Tragikomická šou prezidenta Podoláka: FC VSS skončil aj neskončil

(Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Sportnet|16. jún 2017 o 00:00

Košice zažili týždeň zvláštnych hier a šokov

KOŠICE. Takmer na deň presne dvadsať rokov po prvom futbalovom titule pre žlto-modrý košický klub sa jeho fanúšikovia zrejme dočkali toho najhoršieho – konca.

To, že sa FC VSS Košice ako víťaz druhej ligy pravdepodobne do tej najvyššej kvôli finančným problémom neprihlási, bolo viac ako pravdepodobné.

Ale to, že prezident Blažej Podolák ohlási ukončenie činnosti všetkých mužstiev, bolo šokom.

Hoci od tohto utorkového oznámenia Podoláka sa udialo množstvo ďalších udalostí, vrátane podania prihlášky do Fortuna ligy bez predloženia potrebných dokladov, vyjadrenia zainteresovaných strán sú jednoznačné – najvyššia súťaž v Košiciach nebude.

A či bude nejakým spôsobom ešte existovať slávna futbalová značka, to dnes – ľudovo povedané – ani srnka netuší.

Hráčom ostali oči pre plač

Blažej Podolák.
Blažej Podolák. (Autor: veja)

Utorok 13. jún bol posledným dňom, keď mohol klub podať prihlášku do Fortuna ligy. Dúfali v to hráči, ktorí postup vybojovali, dúfali v to aj fanúšikovia košického klubu.

„Mali sme stretnutie s prezidentom klubu, kde nám oznámil, že si môžeme hľadať nové pôsobiská. Vyhrali sme ligu, čakali niečo pozitívne, ale prišla táto správa. Prečo sa tak stalo, ja posúdiť neviem, to by mali iní. My sme po športovej stránke svoje splnili,“ len ťažko sa drali slová z úst trénera Jozefa Majoroša po utorkovom stretnutí s vedením klubu.

Tri týždne po slzách šťastia sa v očiach útočníka Jaroslava Kolbasa pri odchode zo stretnutia s vedením leskli slzy smútku.

„Ťažko sa hľadajú slová. Pre nás všetkých je to obrovský šok. My hráči sme tú jar dotiahli hlavne z dôvodu, že sme verili v pozitívny efekt postupu do najvyššej súťaže. Aj my sme prežívali ťažké časy a boli chvíle, keď sa možno objavil úvahy o tom, či to nie je lepšie zabaliť. Stále sme však bojovali a verili sme, že tá loď naberie správny smer,“ smutne konštatoval Kolbas, ktorý tak potvrdil informácie, že klub sa ani v postupovej sezóne nesprával k svojim zamestnancom korektne.

Hráči po udalostiach tohto týždňa nemajú istotu, že ešte niekedy uvidia svoje peniaze, a tak sa klub a futbalová značka FC VSS Košice bude ešte možno niekoľko rokov objavovať v úradných správach futbalového zväzu či v súdnych spisoch.

„K peniazom sa vyjadrovať nechcem, pretože teraz som v prvom rade sklamaný z toho, že nejdeme hrať najvyššiu súťaž. Uvidíme, čo s tým budeme robiť spoločne s chlapcami neskôr. Faktom je, že po finančnej stránke to v tomto klube neklapalo tak, ako klapať malo,“ dodal Kolbas.

Kto sa s kým zahráva?

Hoci sa tí najpovolanejší zoči-voči médiám nepostavili, ako predpovedal v utorok dopoludnia tréner Majoroš, prezident Podolák napokon k celej situácii vydal tlačovú správu prostredníctvom klubového webu.

V nej potvrdil, že FC VSS Košice neprihlási ani jedno zo svojich mužstiev do súťaží.

Len pár hodín nato však VSS Košice napokon prihlášku do Fortuna ligy podali. Potvrdil to výkonný tajomník Únie ligových klubov Michal Mertinyák.

Tento krok vedenia FC VSS Košice bol ďalším prekvapením v celej kauze. Podolák ho vysvetľoval znova len prostredníctvom webu a facebooku tým, že nejakých mimokošických podnikateľov pobúrili medializované informácie o krachu VSS a chcú pomôcť.

