Kužmová vo štvorhre trápila favoritky, končí v osemfinále Australian Open

Viktória Kužmová.
Viktória Kužmová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|24. jan 2022 o 06:38 (aktualizované 24. jan 2022 o 09:05)

V Austrálii zaujala aj slovenská juniorka.

Australian Open 2022

Ženy - štvorhra - osemfinále:

Šuko Aojamová, Ena Šibabarová (Jap.-2) - Viktória Kužmová, Vera Zvonariovová (SR/Rus.-16) 1:6, 7:5, 6:3

MELBOURNE. Slovenská tenistka Viktória Kužmová s Ruskou Verou Zvonariovovou neuspeli v osemfinále štvorhry na grandslamovom Australlian Open v Melbourne.

Napriek sľubnému úvodu prehrali ako turnajové šestnástky s druhým nasadeným japonským párom Šuko Aojamová, Ena Šibaharová 6:1, 5:7, 3:6. Zápas trval 128 minút.

Kužmová na úvodnom podujatí veľkej štvorky vyrovnala svoje deblové maximum z rokov 2021 a 2020, vo dvojhre prehrala v 1. kole s Číňankou Si-jü Wang 5:7, 3:6.

Kužmová so Zvonariovovou v prvom sete osemfinálového duelu dominovali, keď dvakrát prelomili podanie Japoniek. Po troch brejkoch vyhrali prvý set suverénne 6:1.

V druhom dejstve boli za stavu 5:4 jediný gem od postupu medzi elitnú osmičku, koncovka však patrila Aojamovej so Šibaharovou. Od stavu 5:4 už Slovenka s Ruskou nezískali ani gem. Bývalá svetová dvojka vo dvojhre Zvonariovová prišla o svoje podanie v jedenástej hre a vzápätí Aojamová dopodávala set na 7:5.

V rozhodujúcom sete otočil slovensko-ruský tandem z 0:2 na 3:2, no Japonky následne získali štyri hry za sebou. Napokon využili druhý mečbal pri podaní Kužmovej. Vo víťazných úderoch prestrieľali svoje súperka 30:14.

Dvadsaťtriročná Kužmová tak nenadviazala na Filipa Poláška, ktorý v nedeľu spoločne s Austrálčanom Johnom Peersom postúpil do štvrťfinále mužského debla.

Jej grandslamovým maximom vo štvorhre zostáva semifinále US Open z roku 2019 po boku Bielorusky Aleksandry Sasnovičovej.

Vo svetovom rebríčku vo štvorhre by sa Kužmová mala posunúť zo 62. na 56. miesto.

V pondelok bola na Australian Open v hre aj slovenská juniorka Irina Balus, ale dvakrát neuspela. Talentovaná 16-ročná hráčka s taliansko-slovenským pôvodom v 2. kole dievčenskej dvojhry prehrala s Češkou Terezou Valentovou 4:6, 1:6.

Predtým v 1. kole si Balus vo svojej grandslamovej premiére poradila so štvrtou nasadenou Solanou Sierrovou z Argentíny 6:2, 6:4.

Vo štvorhre hrala Balus spoločne s Patriciou Paukstyte z Litvy a v 1. kole prehrali s ôsmym nasadeným americkým duom Alexis Bokhinová, Liv Hovdeová 6:4, 3:6 a 7:10 v supertajbrejku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kužmová vo štvorhre trápila favoritky, končí v osemfinále Australian Open