Tretí pohár Devils, Bicek druhým Slovákom s prsteňom

TASR|10. jún 2003 o 11:10

East Rutherford 10. júna (TASR) - Hokejisti New Jersey Devils vyhrali v rozhodujúcom siedmom finálovom zápase o Stanleyho pohár nad Anaheimom Mighty ...

East Rutherford 10. júna (TASR) - Hokejisti New Jersey Devils vyhrali v rozhodujúcom siedmom finálovom zápase o Stanleyho pohár nad Anaheimom Mighty Ducks 3:0, v celej sérii play off NHL 4:3 a stali sa držiteľmi trofeje. Diabli na tróne súťaže striedajú Detroit Red Wings, ktorý v tejto sezóne senzačne stroskotal už v 1. kole práve na Anaheime. Slovenský hokejista Jiří Bicek v drese Devils sa v poslednom zápase tohtoročnej play off nepredstavil, napriek tomu sa po Stanovi Mikitovi stal druhým slovenským víťazom Stanleyho pohára.

NEW JERSEY - ANAHEIM 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Góly: 23. Rupp (S. Niedermayer, White), 33. Friesen (Rupp, S. Niedermayer), 57. Friesen (Rupp, Stevens). Vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 25:24. Brankári: Brodeur - Giguere. Rozhodcovia: Marouelli, McCreary - 19.040 divákov.

/Konečný stav série: 4:3/

New Jersey: Brodeur - Rafalski, Stevens, S. Niedermayer, White, Albelin, Daneyko - Langenbrunner, Rupp, Friesen, Gionta, Madden, Pandolfo - Marshall, Gomez, Eliáš - Stevenson, Brylin, Rheaume

Anaheim: Giguere - Carney, Havelid, Ozolinš, Salej, Sauer, Višnevskij - Sýkora, Oates, Kariya - R. Niedermayer, Rucchin, Leclerc - Čistov, Pählsson, Thomas - Bylsma, Chouinard, Krog

V siedmom zápase zažiarili brankár Martin Brodeur a útočník diablov Mike Rupp. Brodeur kryl všetkých 24 striel a dosiahol tretí shutout vo finálovej sérii. Rodák z Montrealu prekonal rekord historický rekord Dominika Hašeka, keď v play off vychytal sedem zápasov s čistým kontom. Nováčik Rupp nastúpil v play off iba štvrtýkrát, keď sa po prvý raz na ľad dostal až vo finálovom zápase číslo štyri. Stredný útočník diablov strelil víťazný gól a na ďalšie dva zásahy prihral Jeffovi Friesenovi. "Nikdy som si nemyslel, že by niečo také mohlo byť možné," povedal Rupp. "Bol som pokojný, ako keby išlo o bežný zápas v NHL. Trénoval som tvrdo, ale nenapadlo by ma, že do play off nastúpim priamo vo finále Stanleyho pohára."

O výsledku súboja rozhodla druhá tretina. V 23. minúte tečoval Rupp strelu Scotta Niedermayera od modrej a puk si našiel cestu za chrbát brankára Giguera. O necelých desať minút Rupp získal puk po Niedermayerovej dorážke, prihral Friesenovi a ten zvýšil na dvojgólový rozdiel. "V druhej tretine sme úplne prepadli," smutne konštatoval center káčerov Adam Oates. Káčeri po inkasovaných góloch vsadili na ofenzívu a zatlačili diablov, ich pokusy však bez problémov likvidoval v pohode chytajúci Brodeur.

Za najužitočnejšieho hráča celej vyraďovačky a držiteľa Conn Smythe Trophy vyhlásili brankára káčerov Jeana-Sebastiena Giguera. Ten sa po svojom kolegovi v maske Ronovi Hextallovi (Philadelphia) stal prvým mužom od roku 1987, ktorý prestížnu individuálnu cenu dostal bez zisku prsteňa pre víťaza. "Bolo ťažké vidieť súperových hráčov ako oslavujú," povedal smutný Giguere. "Toto nie je to, čo hráč chce dosiahnuť. Najdôležitejší je vždy pohár."

Po zápase prevzal pohár kapitán Devils Scott Stevens a ako ďalší v poradí bol Scott Nidermayer, ktorý o cennú trofej bojoval s bratom Robom v drese Ducks. "Bolo to ťažké," vyjadril sa na margo bratského súboja trojnásobný držiteľ Stanleyho pohára. "Bol by som rád, ak by bol s nami. Hral vynikajúco, ako ktorýkoľvek iný hráč na ľade."

New Jersey v play off zvíťazili v Continental Airlines aréne z 13 play off duelov v dvanástich. Vo finálovej sérii zdolali doma Anaheim štyrikrát s celkovým skóre 15:3, pričom vždy zvíťazili trojgólovým rozdielom. "Hlavnou príčinou triumfu v Stanleyho pohári je naša dominancia na vlastnom štadióne," povedal brankár diablov Brodeur, ktorý počas dvoch rokov získal zlato na ZOH a triumfoval aj v Stanleyho pohári. Obranca John Madden ocenil prínos trénera Pata Burnsa pri zlepšení bilancie Devils v domácich zápasoch: "Pred príchodom Pata bola naša domáca bilancia katastrofálna. Ale on chcel, aby sme hrali tvrdo a víťazili...a to najmä doma."

Prvýkrát od roku 1965 a iba po tretí raz v histórii bojov o Stanleyho pohár zvíťazil vo všetkých dueloch finálovej série domáci tím. Devils získali tretí Stanleyho pohár a napriek tomu, že generálnym manažérom počas tejto éry bol Lou Lamoriello, k triumfu ich vždy priviedol iný tréner. V roku 1995 stál na striedačke diablov Jacques Lemaire a v roku 2000 Larry Robinson. New Jersey je prvý tím od triumfu Philadelphie v roku 1974, ktorý získal trofej napriek negatívnej bilancii na súperových štadiónoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tretí pohár Devils, Bicek druhým Slovákom s prsteňom