Tréner Weiss: Za svoj plat sa nehanbím

Vladimír Weiss.
Vladimír Weiss. (Autor: TASR)
Ladislav Harsányi|14. okt 2011 o 20:41

Tréner slovenských futbalistov Vladimír Weiss vraví o úniku informácií z jeho zmluvy. Zároveň podotkol, že zverejnený zárobok nezodpovedá pravde.

BRATISLAVA. „Zverejnenie môjho platu a porušenie zmluvy, ktorá mala byť diskrétna, vidím ako účelovú a sofistikovanú vec. Mohlo to prísť oveľa skôr.“ Takto reagoval tréner Vladimír Weiss na medializáciu jeho príjmov, ktoré priniesol týždenník Trend a prevzali to aj ďalšie médiá. Prišla po neúspechu v kvalifikácii a v tesnej nadväznosti na vyrubenie pokuty za vulgárny slovný útok na novinára.

Ešte vyšší plat

Tréner reprezentácie má podľa Trendu mesačný plat vyše 34­tisíc eur, plus päťtisíc za kvalifikačný zápas a tritisíc za prípravný. „Možno vás poteším, zverejnené informácie o mojom plate nie sú pravdivé. Zarábam viac. Za svoj plat sa nehanbím a som hrdý na to, čo som v živote dosiahol. Nič som neukradol, všetko som si zarobil nohami a hlavou,“ komentoval Weiss.

Ročne pri národnom tíme tak musí zarobiť vyše 450­tisíc eur. Priznal že na slovenské pomery je dobre zaplatený. "V krajinách, kde je životná úroveň ešte nižšia ako u nás, berú tréneri vyššie platy a nič nedokázali, nepostúpili na majstrovstvá sveta. Napríklad v Maďarsku 500–tisíc,“ tvrdí Weiss. Lothar Matthäus zarobil pri maďarskej reprezentácii ročne približne toľko, ale na jeho plat sa zväz skladal aj so sponzormi.

Weiss si mohol užívať na slovenské pomery závratný plat i štartovné v kvalifikácii na EURO 2012 bez ohľadu na výsledky. Väčšina jeho predchodcov pri reprezentácii dostávala oveľa menej. Základný plat Ladislava Jurkemika i Dušana Galisa, oficiálne zverejnený, činil 100–tisíc korún. Jurkemik bol pri národnom tíme v rokoch 2002 – 2003, Galis 2004 – 2006.

Weiss na to reagoval, že nevie, koľko zarábali a ani ho to nezaujíma. „Prvú zmluvu som podpisoval na 15­tisíc eur, druhú po MS.“

O úniku informácií

Weiss hovorí o úniku informácií buď z prostredia zväzu, prípadne od ďalších ľudí, ktorí vedeli o jeho platových záležitostiach a posunuli to médiám.

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik nepripúšťa, že informácie unikli zo zväzu. „Všetci pracovníci zväzu majú podpísaný doklad o mlčanlivosti. Nepripúšťam, že to spravil niekto z pracovníkov SFZ. O tomto doklade vedia členovia výkonného výboru aj členovia Rady, ktorí nie sú zamestnancami zväzu. Táto informácia je pre nich dostupná niekoľko mesiacov,“ reagoval Ján Kováčik.

Zverejnil by zmluvu, ak by ju uzatváral on? „Nebudem sa k tomu vyjadrovať, rešpektujem tú, ktorú Weiss má,“ dodal. Na otázku, či platí trénera priamo futbalový zväz, alebo na Weissov plat prispieva i súkromný sponzor, Kováčik odpovedal: „Iba zväz.“

Futbalový zväz je spojený aj so štátnym rozpočtom. Z dotácií získal na reprezentáciu tento rok 1,123 milióna eur. Podľa pravidiel na udeľovanie dotácií však môže z týchto prostriedkov ísť na mzdy vrátane odvodov maximálne 20-tisíc eur ročne na osobu. Ministerstvo školstva kontroluje vyúčtovanie dotácií raz ročne.

Kontaktovali sme aj bývalého prezidenta zväzu Františka Laurinca, ktorý novú zmluvu s Weissom podpísal v júli 2010. „Som na rokovaní v Berlíne. Ak sa nechcete pýtať na majstrovstvá Európy, teraz nemám záujem,“ reagoval Laurinec.

Weiss: Neodídem

Weiss označil vzťahy s prezidentom Kováčikom a ďalšími ľuďmi vo zväze za pracovné. Kováčik už pred mesiacom povedal, že ho chce naďalej za reprezentačného trénera. „Zdupľoval mi to aj vo štvrtok a o tri minúty bol na webe môj plat a pokuta, o ktorej som už vedel.“

Neúspešná kvalifikácia, napäté vzťahy s vedením zväzu, nedôvera voči prezidentovi, konflikt s médiami, kritika verejnosti a zvyšujúci sa tlak na jeho osobu neprimali Weissa k tomu, aby rozmýšľal o odchode z reprezentačného tímu. Proti tlaku sa cíti odolný.

„Neodídem, nemám dôvod. Mám zmluvu a chcem pracovať s týmito hráčmi,“ odpovedal Weiss na otázku, či neuvažoval o rezignácii z postu trénera národného tímu. „Keď budem cítiť, že im nemám čo dať alebo oni budú cítiť, že nie som pre nich prínosom, odídem po prvom zraze. Keď prezident a výkonný výbor uznajú, že nie som spôsobilý viesť tím, nie som dobrý tréner, odídem. Ak budem mať dôveru, zostanem,“ uzavrel Weiss.

So zväzom má ešte dvojročnú platnú zmluvu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov