Tréner Galád: Výsledky ovplyvňuje intelekt

Ivan Galád.
Ivan Galád. (Autor: TASR)
Ladislav Harsányi|26. okt 2011 o 19:33

Nuda či nečinné vylihovanie v posteli hráčom dvadsaťjednotky počas reprezentačných zrazov nehrozia. Realizačný tím Ivana Galáda sa o to postará.

BRATISLAVA. V januári uspel vo výberovom konaní na post reprezentačného trénera tímu do 21 rokov. Ivan Galád (48) kočíruje tím, ktorý momentálne vedie kvalifikačnú skupinu o postup na majstrovstvá Európy.

Po svojom nástupe vyrukoval s viacerými novinkami. Ustanovil funkciu tímového manažéra, prizval si psychológa, naopak, oželel kondičného trénera.

Galádove novinky:
  • týždenné zrazy pred kvalifikačnými zápasmi
  • mentálne tréningy
  • kempy podľa postov (brankári, stredopoliari, útočníci)
  • zdvojenie postov a ich alternovanie
  • vzdelávanie (angličtina, počítače)
  • funkcia tímového manažéra

„Kondícia je etapovitá a v prvom rade vec klubov. Isteže kondičný tréner by mi pomohol, rozhodol som sa však, že sa sústredím na inú oblasť. Myslím si totiž, že najviac ovplyvňuje výsledok intelekt a vnímanie hráčov, to znamená mozog,“ dôvodí Galád.

Intelektuálna stránka

„Na zrazoch sa snažíme nastaviť intelektuálnu stránku hráčov na konkrétny zápas. To je úloha pre psychológa. A myslím si, že doktor Mrázik to robí výborne a spokojní sú i hráči,“ pochvaľuje si tréner pomoc špecialistu.

Galád presadil, aby pred kvalifikačnými zápasmi bolo mužstvo celý týždeň spolu. „Myslím si, že hráčov nepripravujeme iba na ten-ktorý zápas, ale venujeme sa im po každej stránke. Nesedia v izbách, vzdelávame ich.“

Okrem mentálnych tréningov zaradil do programu napríklad komunikáciu v angličtine či počítače. „Niektorí sú v angličtine menej zdatní, takže urobiť si raňajky v tomto jazyku alebo sa naučiť, ako majú hráči reagovať na letisku, nie je na škodu. Tí jazykovo zdatnejší komunikujú v ďalšej skupine alebo čítajú tlač v angličtine,“ uvádza praktický príklad.

Pri vzdelávaní sa inšpiroval Španielmi. „V mládežníckych kategóriách majú raz mesačne trojdňové pravidelné stretnutia. Vzdelávajú ich, hovoria s nimi o hernom štýle, životnej filozofii, spolupráci s klubmi... Reprezentácia je nadstavba a mali by z nej vychádzať pozitívne impulzy.“

Alternovanie a kempy

Pri budovaní mužstva vytvoril dvojičky na jednotlivé posty. „Hráči musia vedieť, kde sa s nimi v reprezentácii počíta, ako aj to, kto je ich alternátor. Podľa mňa je správne takto zadefinovať veci, funguje to ako otvorený systém. Napríklad Kiss s Gregušom vedia, kto ich môže na postoch zastúpiť,“ vysvetľuje.

Vybrať hráčov do reprezentácie mu pomohli aj kempy, ktoré zorganizoval zvlášť pre brankárov a útočníkov. „Videli sme viac adeptov, do bránky sa vyprofiloval Bajza, tak isto zaujal Šimonek v útoku. Najbližšie chystáme kemp stredopoliarov.“

Mužstvo vedie kvalifikačnú skupinu, keď z troch zápasov má plný počet bodov a skóre 9:0. Najbližšie ho však čaká favorit skupiny Francúzsko. „Kvalifikácia sa iba začína. Na postup potrebujete osem krokov a osemnásť bodov. Zatiaľ ich máme iba deväť. Je to však povzbudenie do ďalších bojov,“ uzavrel Galád.

ico

Psychológ Mrázik: Sú neuveriteľne disciplinovaní

Juraj Mrázik má ako psychológ skúsenosti s futbalistami, hokejistami i atlétmi. S dvadsaťjednotkou pracuje pol roka.

BRATISLAVA. Pomoc psychológa v zahraničí bežne využívajú športovci na mentálne tréningy. Na Slovensku je to ojedinelé. Najnovšie pomáha psychológ futbalistom dvadsaťjednotky.

„Pracujem nielen s hráčmi, ale celým realizačným tímom. Ide o navodenie dôvery a lepšej komunikácie v tíme. Istoty v tom, čo sa deje, a pravidlách. Druhou rovinou je práca priamo s hráčmi, či už kolektívna, alebo individuálna,“ odpovedá Juraj Mrázik, ktorý pracoval v tejto sfére napríklad s nitrianskymi futbalistami. Zlepšiť pozornosť, zvládať predzápasový stres, sústredenie sa na zápas. To sú veci, na ktoré sa zameriava.

„Robím to formou rozhovorov, hier či strategických a mentálnych tréningov. Nejde o suché prednášky, ale povedal by som až workshopy,“ konkretizuje formy práce s hráčmi.

Veľkú pozornosť venuje aj relaxácii. „Je určená na to, keď si potrebujú oddýchnuť alebo sú nesústredení, rozladení, unavení. Využívam aj ľahšie hypnózy, v individuálnej i kolektívnej podobe.“

Existuje spätná väzba, respektíve, dá sa nejako zmerať, či to prináša úžitok?

„Reakcie môžete sledovať aj počas zrazov – naladenie hráča, motiváciu, schopnosť reagovať. Potom sú to dlhodobé ukazovatele ako sebavedomie a sebadôvera. Po pol roku spolupráce sú hráči v niektorých veciach oveľa istejší, ľahšie manipulujú s pozornosťou,“ vysvetľuje doktor Mrázik.

Na hráčoch ho prekvapuje ich disciplína. „To je niečo neuveriteľné. Byť takým v dvadsiatich rokoch, to sa málokedy vidí. A pomerne dobre zvládajú stres,“ odpovedá psychológ.

ico

Pomáha nám to, vravia hráči

Pre viacerých hráčov je mentálny tréning novinkou.

BRATISLAVA. „V klube som sa s takým niečím nestretol. Spočiatku som tomu príliš neveril, ale teraz si myslím, že je to na prospech. Uvoľníme sa pritom,“ hovorí o spolupráci s psychológom dubnický brankár Pavol Bajza.

„Je to dobrovoľné a individuálne, využil som túto možnosť a pomáha mi to.“ Ako to všetko prebieha? „Spontánne. A môžete sa rozprávať o čomkoľvek. Témy sa vždy nájdu a ide o neviazaný rozhovor. Pomôže to človeku, aby bol uvoľnenejší. Ťažko sa mi to opisuje, je to zvláštne, ale funguje to. Samotný pán Mrázik pôsobí veľmi pokojným dojmom,“ odpovedá Bajzov spoluhráč, stredopoliar Juraj Vavrík.

Čo hovoria na kurzy angličtiny počas zrazov? „Som v tom slabší, ale dohovorím sa. Ak sa človek chce dostať von, musí poriadne ovládať jazyk,“ privítal Bajza minikurz cudzieho jazyka.

Hoci Vavrík je nemčinár, ani angličtina mu neprekáža. „Týždňový zraz je síce pomerne dlhý čas, čo strávime spolu, ale tréner vie, prečo to robí. A čas máme vždy vyplnený,“ vraví ružomberský futbalista.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov