„Je to rovnaká vec ako na začiatku sezóny. Lekári ho monitorujú po celý rok. Venujeme tomu plnú vážnosť,“ hovoril Ruff minulý týždeň, keď musel Peverleyho vynechať zo zostavy.

Teraz bude otázne, či sa bude môcť vrátiť k profesionálnemu hokeju. Spomínaný Fischer musel ukončiť kariéru.

„Musel by som presne vidieť diagnózu, čo mu vlastne je, ale pri podobných veciach sa dajú problémy operatívne napraviť tak, aby mohol pokračovať v kariére. Sám však neviem povedať, či by som ho už po lete nechal hrať, keďže mal problémy,“ dodáva Malovič.

Podobné prípady sú známe aj vo futbale. Najznámejší je Fabrice Muamba z Boltonu, ktorý dostal pred dvoma rokmi v zápase anglickej ligy infarkt. Zotavil sa, ale tiež musel ukončiť kariéru.

Rančík sa vrátil

Problémy so srdcom malo aj viacero slovenských športovcov. Ku kariére sa po nich vrátil napríklad jeden z našich najlepších basketbalistov Martin Rančík.

„Mal som problémy s rýchlejším tlkotom srdca v pokoji. Nebolo to smrteľne vážne, ale hrozil mi koniec kariéry. Po prvej operácii sa to vrátilo, ale po druhej v Madride všetko vyriešili. Naposledy som absolvoval kompletné vyšetrenia na začiatku sezóny v Nymburku a všetko bolo v norme,“ povedal SME Rančík, ktorý momentálne obhajuje v play off titul s Interom Bratislava.

Podľa Maloviča sa môžu v budúcnosti podobné prípady ako Peverleyho vyskytovať častejšie. "Súvisí to s výživovými doplnkami, energetickými nápojmi či prepracovanosťou a v krajine ako sme my aj s tým, že sa už medzi deťmi nerobí výber ale nábor. Častokrát sa prižmúri oko, čo môže viesť až k takýmto problémom."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V NHL zachránili hráča defibrilátorom, môže sa vrátiť