V našej skupine až dve susedské derby

Prezident Svetovej futbalovej asociácie (FIFA) Sepp Blatter (vpravo) s prezidentom Juhoafrickej republiky Thabom Mbekim pred včerajším žrebovaním kvalifikácie majstrovstiev sveta vo futbale.
Prezident Svetovej futbalovej asociácie (FIFA) Sepp Blatter (vpravo) s prezidentom Juhoafrickej republiky Thabom Mbekim pred včerajším žrebovaním kvalifikácie majstrovstiev sveta vo futbale. (Autor: SITA/AP)
Miroslav Bukov|26. nov 2007 o 00:00

V juhoafrickom Durbane vyžrebovali včera kvalifikáciu majstrovstiev sveta 2010 vo futbale.

DURBAN, BRATISLAVA. Česko, Poľ­sko, Severné Írsko, Slovinsko a San Maríno budú súpermi slovenských futbalistov v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2010 do Južnej Afriky. Rozhodol o tom včerajší žreb v Durbane.

Ruka bývalého ghanského hráča Abediho Pelého poslala mužstvo trénera Jána Kociana zo štvrtého výkonnostného koša do 3. skupiny.

Už pred nami svietil na tabuli náš starý známy z predchádzajúcej kvalifikácie – San Maríno. Kocian si ho želal aj teraz, no po tvrdej odvete v Serravalle, kde domáci tréner nabádal vlast­ných hráčov, aby našim polámali nohy, od tohto trpaslíka radšej upustil.

Z piateho koša sa v našej skupine ocitlo nevyspytateľné Slovinsko, účastník svetového šam­pionátu 2002 v Japonsku a Kórejskej republike.

Dve susedské derby

Česko a Poľsko nám prižrebovali z najsilnejších košov. Jedno susedské derby z nedávnej kvalifikácie vystriedajú dve.

Poliaci sa predstavili na majstrovstvách sveta sedemkrát, dvakrát boli bronzoví. S Českom sme v boji o účasť na budúcoročných majstrovstvách Eu­rópy prehrali obe stretnutia – ma Tehelnom poli 0:3, v Prahe na Letnej 1:3.

Z európskej zóny postúpi na záverečný turnaj do Juhoafrickej republiky trinásť tímov. Priamo sa kvalifikujú víťazi deviatich skupín, osem mužstiev s najlepšou bilanciou na druhých miestach sa stretne v baráži o zvyšné štyri postupové miestenky.

Podľa prezidenta slovenského futbalu Františka Laurinca sme sa dostali do prijateľnej skupiny. „Pre Slovensko sa to neskončilo vôbec zle. Jednoznačnými favoritmi skupiny sú Česi a Poliaci. O postupových ambíciách ne­ch­cem veľmi rozprávať. Na rozdiel od európskej kvalifikácie postupuje teraz priamo iba víťaz,“ povedal pre agentúru SITA.

Z pohľadu prezidenta Českomoravského futbalového zvä­zu Pav­la Mokrého vyzerá tretia skupina nádejne. Česi by mali podľa neho postúpiť.

Aj jeho poľský kolega Michal Listkiewicz srší v bezprostredných reakciách optimizmom. Po postupe na európsky šam­pio­nát do Rakúska a Švajčiarska je poľský futbal v kurze a v bo­joch o účasť na MS ho čakajú „súperi, ktorí sa dajú zdolať“.

Kapitán českej reprezentácie Tomáš Rosický neprepadol po žrebe eufórii.

„Už po našom vzájomnom zápase som upozorňoval, že Slováci sa budú zlepšovať a že v nasledujúcej kvalifikácii môžu potrápiť každého súpera. S nami budú mať vždy motiváciu navyše,“ povedal 'malý Mozart' po včerajšom žrebe.

Opäť Anglicko – Chorvátsko

Včerajší žreb zviedol proti sebe do rovnakej skupiny Anglicko a Chorvátsko. Obaja súperi sa stretli minulý týždeň vo Wembley, kde Chorváti vyhrali 3:2 a znemožnili Angličanom štart na európskom šampionáte.

Majstri sveta z Talianska sa ocitli v jednej z najľahších skupín. Squadra azzura má za súperov Bulharsko, Írsko, Cyprus, Gruzínsko a Čiernu Horu.

Ani Nemci, tretí tím z domácich majstrovstiev, nedopadli zle. Rusko a Wales by pre favorita 4. skupiny nemal byť neprekonateľnou prekážkou.

Pelé má odvčera tri zlaté medaily

Futbalová legenda Pelé bol včera jedným z viac ako 120 býva­lých hráčov, ktorým v Durbane pri príležitosti žrebovania kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta slávnostne udelili zlaté medaily zo svetových šampionátov, hoci neodohrali finálový duel.

Pelé chýbal vo finálovom súboji MS 1962 proti Československu. Po odovzdaní zlatého kovu sa stal oficiálne jediným držiteľom troch zlatých medailí z MS. Od roku 1978 už dostávalo víťazné družstvo 25 kusov zlatých medailí.

V prípade úmrtia futbalistu prevezmú medailu jeho pozostalí a príbuzní. Blatter povedal, že vystopovanie pozostalých a tiež „stratených“ futbalistov by nemalo trvať viac ako rok.

„Je spravodlivé, aby všetci dostali medaily. Pozrieme sa do starých archívov a nájdeme všetkých hráčov, ktorí hrali na niektorom zo šampionátov, ich mužstvo získalo titul, ale neodohrali finálový duel a nedostali tak zlatú medailu. Zistíme aj miesto ich úmrtia a adresy ich rodín. Ako súčasť tímov, ktoré vyhrali majstrovstvá sveta, musia byť ocenení,“ dodal Blatter.

(sita)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V našej skupine až dve susedské derby