Tenisový Slovak Open stratil po vlaňajšku generálneho sponzora

Minuloročný turnaj Slovak Open vyhral Martin Kližan.
Minuloročný turnaj Slovak Open vyhral Martin Kližan. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|14. nov 2011 o 14:48

Najnižšia dotácia na organizovanie turnaja WTA Tour je 200­tisíc dolárov. Na turnaj mužského okruhu ATP treba mať dvojnásobok.

BRATISLAVA. Na kurtoch v Národnom tenisovom centre rozohrali v pondelok hlavné súťaže mužov a žien o tituly medzinárodných majstrov Slovenska s celkovou dotáciou 125-tisíc dolárov, ale nie je to až tak dávno, čo sa v Bratislave hral turnaj najvyššej kategórie WTA Tour s takmer dvojnásobnou dotáciou.

Vo finále Slovak Open 1999 nastúpili proti sebe neskoršie svetové jednotky Amelie Mauresmová z Francúzska proti Belgičanke Kim Clijstersovej.

Turnaj druhej kategórie zachraňuje termín

„Dnes môžeme na to len spomínať,“ povedal riaditeľ turnaja Slovak Open 2011 Igor Moška. „Svetová ekonomická kríza zasiahla aj šport. Po vlaňajšku sme stratili generálneho sponzora a sme radi, že tohto roku udržíme pre challenger nižšej kategórie mužov dotáciu 100-tisíc dolárov, pre turnaj žien ITF zostane 25-tisíc dolárov. Našou výhodou je výhodný termín, a tak obsadenie turnaja máme opäť kvalitné.“

Na konci sezóny si ešte niektorí hráči chcú vylepšiť postavenie vo svetovom rebríčku pred januárovým grandslamom Australian Open, prihlásia sa na challenger do Bratislavy.

V novembri 2004 tu hral 18-ročný srbský junior Novak Djokovič – dnešná svetová jednotka – v druhom kole vypadol s domácim Dominikom Hrbatým. Na Slovak Open štartovali aj Čech Tomáš Berdych, Argentínčan Juan Martin Del Potro, Španiel Alex Corretja i ďalšie svetové esá.

Zo slovenských tenistov triumfovali na turnaji Karol Kučera 2001, Dominik Hrbatý 2005, Michal Mertiňák 2006 a Martin Kližan 2010.

Šanca pre mladých

Slovak Open je pre našich mladých tenistov šanca využiť domáce prostredie. Vlani to ukázal Kližan a s voľnou kartou sa dostal k titulu, naštartoval svoju kariéru. Dnes je už v top 100 svetového rebríčka a slovenskou jednotkou. Napodobnil tak Dominiku Cibulkovú z roku 2006.

„Tohto roku vkladáme najväčšie nádeje do Jany Čepelovej,“ poznamenal Moška. „Oproti vlaňajšku sa v renkingu zlepšila o takmer tristo miest a v Bratislave môže atakovať druhú stovku WTA.“

Slovenský tenis nikdy nemal turnaj seriálu mužov ATP Tour a dnes už nemá ani ženskú WTA Tour. Na prvý treba minimálnu dotáciu 400-tisíc dolárov, na ženy 220-tisíc USD.

V okolitých krajinách si Rakúšania udržiavajú ATP vo Viedni a v Kitzbüheli a WTA v Bad Gasteine a Linzi, v Maďarsku zostáva ženský turnaj v Budapešti. A to je všetko.

„Nerátam, že v zložitej hospodárskej situácii by sme o rok mohli zdvihnúť dotáciu našich turnajov. Budem rád, ak si zachováme terajší stav,“ doplnil Moška. „Turnaj ATP mužov či WTA žien na Slovensku je v dnešných pomeroch nereálny.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenisový Slovak Open stratil po vlaňajšku generálneho sponzora