Návrat po zranení. Karlosa Vémolu čakajú 2 zápasy za 2 týždne (Týždeň V klietke)

Karlos Vémola.
Karlos Vémola. (Zdroj: Oktagon MMA)
Adrián Mečiar|30. mar 2022 o 15:45

Vémola sa vracia.

BRATISLAVA. Neďaleko slovenského hlavného mesta sa konal ďalší turnaj organizácie Oktagon MMA.

Oktagon zavítal do Šamorína s podujatím Prime 5. Hlavný zápas večera medzi Bojanom Veličkovičom a Matém Kertészom priniesol skvelý duel, ale zároveň vyvolal búrlivé diskusie.

Kertészovi a mnohým divákom sa nepozdával verdikt bodových rozhodcov. Rozhodcovský tím však trvá na tom, že verdikt bol správny. Podľa promotéra Ondřeja Novotného preto chystajú zverejniť novinku, ktorá by mala uzavrieť všetky diskusie.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Oktagon rovnako potvrdil expanziu na nemecký trh. Vo Frankfurte budú diváci sledovať titulový súboj, no dočkajú sa tiež návratu Karlosa Vémolu.

Vémolu tak čakajú dva zápasy v priebehu dvoch týždňov. Vyhliadnutého už má aj súpera.

Pozrite si týždňový prehľad SvetMMA a magazín Týždeň V klietke.

Slovensko má majsterku sveta

Slovensko si z majstrovstiev sveta GAMMA odnáša dva cenné kovy. Adam Neupaurer získal bronz podľa pravidiel MMA striking a Veronika Smolková sa dokonca stala majsterkou sveta. 

Už od začiatku finálového súboja vytvárala Smolková na súperku tlak a v druhej minúte ju dostala do počítania po tvrdom kope na hlavu.

Kuandyová z Kazachstanu sa vrátila do zápasu, ale po ďalšej spŕške úderov rozhodca ukončil súboj.

„Finále bolo strašne rýchle, vôbec som takýto priebeh nečakala,“ prezradila Smolková. „Pred zápasom som pociťovala veľký tlak a neverila som si tak, ako som mala. Tento zápas ale ukázal, že si musím veriť viac.“

Najväčšou skúškou pre slovenskú reprezentantku paradoxne nebol zápas o zlato, ale chudnutie do váhy, keďže váženie musela Smolková absolvovať až trikrát.

Nečudo, že po zisku zlata to naša reprezentantka oslávila po svojom. „Idem sa poriadne najesť, mám veľkú chuť na pizzu a koláč,“ prezradila s úsmevom.

UFC: Prvá prehra Čecha Dvořáka

Dlhoročná neporaziteľnosť českého bojovníka Davida Dvořáka (20-4 MMA, 3-1 UFC) sa skončila.

Na turnaji UFC Fight Night: Blaydes vs. Daukaus nestačil na Brazílčana Matheusa Nicolaua, ktorému podľahol po troch kolách jednomyseľne na body (3x 29:28).

Dvořák tak zaknihoval prehru po dlhých desiatich rokoch, počas ktorých nazbieral šestnásť víťazstiev v rade.

V oficiálnom rebríčku UFC je ale Dvořák stále na výbornej desiatej priečke v rámci mušej váhy.

Oktagon: Talenty v Šamoríne

Víťazstvá si pripísali Roman Paulus a aj Jakub Tichota, dva veľké talenty v perovej váhe.

Tichota v pozápasovom rozhovore vzdal rešpekt súperovi Jannemu Elonenovi-Kulmalovi a naznačil, že na jeseň by chcel zabojovať o opasok Oktagonu v divízii do 66 kilogramov. Ten aktuálne drží Ivan Buchinger.

Tichota však čelil po zápase pískaniu zo strany publika, ktorému sa jeho plány príliš nepozdávali.

Český bojovník neskôr na tlačovej konferencii uviedol, že takéto správanie fanúšikov by sa podľa neho nemalo stávať.

