Tréner nie je diktátorom, vravia strieborní kanoisti zo štvorkajaku

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike, zľava: Denis Myšák a Erik Vlček, ich tréner Peter Likér a kanoisti Juraj Tarr a Tibor Linka.
Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike, zľava: Denis Myšák a Erik Vlček, ich tréner Peter Likér a kanoisti Juraj Tarr a Tibor Linka. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|21. aug 2016 o 06:02

Tu vládne vojenský režim, hovoril Peter Likér, keď opisoval, čo stálo za úspechom K4 na olympiáde. Jeho zverenci to však za diktatúru nepovažujú, hoci Tibor Linka si musí odopierať domácu stravu a Juraj Tarr driluje techniku do úmoru.

RIO DE JANEIRO. Najväčšie poďakovanie od strieborných kajakárov smerovalo v sobotu k trénerovi Petrovi Likérovi. „Má na tom veľkú zásluhu. Robil pre nás viac, ako sme žiadali. Podporuje nás, robí nám manažéra aj trénera,“ vravel Erik Vlček.

Kouč však priznal, že on vládne pevnou rukou a v tíme nie je žiadna demokracia. „My máme vojenský režim. Iní tréneri ma kritizovali, že som diktátor, ale podľa mňa je dôležité mať v tíme poriadok. Chalanov za to uznávam, že to so mnou vydržali. Ja nie som ľahký prípad,“ hovoril Likér, ktorý bol v minulosti tiež rýchlostným kanoistom a je rovesníkom Vlčeka a Juraja Tarra.

Aký prísny režim teda zaviedol?

„Je to len o nastavení jasných pravidiel. Nevládne medzi nami chaos, je v tom poriadok. Ale to platí nielen od trénera, ale snažíme sa tak pristupovať aj sami medzi sebou,“ vraví Vlček.

Slovenský štvorkajak.
Slovenský štvorkajak. (Autor: TASR)

Kým Juraj Tarr tvrdí, že najviac tréner bazíruje na technike pádlovania, Tiborovi Linkovi trochu prekáža, že si musí odoprieť obľúbený guľáš.

„Občas si trochu zafrflem, ale to je ľudské. Ja mám rád guláše, perkelty a domácu stravu, no tréner pre to nemá pochopenie. Zakazuje mi to. A tiež, že by som mal obmedziť jedlá z múky. No ja si ich napriek tomu občas dám,“ vraví Linka, ktorý meria 199 cm a váži 95 kilogramov. 

Vlček pozná Likéra dlhšie a nepovedal by o ňom, že je diktátorom. „Robí to pre naše dobro. Naozaj nemá rád len, ak nevydáte na tréningu maximum. To ho vie nahnevať. Ale myslím, že nikto z nás nie je typ, že by nad nami bolo treba stáť s bičom. On pre nás robí maximum a očakáva, že aj my dáme do toho všetko.“

Vojenský režim teda nie je taký prísny. Vlček však prezradil, že Likér  s Jurajom Tarrom často medzi sebou uzatvárajú stávky. 

„Pred pretekmi sa napríklad stavia, že ak získame zlato, tak mu Juraj kúpi tenisky. Na ďalších pretekoch to je zase naopak. Navzájom sa takto doberajú,“ opisuje Vlček.

„Na Rio bude určite spomínať v dobrom, veď táto olympijská medaila mu vyniesla dva páry nových topánok. Jedny má od Jura a druhé od Denisa. Už pomaly nebude mať na ne miesto,“ smeje sa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Tréner nie je diktátorom, vravia strieborní kanoisti zo štvorkajaku