Tenistky budú v Srbsku favoritky, súper bez najlepších

Slovenské tenistky nastúpia v Niši na zápas Pohára federácie v plnej sile. Srbsku budú chýbať pre zranenie Jankovičová aj Ivanovičová.
Slovenské tenistky nastúpia v Niši na zápas Pohára federácie v plnej sile. Srbsku budú chýbať pre zranenie Jankovičová aj Ivanovičová. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|7. feb 2013 o 17:04

Srbsko nastúpi proti Slovensku v Pohári federácie bez bývalých svetových jednotiek Any Ivanovičovej a Jeleny Jankovičovej.

Slovenské tenistky majú veľkú šancu postúpiť po 11 rokoch medzi štyri najlepšie tímy sveta v Pohári federácie družstiev žien. Vzhľadom na okolnosti sú favoritkami víkendového stretnutia so Srbkami v Niši v 1. kole elitnej osmičky ročníka 2013.

Domáce si síce pred štvrť rokom zahrali v Prahe proti Češkám finále, lenže kapitán Dejan Vraneš mal k dispozícii bývalé líderky rebríčka Anu Ivanovičovú a Jelenu Jankovičovú. Prvá menovaná teraz vo štvrtok oznámila, že si nestihne včas doliečiť rameno, druhá už v utorok vzdala snahu dostatočne sa zotaviť zo zranenia brušného svalstva.

Navyše, náhradnú jednotku Bojanu Jovanovskú sužuje chrbát. V oficiálnej predbežnej nominácii z minulej stredy bola okrem spomenutých aj naturalizovaná moskovská rodáčka Vesna Doloncová, v piatok pred žrebom programu (12.00 h) pribudnú podľa správ miestnych médií Aleksandra Kruničová (175.) a len 15-ročná Ivana Jorovičová (757.).

Šéf realizačného štábu hostiek Matej Lipták má k dispozícii štyri členky Top 100 renkingu - Dominiku Cibulkovú (15.), Danielu Hantuchovú (58.), Magdalénu Rybárikovú (55.) a Janu Čepelovú (98.).

Napriek priaznivému vývoju však kapitán Martin Lipták zdôrazňuje, že srbské tenistky sú doma nebezpečné aj bez najlepších hráčok.

Daniela Hantuchová aj Magdaléna Rybáriková cestovali začiatkom týždňa do Srbska so zdravotnými problémami. Ako prebieha príprava tímu?

„Všetky hráčky už trénujú naplno. Náš kolektív má tímového ducha, dievčatá sa sem rady vracajú. Celý rok hrajú turnaje, sem-tam ich môže niečo zabolieť. Je len na nich, ako to zvládajú.“

Dominika Cibulková je jednotkou tímu, koho zaradíte na post dvojky?

„O zostave mám svoju predstavu, ale nebudem ju ešte zverejňovať. Dobré je, že aj najmladšia zo štvorice Jana Čepelová sa výkonnostne doťahuje na spoluhráčky. Konečne máme vyrovnanejší tím, takže môžem zaradiť ktorúkoľvek z tenistiek.“

Ako ste si zvykli na prostredie, na halu, na kurt?

„Všetko je v poriadku. Hráme v hádzanárskej hale pre 3500 divákov. Kurt s tvrdým povrchom položili na palubovku, je stredne rýchly. Odskoky loptičky sú dosť vysoké. Dajú sa využívať rotácie, aj hrať rýchlo.“

V srbských novinách písali, že aj Jovanovská mala zdravotné ťažkosti s chrbtom. Videli ste ju trénovať?

„Videl. A nevšimol som si, že by ju niečo trápilo. Hrala s plnou intenzitou.“

Ak Srbsko nenastúpi v kompletnej zostave, stane sa Slovensko favoritom zápasu?

„Srbský tím nestojí na jednej hráčke a bude mať výhodu domáceho prostredia. Šance sú päťdesiat k päťdesiatim.“

Pozerali ste sa do pavúka, s kým by ste mohli hrať potom v semifinále v prípade víťazstva v Niši?

„Pozeral. Ale teraz ma zaujíma iba súboj so Srbskom.“

Slovensko hrá po dvoch rokoch opäť v elitnej svetovej skupine. V tejto zostave môže zaútočiť aj na titul, nemyslíte?

„Každý rok chceme ísť čo najďalej. Ku každému víťazstvu treba, aby do seba zapadli všetky detaily. Len si spomeňte na duel so Srbskom v Bratislave 2011: v rozhodujúcej štvorhre sme viedli 6:2, 5:1, a predsa sme prehrali a vypadli tak zo svetovej skupiny. V nasledujúcom roku Srbky postúpili do finále. Tímy sú veľmi vyrovnané. Môžeme ísť ďaleko a môžeme hrať aj o záchranu.“

Máte nejaké želanie pred piatkovým žrebom?

„Nie. Žreb nie je taký dôležitý. Nech sa rozhodne, kto proti komu nastúpi a potom sa vynasnažíme pripraviť hráčky tak, aby bodovali.“

Brali by ste po sobotňajších dvojhrách stav 1:1?

„Áno. Bolo by to pre nás pozitívne pred tromi nedeľňajšími stretnutiami.“

Zostavy tímov

Srbsko: Bojana Jovanovská (39.), Vesna Doloncová (92.), Aleksandra Kruničová (175.), Ivana Jorovičová (757.).
Slovensko: Dominika Cibulková (15.), Magdaléna Rybáriková (55.), Daniela Hantuchová (58.), Jana Čepelová (98.).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenistky budú v Srbsku favoritky, súper bez najlepších