Ťažké chvíle Pukača

Ťažké momenty pre Róberta Pukača. Vo fyzicky náročnom zápase podľahol Nemcovi Christianovi Jungwirthovi.

O víťazovi rozhodlo druhé kolo, v ktorom Jungwirth nasadil vysoké tempo a tlakom úderov znepríjemňoval Pukačovi zápas.

Pukač sa rozhodol ukončiť súboj počas prestávky. Víťazom sa tak stal Christian Jungwirth.

Pukač následne vysvetlil, že prežíva náročné obdobie a toto nebol jeho deň.

Brazílčania s výhrami

V decembri na turnaji Oktagon 29 bol blízko výhry nad titulovým vyzývateľom Petrom Knížem. Aj keď vtedy Kaik Brito nedosial želaný výsledok, v Šamoríne si to vynahradil.

V dôležitom súboji proti Andrejovi Kalašnikovi sa brazílsky zápasník vrátil na víťaznú vlnu, keď si pripísal neuveriteľný knokaut v úvode prvého kola.

Prešlo niečo cez minútu a Kaik Brito z ústupu presne nachytal Kalašnika, ktorému následne poslal ešte zopár tvrdých úderov na zemi. Veľké víťazstvo pre brazílskeho bojovníka.

Mal to byť český zápasník Miloš Petrášek, ktorý mal preveriť na turnaji Oktagon Prime 5 Brazílčana Rafaela Xaviera.

Kvôli zraneniu Petráška bolo potrebné nájsť náhradu v pomerne krátkom časovom horizonte. Tou bol skúsený veterán z Poľska Marcin Lazarz.

Prekvapenie sa nekonalo a bláznivý súboj plný neuveriteľných výmen z oboch strán vyhral na body Xavier.

Knokaut ocenený bonusom

Bonus za výkon večera získal český reprezentant Matouš Kohout.

Kohout predviedol ukážkový lakeť, ktorým ukončil Ardu Adasa z Nemecka. Pripísal si tretie víťazstvo v rade.

Blysol sa aj Karol Ryšavý. Slovák sa musel vysporiadať s nepríjemnou zmenou súpera na poslednú chvíľu. Pôvodne mal bojovať s krajanom Františkom Fodorom.

V treťom kole prišlo fantasticky načasované a presné koleno. Hlavný rozhodca nemal na výber musel ukončiť zápas pred limitom.

Diskutovaný výsledok v hlavnom zápase

Hlavný zápas turnaja Oktagon Prime 5 priniesol diskutovaný výsledok.

O osude súboja Matého Kertésza a Bojana Veličkoviča rozhodovali bodoví rozhodcovia. Pre mnohých pomerne prekvapujúco určili za víťaza Veličkoviča.

Kertész bol po tomto rozhodnutí sklamaný, nedokázal nájsť slová. Veličkovič uviedol, že bol azda zaskočený. "Som prekvapený," priznal.

Dodal, že súper podal veľmi kvalitný výkon. Veterán UFC sa však vrátil na víťaznú vlnu.

Zaslúžené víťazstvo? Diváci v Šamoríne pískali, nesúhlasili s týmto verdiktom. Aj slovenskí zápasníci Paradeiser a Krištofič boli v štúdiu poriadne zaskočení výsledkom.

Promotér Oktagonu Ondřej Novotný neskôr obhajoval prácu bodových rozhodcov a oznámil novinku.

Uzavrieť diskusiu o bodovaní zápasu Veličkovič-Kertész má videorozbor, v ktorom arbitri vysvetlia divákom, prečo sa zhodli na skóre 29:28 v prospech Veličkoviča.

Novotný sa zároveň ospravedlnil za svoje komentovanie, ktoré mohlo tiež ovplyvniť názor fanúšikov pri televíznych obrazovkách.

"Pre fanúšikov u TV mohlo byť určite i naše komentovanie zavádzajúce. Samozrejme, nepočul ho Maté, ani je tím a ani nikto v hale, ale to neznamená, že sme neurobili chybu v posudzovaní toho, ako sme vnímali tento zápas.

