Hokejová bitka o východ. Jeden čaká večnosť, druhý má premiéru v play off

Kapitán Popradu Patrik Svitana (vľavo) sa vo štvrťfinále s Detvou zranil a jeho štart je otázny.
Kapitán Popradu Patrik Svitana (vľavo) sa vo štvrťfinále s Detvou zranil a jeho štart je otázny. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|15. apr 2021 o 07:00

Aká bude hokejová séria Michaloviec s Popradom?

MICHALOVCE/POPRAD. Záverečný boj o hokejový titul bude mať s určitosťou jedného zástupcu z východu.

V semifinále medzi Michalovcami a Popradom sa rozhodne o tom, kto vyzve v sérii o majstrovskú trofej lepšieho z dvojice Zvolen – Slovan.

„Palce budem držať Michalovčanom, aj keď popradský tréner Peter Mikula je môj dobrý priateľ. Michalovce sú moja srdcovka,“ vysvetľuje bývalý tréner michalovskej Dukly Miroslav Chudý.

V polovici novembra ho vystriedal Fín Tomek Valtonen. Michalovce si pod jeho vedením vybojovali v základnej časti druhé miesto a v play off postup do semifinále.

Podarilo sa im to iba vo svojej druhej sezóne v Tipos extralige. Navyše v premiére vo vyraďovacej fáze.

V sérii Popradu s Michalovcami nie je jednoznačný favorit.
V sérii Popradu s Michalovcami nie je jednoznačný favorit. (Autor: TASR)

Popradčania sú naopak mužstvo s dlhoročnou extraligovou históriou.

Dvakrát sa prebojovali až do finále. V sezóne 2005/2006 nestačili na Žilinu a o päť rokov neskôr prehrali s Košicami.

„Keď sme so Žilinou porazili Poprad vo finále, bolo mi ich veľmi ľúto. Dlhé roky už po titule túžia. Postup do finále by si zaslúžili o čosi viac ako Michalovce,“ myslí si bývalý tréner Žiliny, Košíc či Liptovského Mikuláša Anton Tomko.

Otázny je Svitanov stav

Hokejový expert Rastislav Konečný si od východniarskej série veľa sľubuje.

Poprad podľa neho ešte vo štvrťfinále proti Detve naplno nepredviedol svoj potenciál.

„Pre Poprad bude dôležité, v akom zdravotnom stave je Pinči (Patrik Svitana, pozn.), ktorý sa vo štvrťfinále zranil. Vieme akú silu má jeho prvá útočná formácia s Dávidom Skokanom a Marcelom Haščákom. Špeciálne v presilových hrách,“ hovorí Konečný.

Na druhej strane Michalovčania prešli prvým kolom play off proti Trenčínu podľa experta náročnejšou skúškou.

Vďaka tomu môžu ťažiť z väčšieho entuziazmu, ktorý priniesol Bartánusov postupový gól v predĺžení šiesteho zápasu série.

„Vo štvrťfinále hrali michalovskí hokejisti v miernom kŕči. Bolo to vidno na ich hre. Som presvedčený, že v sérii s Popradom ukážu v čom spočívajú ich ofenzívne kvality. Z môjho pohľadu majú vyvážené mužstvo,“ vraví Konečný.

Dôležitú rolu zohrajú v semifinále brankári.
Dôležitú rolu zohrajú v semifinále brankári. (Autor: TASR)

Podľa Chudého by mohli mať michalovskí hokejisti miernu výhodu aj v tom, že Poprad je do veľkej miery závislý od gólov elitného útoku.

„Povedal by som, že prvá popradská formácia je už prečítaná, aj keď góly stále dávajú. Michalovce by na nich mohli nasadiť päťku, ktorá ich dokáže eliminovať. Majú na to typy hráčov.“

V defenzíve majú navrch Michalovce

Z brankárskeho hľadiska sú na tom oba tímy podobne. Tomáš Vošvrda ani Tomáš Tomek nepôsobili vo štvrťfinále ako výrazné opory.

Od nich budú podľa Konečného tréneri a spoluhráči očakávať istejšie výkony.

„Mal by to byť súboj dvoch Tomášov. Do veľkej miery to môže byť práve o nich. Nečudoval by som sa, keby v zápasoch nepadalo veľa gólov.“

Ani výborní brankári by bez spoľahlivej obrany veľa nezmohli. Oba tímy disponujú defenzívnymi hráčmi, ktorí by sa mali starať o poriadok v okolí vlastného bránkoviska.

„V tomto smere majú mierne navrch Michalovčania. Sú dobre fyzicky stavaní. Poprad má viac technických hráčov, ktorým možno príliš fyzický hokej nevyhovuje,“ tvrdí hokejový expert Rastislav Staňa.

Séria by podľa neho mohla skončiť aj prekvapením.

„Michalovce majú na to, aby súpera zaskočili. Poprad môže mať problémy v defenzíve a tá je v play off jedným z rozhodujúcich prvkov,“ dodáva Staňa. 

Podľa experta by mohli Michalovce vyťažiť z eufórie postupu v dramatickom štvrťfinále s Trenčínom.
Podľa experta by mohli Michalovce vyťažiť z eufórie postupu v dramatickom štvrťfinále s Trenčínom. (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Autor: TASR)

Väčší tlak by mal podľa neho ležať na pleciach Popradčanov. Tí boli už v základnej časti pasovaní do role top favorita na účasť vo finále.

„Dva alebo tri roky už celkom nahlas hovoria majstrovských ambíciách. Je to klub s dlhou tradíciou. Michalovce sú prvýkrát v extraligovom play off. Káder však majú mimoriadne skúsený. Dá sa predpokladať, že to bude dramatická a napínavá séria.“

Úvodné buly semifinále medzi Michalovcami a Popradom je na programe vo štvrtok o 17.30 h.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Hokejová bitka o východ. Jeden čaká večnosť, druhý má premiéru v play off