Tichý zabijak zaútočil nevedomky predčasne

Rastislav Hríbik|19. feb 2008 o 00:00

Austrálsky plavec Eamon Sullivan zaskočil v Sydney seba i celý svet. Po jeho krauliarskej päťdesiatke už chýrny Rus Alexander Popov v kráľovskej mužskej disciplíne svetový rekord nedrží. Perthský rýchlik hoz tabuliek vymazal o osem stotín sekundy.

BRATISLAVA. Mal v pláne hneď po majstrovstvách Nového Južného Walesu odletieť domov do Perthu. Namiesto toho päť hodín rozdával rozhovory a prijímal blahoprajné telefonáty od veličín austrálskeho plávania ako Michael Klim či Ian Thorpe. Bol to pre Eamona Sullivana neopakovateľný víkend.

Jednotka ho vyviedla z miery

Svetový rekord v kráľovskej plaveckej disciplíne (50 m voľný spôsob) zaplával v sydneyskú nedeľu sčista­jasna. Keď Sullivanov pohľad spočinul na svetelnej tabuli pri číslovke 56, automaticky predpokladal, že pred nimi svietia dve dvojky.

Ako veľmi sa mýlil. Tabuľa hrdo hlásala neuveriteľných 21,56. Nový svetový rekord! Z tabuliek ním vymazal osemročný moskovský výkon Rusa Alexandra Popova o osem stotín. Prekvapenie aj pre Sullivana, veď dovtedy mal osobný rekord o vyše pol sekundy pomalší.

„Naozaj nechápem, ako som to dosiahol. Cítil som sa pred štartom mimoriadne dobre, chcel som atakovať hranicu 22 sekúnd, ale toto. Neuveriteľné,“ jasá na portáli news.com.au bronzový medailista z tejto trate na vlaňajších MS v Melbourne.

Len rekord mu nestačí

Jedným dychom pridal, že s jedným výstrelom z bazénu sa uspokojiť nemieni. „Nemienim plávať svetový rekord tam, kde to nikto nevidí. Chcem sa stále zlepšovať a vyhrať olympiádu. Tam to sleduje celý svet,“ vysvetľoval pokojným hlasom.

Priateľka už sedela v lietadle

Popritom utešoval uplakanú mamu Pam, v ktorej sa miešali emócie: pýcha zo synovho výkonu i výčitky, že finále jej ušlo. Ani Eamonova priateľka Ste­phanie Ricová (austrálska plavecká reprezentantka) jeho rekord nevidela. V tom čase už letela z mítingu späť do Brisbane, kde trénuje.

„Eamon je iný typ než Alex. Popov vedel každý pohyb vo vode pretaviť v časový zisk, bol to majster techniky. Sullivan je plavec inej generácie. Je pokojnejší, pláva akoby bez emócií. Keď ide o veľa, dokáže na tom ryžovať,“ porovnával bývalého a súčasného rekordéra krauliarskeho šprintu Michael Klim. Deväťnásobný majster sveta osem rokov s Popovom trénoval. So Sullivanom súťažil na troch vrcholných podujatiach.

Tri operácie, 19 injekcií

Austrálske médiá sa pristavili aj pri Sullivanových zrane­niach.

Mal ich toľko, že už viac ráz rozmýšľal o konci kariéry. Tri razy mu operovali bok, trápil ho členok, chrbát i ramená. Na to všetko mu lekári doteraz pichli spolu 19 injekcií.

Sullivan sa napriek tomu na zdravie nevyhovára. „Aký zmysel by malo vyplakávať? Je to niečo, s čím sa musím vyrovnať. Niektorí ľudia sú na zranenia náchylnejší a ja, žiaľ, patrím medzi nich. Netajím, chcel som viac ráz skončiť. To by bola najľahšia cesta. To by som sa však nikdy nedozvedel, kam som to mohol v plávaní dotiahnuť. A kým nebudem mať pocit, že som tomuto športu odviedol maximum, dovtedy budem súťažiť,“ vysvetľoval.

Sullivan sa o svoju prezývku zaslúžil sám. Keď v jednom z rozhovorov o pekinskej olympiáde minulý týždeň vyhlásil, že by v čínskom bazéne bol rád akýmsi „tichým zabijakom“.

Po predčasnom údere v Sydney môže prívlastok tichý pokojne vynechať. Zaregistroval ho celý plavecký svet.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Tichý zabijak zaútočil nevedomky predčasne