Evidentne skôr naopak a musíme na tom zapracovať," odkázal Novotný.

Peštov debut v PFL

Viktor Pešta pozná dátum debutu v PFL a rovnako aj meno súpera.

Pešta sa predstaví na prvom tohtosezónnom turnaji PFL, a to 20. apríla. Jeho prvým protivníkom v základnej časti bude veterán UFC Omari Akhmedov.

Ten zápasil v UFC od roku 2013 až do minulého leta. Remizoval s Marvinom Vettorim, tesne prehral s bývalým šampiónom Chrisom Weidmanom. Počas pôsobenia v UFC zápasil vo veltrovej a strednej váhy, no v minulosti bojoval aj v poloťažkej divízii, kam sa teraz vracia.

Pre Peštu to bude prvý zápas od septembrového víťazstva na Oktagone 28, keď získal opasok poloťažkej váhy.

Následne ale odišiel z Oktagonu a dohodol sa s americkou ligou PFL, kde zabojuje o celkovú výhru jeden milión amerických dolárov.

Súboj Petráška a Krištofiča

Samuel "Pirát" Krištofič a Miloš Petrášek sa stretnú na podujatí Oktagon Underground v zápase podľa boxerských pravidiel vo váhe do 91 kilogramov.

O dueli Piráta a Petráška sa otvorene hovorilo v roku 2018 a zápas bol už dokonca dohodnutý na Oktagon 7, ktorý sa konal na Štvanici. Mal to byť titulový zápas v strednej váhe.

Krištofič a Patrášek mali zápasiť o titul na turnaji Oktagon 7 v júli 2018.
Krištofič a Patrášek mali zápasiť o titul na turnaji Oktagon 7 v júli 2018. (Zdroj: Oktagon MMA)

Avšak Pirát sa zranil a hoci sa súboj odložil, až doteraz naň nedošlo. Podľa prvých reakcií sa zdá, že s oznámením zápasu sa zároveň obnovil predošlý trash-talk.

Duel sa uskutoční na rovnakom turnaji ako zápasy Magard-Sivák a Vémola-Marpo. Konkrétny Dátum je 21. máj.

Návrat Vémolu do MMA príde v Nemecku

Krátko na to už Oktagon premiérovo zavíta do Nemecka.

Oktagon 33 sa uskutoční 4. júna vo Frankfurte. Diváci budú svedkami titulového zápasu medzi šampiónom ľahkej váhy Ivanom Buchingerom a dočasným šampiónom Losenom Keitom.

Medzi hlavnými tvárami podujatia budú aj domáci bojovníci, Putz, bratia Zawadovci či Eckerlin.

A práve na tento galavečer, iba týždňe po boxerskom zápase s Marpom, je naplánovaný návrat Karlosa Vémolu do zápasu podľa pravidiel MMA.

Vémola tak bude bojovať v rámci MMA po prvý raz od marca 2021 a Oktagonu 22, keď porazil Milana Ďatelinku. Odvtedy ho trápili zranenia a v istom momente dokonca priznal, že najhoršie prognózy by znamenali koniec kariéry alebo amputáciu ruky. 

Na meno jeho súpera si zatiaľ musíme počkať, ale Karlos na sociálnej sieti odkázal, že medzi svoje ciele zaradil bojovníka poloťažkej divízie Rafaela Xaviera, ktorý v Šamoríne vyhral aj štvrtý zápas v Oktagone.

Šampión ostáva na Ukrajine, zápasil aj na Slovensku

Ukrajinský zápasník MMA Jaroslav Amosov ruší titulový zápas a ostáva vo vlasti.

Šampión prestížnej organizácie Bellator je súčasťou ozbrojených síl, ktoré bránia Ukrajinu pred ruskou agresiou.

V júni 2021 získal opasok Bellatoru. Pred niekoľkými rokmi bojoval aj na Slovensku.

"Nie je to tak dávno, čo sa mu narodil syn. Teraz bráni svoju rodinu, hodnoty na ktorých mu záleží," hovorí pre Sportnet slovenský tréner Tibor Šimonič.

V roku 2014 sa Amosov predstavil v Michalovciach na šampionáte WFMC v disciplínach MMA a grappling. Obe kategórie vyhral.

Na súťaž si dobre spomína práve Šimonič. Organizátor podujatia a hlavný tréner MMA Team Slovakia Michalovce pri pohľade na Amosovove výkony vedel o kvalitách tohto zápasníka.

"Predovšetkým si pamätám, že nemal problém nastúpiť o váhovú kategóriu vyššie a zápasil v dvoch disciplínach, grappling i MMA. Prakticky išiel zo zápasu do zápasu," hovorí.

Hviezdy UFC zadržané políciou

Dve veľké hviezdy UFC mali znova problémy so zákonom.

Conor McGregor bol zadržaný za nebezpečnú jazdu autom. Hliadka ho zastavila a na niekoľko hodín mu zabavili jeho Bentley Continental GT v hodnote 170-tisíc eur.

Po prevezení na policajnú stanicu McGregor absolvoval test na drogy a alkohol následne ho prepustili. V apríli ho však čaká súd, kde mu hrozí pokuta do 5-tisíc eur, šesť mesiacov odňatia slobody, alebo oboje.

Na rovnakom súde sa objavil aj v roku 2017 a vtedy dostal 400-eurovú pokutu za prekročenie rýchlosti. V minulosti už na čas prišiel aj o vodičský preukaz.

Masvidalovi hrozí 15 rokov za mrežami

Ďalší incident sa odohral v Miami, medzi Jorgem Masvidalom a Colbym Covingtonom.

Masvidal napadol Covingtona a hrozí mu až pätnásť rokov za mrežami. Ich stret sa odohral len tri týždne po vzájomnom zápase na turnaji UFC 272.

Rivali na seba narazili v reštaurácii Papi Steak v Miami. Masvidal údajne dvakrát udrel Covingtona do tváre, raz do úst a raz do ľavého oka. 

Masvidal mal oblečenú mikinu a na tvári rúško, no Covington ho údajne spoznal podľa vlasov a hlasu. Masvidal mu údajne povedal, že nemal hovoriť o jeho deťoch.

Covington v dôsledku napadnutia prišiel o zub a poškodené boli jeho hodinky v hodnote 90-tisíc dolárov.

Rozhodol sa podať žalobu a Masvidala zadržali. Potom ho síce prepustili na kauciu, no o celom prípade teraz bude rozhodovať súd.

Masvidal je obvinený z ublíženia na zdraví a potenciálne ho môže čakať až pätnásť rokov za mrežami.

Soldič dostal lukratívnu ponuku

Roberto Soldič sa nedávno stretol so zástupcami UFC. Stretnutie s viceprezidentom organizácie Hunterom Cambpellom, na ktorého sa často odvoláva prezident UFC Dana White, sa vraj nieslo v pozitívnom duchu.

Dvojnásobný šampión poľskej organizácie KSW údajne chce prejsť do UFC, no KSW ho nechce pustiť bez boja.

Podľa informácií z poľských médii mu ponúkli priam šialenú výplatu. Má ísť až o jeden milión eur za zápas.

UFC zas podľa nemeckého Bildu ponúka 6-cifernú výplatu a klauzulu, ktorá by Soldičovi po troch víťazstvách v rade zaručila titulový zápas.

Výzva pre Rytmusa

Slovenský raper Patrik "Rytmus" Vrbovský čelí ďalšej výzve.

Po zápasoch s Marpom a Gáborom Borárosom by sa mohol po tretí raz postaviť do boxerského ringu. Tentoraz ho netradičnou formou vyzýva kolega z brandže, raper Moloch Vlavo.

Toho si môžu diváci pamätať aj z decembrového podujatia Fight Night Challenge, kde boxoval s Lakym Royalom. Moloch vtedy prehral na body.

Rytmus zatiaľ na jeho výzvu neodpovedal.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Návrat po zranení. Karlosa Vémolu čakajú 2 zápasy za 2 týždne (Týždeň V klietke)