U nás sa vyzdvihujú chyby, v Amerike pracujú na rozvoji silných stránok

Miroslav Mackulín (vpravo) sa venuje rozvíjaniu projektov pre trénerov, hráčov a rodičov.
Miroslav Mackulín (vpravo) sa venuje rozvíjaniu projektov pre trénerov, hráčov a rodičov. (Autor: archív MM)
Daniel Dedina|2. máj 2019 o 00:00

Mentálny kouč: Vidíme len výhry a prehry. Svet však nie je čierno-biely.

PREŠOV. V tunajších končinách je bežné, že tréneri zvyknú na tímovom mítingu poukazovať pred celým kolektívom na chyby jednotlivcov.

Hráči odchádzajú z rozborov psychicky ´zbití´ a s nahlodaným sebavedomím.

V Severnej Amerike vyzerá športová príprava v praxi o čosi inak.

Športovci majú vypracovanú analýzu svojich silných stránok a po zápasoch im štatistika ukazuje, v ktorej z nich potrebujú pridať.

To je jedna zo zásadných myšlienok, ktorú si možno vypočuť na prednáškovom turné známeho mentálneho kouča Miroslava Mackulína.

Skúsený odborník vie, o čom hovorí.

Za sebou má roky praxe vo svete futbalu, basketbalu i boxu.

Na východe Slovenska je z minulosti známy aj ako organizátor prestížneho futbalového turnaja Westton Cup či Memoriálu J. Mackulína.

V súčasnosti sa venuje rozvíjaniu projektov pre trénerov, hráčov a rodičov.

Viac prezradil v rozhovore pre Korzár.

Ako dlho už funguje váš projekt Pozitívny koučing Slovensko a čo v sebe zahŕňa?

„Projekt vznikol pred dvomi rokmi, ako otvorená platforma na stretávanie, dialóg, vzdelávanie a pomoc všetkým, ktorí majú záujem rozvíjať svoj potenciál, byť inšpiratívny, nechať sa inšpirovať a posúvať svoje hranice poznania. Prioritne sa zameriavame na športové prostredie, preto ide o aktivity zamerané na športovcov, ich trénerov a rodičov. Ale snažíme sa prepájať výmenou informácií aj rôzne športy, lebo som presvedčený, že je to potrebné a obohacujúce. Svoje o tom vie napríklad aj Pep Guardiola, ktorý ako fenomenálny futbalový tréner hľadal a našiel inšpiráciu v šachu.“

Kľúčovú rolu u vás zohráva slovo pozitívny. Prečo?

„Pri práci so športovcami a ich trénermi sa často stretávam s tým, že žijeme a vidíme svet len čierno-biely. Ak vyhráme, tak sa tešíme, ak prehráme, ideme do smútku a frustrácie. Som presvedčený, že celý náš život je oveľa viac, ako len takéto krátkozraké nazeranie a škatuľkovanie. Život aj šport je predsa pestrofarebný, ako dúha, tak prečo neochutnať všetky jeho chute a vône? V dnešnej modernej dobe sa na verejnosť čím ďalej, tým viac, dostávajú výstupy výskumov, kde sa hovorí o tom, že pozitívne myslenie prináša rôzne benefity, ktoré sa v konečnom dôsledku prenesú aj do fyzickej roviny výkonu športovcov a zdravia ľudí. Opäť uvediem príklad s Messim, či Federerom. Oni poznajú fenomén pozitívneho mentálneho nastavenia. Vedia, ako pracovať s myšlienkami, ktoré sa premietnu do ich výkonov. A aj keď sú „v úzkych“, ostávajú v pozitívnom naladení a ich fyzické telo a následne aj údery, či kopy sú uvoľnené, sebavedomé, víťazné a gólové...“

Klasický koučing v tunajších končinách je podľa vás negatívny? V čom robia tréneri na Slovensku najväčšie chyby?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»U nás sa vyzdvihujú chyby, v Amerike pracujú na rozvoji silných stránok