Tenisový svet reaguje. Šarapovová musí pykať, tvrdí Nadal

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|10. mar 2016 o 10:21

Všetci by sme mali vedieť, čo dávame do svojho tela. Šarapovová urobila obrovskú chybu, hovorí česká tenistka Petra Kvitová.

INDIAN WELLS. Na prestížnom turnaji v americkom Indian Wells nenechali na seba dlho čakať reakcie tenistov na doping Marie Šarapovovej.

"Zostala som v šoku, asi ako každý. Bol to určite veľmi smutný deň pre tenis. Som vydesená, pretože viem, že každá pilulka má v sebe niečo zakázané. Keď som chorá, beriem len aspirín, pretože mám strach," povedala trojka podujatia Poľka Agnieszka Radwanská, ktorú v druhom kole turnaja čaká Slovenka Dominika Cibulková.

Kvitová: Urobila obrovskú chybu

Päťka turnaja Simona Halepová si každoročne sama kontroluje zoznamy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). "Sú to ťažké momenty pre tento šport, je to sklamanie. Vždy, keď niečo beriem, obrátim sa na ľudí, ktorí sa o to starajú. V tomto musíte byť veľmi opatrný," uviedla Rumunka.

"Všetci by sme mali vedieť, čo dávame do svojho tela. Šarapovová urobila obrovskú chybu. Dúfam, že to neovplyvní tenisový svet a fanúšikovia budú mať stále radi tento šport," doplnila Češka Petra Kvitová.

S podstatne tvrdšou reakciou vyrukoval španielsky tenista Rafael Nadal. "Hráči, ktorí nerobia správne veci, pôjdu pred súd. Chcem veriť tomu, že Maria to nerobila účelovo. Pravidlá sú však pravidlá a teraz musí za to pykať," povedal Nadal. "Stopercentne verím svojmu tímu. Viem o všetkom, čo užívam," dodal.

Šarapovová sa chce vrátiť

Šarapovová sa poďakovala fanúšikom za podporu v posledných dňoch. "V schránke som mala množstvo správ, boli plné lásky a porozumenia. V takýchto chvíľach som hrdá, že vás môžem nazvať mojimi fanúšikmi," napísala na Facebooku.

Ruska bude mať od 12. marca zastavenú činnosť, ale verí, že dostane druhú šancu. "Chcem opäť hrať a verím, že dostanem príležitosť," dodala.

Päťnásobná grandslamová šampiónka Šarapovová v pondelok priznala, že neprešla dopingovou skúškou na tohtoročnom Australian Open na látku meldonium. Užívala ju od roku 2006, ale ako zakázaná látka je na zozname WADA len od 1. januára 2016.

Sankcie v prípade Šarapovovej sa môžu pohybovať v pomerne širokom rozpätí od niekoľkoročného trestu až po žiadnu suspendáciu a posúdenie situácie ako omylu. Podľa prezidenta WADA Craiga Reedieho športovci, ktorí užijú meldónium, spravidla dostanú trest zastavenia činnosti na jeden rok.

Výrobca rakiet ju neopustil

Na rozdiel od iných firiem výrobca tenisových rakiet Head neskončil spoluprácu so Šarapovovou. S Ruskou plánuje uzavrieť novú zmluvu.

"Vnímame, že viac ako desaťročie bola vzorom, podnietila milióny fanúšikov hrať a sledovať tenis. Úprimnosť a statočnosť, ktorú preukázala pri oznamovaní zlyhania, bola obdivuhodná. Head s hrdosťou stojí pri Marii a máme úmysel predĺžiť platnosť jej kontraktu. Možno urobila chybu, ale zaslúži si dôveru a my jej ju prejavujeme," uvádza sa v stanovisku firmy.

Od Šarapovovej sa v uplynulých dňoch minimálne dočasne odklonili Nike, Porsche a Tag Heuer.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenisový svet reaguje. Šarapovová musí pykať, tvrdí Nadal