Celé to však vyznieva ako jedna veľmi čudná hra majiteľa klubu. Prihláška na ÚLK je totiž málo, keďže VSS do 13. júna nepredložili Licenčnej komisii Slovenského futbalového zväzu dokumentáciu na skrátené licenčné konanie.

„Licenčná komisia SFZ mala najneskôr 13. júna obdržať z Košíc aj dokumentáciu ku skrátenému licenčnému konaniu. Neprišlo vôbec nič, takže nemáme čo preverovať a už ani nebudeme, lebo VSS Košice nedodržali stanovený termín,“ poskytla stanovisko tlačová hovorkyňa SFZ Monika Jurigová.

A keďže Únia ligových klubov bude v stredu 21. júna rozhodovať o nováčikovi Fortuna ligy na základe podkladov licenčnej komisie, zrejme sa už tiež „pro forma“ prihláškou VSS zaberať nebude.

Čo s mládežou?

To, že Podolák rozpustil A-mužstvo, je síce zlá správa, ale to, že oznámil aj koniec mládežníckej štruktúry, ešte horšia.

Stovky menších či väčších futbalových talentov sa zrazu ocitli v nezávideniahodnej situácii. Hoci existuje snaha o ich prerozdelenie do ostatných košických klubov, určite veľké percento rodičov aj detí stratí dôveru a záujem ďalej sa venovať futbalu.

„Mali sme pripravený scenár, ako využiť túto situáciu ako príležitosť pre optimalizáciu financovania košického mládežníckeho futbalu. V Košiciach je totiž deväť mládežníckych klubov. Zánik značky VSS by neznamenal zánik košického futbalu,“ hovorí k celej situácii vedúci komunikačného referátu košického magistrátu Jozef Marko.

Podľa neho mesto aj naďalej garantuje vyčlenenie sumy 300-tisíc eur ročne na podporu mládežníckeho futbalu.

POZNÁMKA

Keď sa neodíde včas...

Zvláštne udalosti posledného týždňa v súvislosti s FC VSS Košice sú viac ako jasným dôkazom toho, čo sa stane, ak sa niekto nechce pozrieť realite priamo do očí.Prezident a majiteľ futbalového klubu Blažej Podolák sa nepochybne zapíše do dejín košického futbalu.

Ale len sám si môže za to, že sa do nich asi nezapíše ako človek, ktorý pred vyše desiatimi rokmi vytiahol košický futbal z dna a dvakrát s mužstvom získal Slovenský pohár, naposledy pred troma rokmi.

Ako to už býva zvykom, zapíše sa do nich ako človek, ktorý stál na čele klubu, keď ho vyhodili z prvej ligy.A stál na čele klubu aj vtedy, keď už nedokázal naďalej financovať jeho základnú futbalovú činnosť.

Je totiž nepochopiteľné a zároveň príznačné, že klub, ktorý vychoval množstvo talentov, z ktorého ročne odchádzali do iných klubov desiatky hráčov, vo vyhlásení o svojom konci napíše, že väčšina odišla bez odplaty.

Toto nie je vina novinárov, toto nie je vina fanúšikov, toto je zodpovednosť manažmentu.Lebo práve zlé zmluvy, odchody bez akejkoľvek kompenzácie pre klub spôsobili v posledných rokoch vysychanie klubovej kasy a napokon aj jej úplné vyschnutie.Darmo sa prezident Podolák hnevá na novinárov, že píšu o krachu. Krach je len synonymom konca.

Bolo by od neho chlapskejšie, keby konečne vyšiel z ulity a pomenoval veci na rovinu a chlapsky. Mnohým zaručeným správam by tak zabránil.Podolák sa v tejto chvíli môže hnevať len sám na seba a svojich „dobrých“ najbližších radcov.

Lebo mu neporadili, že ideálny čas odísť bol už dávnejšie, naposledy pred troma rokmi po víťazstve v Slovenskom pohári.Je verejným tajomstvom, že vtedy tú príležitosť aj s príchodom nových investorov do klubu mal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tragikomická šou prezidenta Podoláka: FC VSS skončil aj neskončil