Tarkovič hovorí o zázraku. Neverí tímu alebo je alibista?

Tréner Štefan Tarkovič.
Tréner Štefan Tarkovič. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|19. jún 2021 o 14:25

Slováci stále môžu postúpiť.

PETROHRAD, BRATISLAVA. Na majstrovstvá Európy prichádzali slovenskí futbalisti v pozícii najväčších outsiderov. Nielen základnej skupiny E, ale i celého turnaja.

Keď Poliaci, Švédi i Španieli pred šampionátom kalkulovali, ako sa dostať do osemfinále, pre všetkých bola najschodnejšia cesta zvíťaziť nad Slovenskom.

Už v úvodnom zápase sa minimálne Poliaci prerátali. Zverenci trénera Štefana Tarkoviča ich zdolali 2:1. Slováci odohrali exkluzívny prvý polčas. Boli lepší a aktívnejší.

V druhom Poliaci bleskurýchlo vyrovnali a Slovákom pomohlo, možno až zachránilo, vylúčenie Grzgeroza Krychowiaka. Opäť zapli na vyššie obrátky a strelili druhý gól.

Po ňom sa stiahli do obrannej ulity. Poliaci ich aj v oslabení zvierali, ale Slováci víťazstvo udržali, hoci sa oň strachovali až do konca.

Zrazu sa hovorilo o postupe zo skupiny

Po posledných dvoch rokoch, keď slovenskí futbalisti striedali rozpačité výkony s katastrofálnymi, bolo víťazstvo nečakané.

A tiež spôsob hry v prvom polčase. V momente sa začalo hovoriť o niečom, čomu pred turnajom verili len najväčší optimisti. O postupe zo základnej skupiny.

Všetci si uvedomili, že cez Švédov to bude jednoduchšie ako cez Španielov. Navyše švédska súpiska nevzbudzovala na prvý pohľad až taký veľký rešpekt.

Ich posledné výsledky však naznačovali, že ide o silný a konsolidovaný tím. Tréner Tarkovič urobil v zostave dve zmeny.

Reprezentačný objav posledného obdobia Jakuba Hromadu limitoval zranený sval. Šancu dostal Patrik Hrošovský, ktorý nesklamal.

Tarkovič to neprizná, ale hrali na remízu

Húževnatosť a bojovnosť Hromadu však v strede poľa chýbala. Najmä pri švédskom tlaku. Pravú stranu Slováci zavreli defenzívnym Martinom Koscelníkom.

Hoci sa najmä v prvom polčase pokúšal o centrované lopty, nebolo príliš na koho, keďže Slováci hrali opäť bez klasického útočníka.

A tak si Švédi potrebovali ustrážiť len jediného nebezpečného hráča, ktorým bol Róbert Mak. Zvyšok slovenskej ofenzívy bol čitateľný.

Marek Hamšík s Ondrejom Dudom sa snažili čosi vymyslieť, ale chýbal im koncový hráč.

Špecifickosť šampionátu je v tom, že štyri body stačia na postup zo skupiny. Hoci to Tarkovič nechcel priznať, jeho mužstvo hralo na remízu, ktorá by sa v ich prípade rovnala víťazstvu.

Takú istú taktiku zvolili aj Angličania proti Škótom i Česi proti Chorvátom. V druhom polčase sa ani netlačili bezhlavo dopredu. Uhrali remízu a po zápase sa radovali.

V zostave sú hráči, ktorí nehrávajú

Slováci o ňu prišli po penalte. O tom, že Martin Dúbravka fauloval, netreba špekulovať. To, či mohol pred faulom rýchlejšie zareagovať a hodiť sa po lopte, vie najlepšie on sám.

Predtým mužstvo podržal dvoma famóznymi zákrokmi. A Slováci jeho super výkon budú potrebovať aj proti Španielom.

Možno až trochu nečakane Švédi prenechali aktivitu Slovákom, ktorí boli častejšie na lopte. Poslednú štvrťhodinu prvého polčasu im ju takmer nepožičali.

Martin Dúbravka pred penaltou v  zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Martin Dúbravka pred penaltou v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: SITA/AP)

Ale, že by Švédom spravili výrazné starosti, sa nedá povedať. Po zmene strán Slováci mysleli len na udržanie remízy. Boli pasívni a málo nebezpeční. Postupne im dochádzali sily.

Niet sa čomu čudovať. V základnej zostave bolo až priveľa hráčov, ktorí v kluboch nehrávajú pravidelne ako Peter Pekarík, Tomáš Hubočan či Róbert Mak.

Ale aj tých, ktorí mali pred šampionátom zdravotné ťažkosti, ako Juraj Kucka či Marek Hamšík. Aj tým energia dochádzala ešte výraznejšie.

Slovákom chýbajú pripravení hráči

Zrejme aj tréner Tarkovič mohol skôr zasiahnuť do priebehu zápasu, v ktorom Švédi začínali dominovať. A unavení Slováci im prestali stíhať.

Hoci kľúčový moment pred penaltou prišiel po medzere v strede slovenskej obrany, možno jedinej počas celého zápasu. Švédi ju využili.

Najväčším hendikepom slovenského tímu je fyzická pripravenosť hráčov. Nabrať kondíciu za dva týždne na sústredení v Rakúsku mohli, ale zápasovú prax nie. Tú potrebujú získať v kluboch. A keď v nich nehrávajú, stále to budú hráči na 60 minút.


Autor

Po góle sa Slováci snažili vyrovnať. Zo striedajúcich hráčov priniesol najväčší vzruch Vladimír Weiss mladší. Lukáš Haraslín, László Bénes či Michal Ďuriš zmenu nepriniesli.

Možno sa pýtal na hrot útoku Róbert Boženík, ktorý pred dvoma rokmi vletel do reprezentácie ako kométa. Momentálne je bez formy.

Zdalo sa, že Slováci nemajú čím Švédom ublížiť. Možno okrem štandardných situácií, na ktoré sa v závere vybral aj Martin Dúbravka. Nestačilo to.

Proti týmto Švédom sa nemuselo prehrať. Vysvedčenie Slovákov po dvoch zápasoch je na trojku. Boli tam výborné veci, ale aj slabšie. Netreba si pred nimi zatvárať oči.

Aká je Tarkovičova nočná mora?

Najväčším hendikepom slovenského tímu je fyzická pripravenosť hráčov. Nabrať kondíciu za dva týždne na sústredení v Rakúsku mohli, ale zápasovú prax nie.

Tú potrebujú získať v kluboch. A keď v nich nehrávajú, stále to budú hráči na 60 minút.

S tým veľa neurobí ani Tarkovič. V poslednej dvadsaťminútovke, keď sa láme zápas, budú mať súperi navrch. A to ich v stredu čaká Španielsko, ktoré im len tak ľahko nepožičia loptu.

Po prvých dvoch zápasoch prichádzajú aj rôzne šrámy. Postaviť jedenásť výborne pripravených hráčov bude pre Tarkoviča alchýmia. Možno nočná mora.

Bude však na ňom, aby zvolil správnu zostavu i systém hry. Po zápase so Švédskom povedal, že verí v malý zázrak. Možno aj sám si uvedomuje, že s týmto kádrom na viac nemá.

A možno je len alibista. Každý si uvedomuje, že Španieli sú vyšší level, ale ako reprezentačný tréner je na to, aby hráčov pripravil aj proti veľkému favoritovi.

Remíza Slovákov posúva do osemfinále. Keď však hráči pôjdu do zápasu s vedomím, že idú len brániť, je pravdepodobné, že prehrajú.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Tarkovič hovorí o zázraku. Neverí tímu alebo je alibista?