Na východe sa začína elitná regionálna súťaž. Aké sú základné otázky?

Na východnom Slovensku štartuje nový ročník tretej ligy.
Na východnom Slovensku štartuje nový ročník tretej ligy. (Autor: Imrich Makó)
Daniel Dedina|30. júl 2021 o 21:30

Pôjde o tretiu sezónu ovplyvnenú pandémiou.

V posledný júlový deň štartuje nový ročník najvyššej regionálnej futbalovej súťaže na východnom Slovensku - III. ligy Východ.

Okrem kompletnej prvej polovice sezóny by do konca kalendárneho roka malo šestnásť účastníkov absolvovať aj úvodné dve predohrávané kolá odvetnej časti. Zostávajúcich trinásť kôl je naplánovaných po zimnej prestávke.

Na čo sa môžeme najviac tešiť? Aké sú hlavné očakávania pred začiatkom sezóny? Sportnet ponúka výber toho najdôležitejšieho.

1, Podarí sa odohrať celý ročník?

Absolútne najkľúčovejšia otázka nesúvisí s kvalitou predvedenej hry či dosiahnutými výsledkami. Ide o niečo, čo by pred pár rokmi ťažko vôbec niekomu zišlo na um.

Na štarte nového ročníka rezonuje predovšetkým to, či ho bude možné odohrať v plnom formáte.

Regionálny futbal od úvodu roka 2020 extrémne dopláca na pandémiu koronavírusu a opatrenia s tým spojené.

Sezóna 2019/20 bola pred začiatkom jarnej časti anulovaná. Nasledujúca 2020/21 sa po úprave súťažného poriadku horko-ťažko odohrala v polovičnom znení, o ktorého regulárnosti možno polemizovať. V danej chvíli však nebolo iné východisko.

Podľa prognóz ešte pandémia nepovedala posledné slovo. Preto sa znova natíska otázka: Ako bude vyzerať termínová listina ročníka 2021/22 v praxi?

2, Kto postúpi do druhej ligy?

Mužstvá, ktoré z východu republiky v poslednom období postúpili do celoštátnej druhej ligy, jasne potvrdili, že prerástli regionálnu úroveň. Bolo tomu tak v prípade FC Košice i Humenného. Kto ich bude nasledovať?

V boji o čelo III. ligy Východ by nemalo prísť k žiadnemu dramatickému preskupeniu síl. Na vrchných poschodiach sa aj tentoraz budú pohybovať Lipany a Vranov nad Topľou.

V prvej päťke by nemala chýbať Slávia TU Košice. Ambície nechýbajú Stropkovu. Nepríjemná bude znova Kalša, ktorej ostrieľaní ´mazáci´ sú však o ďalší rok starší.

Veľké otázniky sa vznášali nad Prešovom. Hoci prevod klubu stále nie je ukončený, do vedenia klubu zasadli výrazné futbalové osobnosti (Micheľ, Šesták, Jakubko) a hráčsky káder vyzerá na tretiu ligu viac než solídne. To z Tatrana robí najväčšieho favorita na postup.

3, Čo prinesie reorganizácia?

Po skončení uplynulej sezóny malo dôjsť k zoštíhleniu tretej ligy na dve skupiny - východ a západ. Kvôli pandémii bola reorganizácia posunutá o rok.

Ak k nej skutočne dôjde, bude to mať zásadný vplyv na obsadenie regionálnych súťaží.

V novovytvorenej tretej lige, riadenej Slovenským futbalovým zväzom, má hrať desať mužstiev z východu.

To znamená, že miestenky v nej získajú tímy, ktoré obsadia od druhého po prinajhoršom jedenáste miesto v súčasnej III. ligy Východ, v závislosti od vývoja v druhej lige.

Nižšie umiestnené tímy sa stanú účastníkmi IV. ligy Východ, ktorá má byť pri novom usporiadaní najvyššou regionálnou súťažou.

Niet pochýb o tom, že mužstvá sa budú snažiť skončiť v tabuľke na jednocifernej priečke. Aby mali potrebnú rezervu, ak z druhej ligy vypadne východoslovenský účastník. 

4, Kto najpríjemnejšie prekvapí?

Ambíciou pozdvihnúť futbal na vyššiu úroveň sa netaja v Spišskej Novej Vsi. Pre mesto s dlhoročnou tradíciou to znamená minimálne pokračovanie v tretej lige. Práve Spišiaci môžu byť najpríjemnejším prekvapením sezóny.

Pád z druhej do štvrtej ligy nechce dopustiť Poprad, ktorý disponuje ligovým dorastom. Snina by okrem nového dizajnu rada vylepšila aj postavenie v tabuľke, to isté platí pre Giraltovce.

Raslavice a Rudňany sa budú spoliehať na nováčikovský elán. Otázne je, či na vyššiu súťaž budú stačiť kvalitou kádra.

Kožu lacno nepredá ani štvorica Spišské Podhradie, Sobrance, Krompachy a Svidník. Medzi posledne menovanými tímami treba hľadať najpravdepodobnejších kandidátov na vypadnutie.

Program 1. kola III. ligy Východ

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Na východe sa začína elitná regionálna súťaž. Aké sú základné otázky?