Djokovič má možno poslednú šancu. Vyhrá to jediné, čo mu ešte chýba?

Medailisti z Olympiády v Rio de Janeiro 2016 - strieborný Juan Martín del Potro, zlatý Andy Murray a bronzový Kei Nišikori.
Medailisti z Olympiády v Rio de Janeiro 2016 - strieborný Juan Martín del Potro, zlatý Andy Murray a bronzový Kei Nišikori. (Autor: TAR/AP)
Jana Sedláková|23. júl 2021 o 07:00

Tenisový turnaj na olympiáde sa začne 24. júla.

TOKIO, BRATISLAVA. Vo väčšine športov je olympiáda absolútnym vrcholom, už len kvalifikovať sa na ňu považujú mnohí za splnený sen.

Tenis je však špecifický vďaka štyrom prestížnym grandslamom v každej sezóne. A olympiáda je niekde uprostred čakania medzi Wimbledonom a US Open. 

Hráči už po druhý raz nebudú dostávať za účasť na olympiáde ani body. Vo štvorhre sú navyše na okruhu veľmi časté dvojice z rozličných krajín. Najlepší deblisti si tak pred olympiádou musia hľadať nového spoluhráča.

K tomu sa pridali obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu, pre ktoré nebudú na tribúnach žiadni diváci. Mnohých to odradilo a tak tenis zaznamenal v Tokiu množstvo odhlásení najväčších hviezd. 

Djokovič čaká na zlato

Z najlepšej mužskej svetovej dvadsiatky príde iba deväť hráčov (podľa rebríčka zo 14. júna, čo bol pre OH kľúčový dátum, pozn. red.).

Napriek odhláseniam Nadala, Thiema, Federera alebo Berrettiniho, na turnaji nebude chýbať Novak Djokovič.

Ani on si nebol istý svojou účasťou. Má rád divákov. Nakoniec sa rozhodol prísť. 

Má 34 rokov. Ďalšia olympiáda bude o tri roky. Hoci je teraz v životnej forme, vie, že ako 37-ročný už môže mať najlepšie obdobie za sebou. 

A práve zlato z olympiády je to jediné, čo mu v zbierke úspechov chýba. S Nadalom a Federerom majú po rekordných dvadsať grandslamových titulov. Zároveň je jediný, kto vyhral každý grandslam aspoň dvakrát.

Ak by vyhral, získal by tzv. zlatý kariérny grandslam (zlato z OH a všetky štyri grandslamy, pozn. red.). Tento výsledok dosiahli iba André Agassi a Rafael Nadal.

Olympijským šampiónom sa naopak nikdy vo dvojhre nestal Roger Federer. Švajčiar do Tokia nepríde, v auguste oslávi štyridsiatku a je iba málo pravdepodobné, že by o tri roky ešte hral.

Djokovič tiež stále čaká. Jeho jediná medaila prišla v časoch, keď mal na konte jediný grandslamový titul a nemal za sebou ani jediný týždeň ako svetová jednotka.

V roku 2008 bol bronzový. V roku 2012 v boji o tretie miesto nestačil na Juana Martína del Potra. 

Del Potro ho v boji o medailu zastavil aj o štyri roky neskôr. Argentínec sa vracal po zranení a štartoval tak na základe chráneného rebríčkového postavenia. Nebol na turnaji nasadený a pripadol Djokovičovi už v prvom kole. Argentínec nakoniec postúpil až do finále az získal striebro.

Murray bude obhajovať zlato

Tentokrát ide Djokovič na olympiádu asi v najlepšej forme zo všetkých svojich doterajších účastí. Vyhral tento rok Australian Open, Roland Garros aj Wimbledon a zdá sa takmer neporaziteľný. 

"Idem si po zlato, to nie je žiadne tajomstvo. Reprezentovať svoju krajinu na olympiáde je pocit ako žiadny iný," vyhlásil pred olympiádou Djokovič.

Tentokrát bude v nominácii chýbať dlhodobo zranený del Potro. Djokovičovými najväčšími vyzývateľmi budú Grék Stefanos Tsitsipas, Nemec Alexander Zverev či Rusi Daniil Medvedev a Andrej Rubľov.

Pre všetkých mladých hráčov zo svetovej desiatky pôjde o prvú olympiádu v kariére. 

Zaujímavou bude aj účasť najúspešnejšieho tenistu na olympijských hrách. Jediný tenista, ktorý vyhral dvakrát olympiádu, je Andy Murray. 

Ten po sérii zranení a úvah o konci kariéry rozhodne nepatrí k favoritom. V rebríčku je až na 124. mieste. Pôvodne sa mal na olympiádu dostať iba na základe voľnej karty od organizátorov, ktorú môžu udeliť bývalému olympijskému víťazovi či grandslamovému šampiónovi. Po sérii odhlásení nakoniec dostal možnosť na priamy vstup do turnaja.

Už v prvom kole vyzve turnajovú deviatku Kanaďana Félixa Augera-Aliassimeho.

"Mám za cieľ získať medailu, ideálne zlatú," vyhlásil Murray pre agentúru Reuters.

Senzačná obhajkyňa nepríde

Medzi ženami pred piatimi rokmi senzačne vyhrala Portoričanka Monica Puigová. 

Juhoamerická krajina získala v histórii olympijských iba jedinú zlatú medailu, práve tú, ktorú vybojovala Puigová.

Tenistka, ktorá nikdy nebola ani v prvej svetovej dvadsiatke, na granslame nikdy neprešla štvrtým kolom a okrem olympiády vyhrala iba jeden menší turnaj, sa stala olympijskou šampiónkou.

Medailistky z Rio de Janeiro 2016 - strieborná Angelique Kerberová, zlatá Monica Puigová a bronzová Petra Kvitová.
Medailistky z Rio de Janeiro 2016 - strieborná Angelique Kerberová, zlatá Monica Puigová a bronzová Petra Kvitová. (Autor: TASR/AP)

Zlato obhajovať nepríde. Momentálne jej v rebríčku patrí až miesto v tretej stovke. Má zdravotné problémy a absolvovala operáciu ramena.

"Rozhodnutie som urobila naozaj s ťažkým srdcom. Ale s mojím tímom uvažujeme do budúcnosti a toto rozhodnutie mi môže pomôcť predĺžiť kariéru a hrať na olympiáde v roku 2024," hovorila vo videu, ktoré pridala na instagram.

Ženská časť je podľa mien o čosi menej ochudobnená o hlavné hviezdy. Simona Halepová, ktorá pôvodne mala byť aj rumunskou vlajkonosičkou, pre dlhodobé zdravotné problémy nepríde.

Olympiádu vynechajú takmer všetky najznámejšie Američanky. Nepricestujú Sofia Keninová, Serena Williamsová a mladá hviezda Cori Gauffová.

Česká nádej

Na olympiáde platí, že z jednej krajiny môžu štartovať vo dvojhre najviac štyri tenistky. Na toto doplatila Češka Karolína Muchová, ktorá je v rebríčku na 22. mieste.

Veľké nádeje vkladá Česko najmä do senzačnej šampiónky Roland Garros Barbory Krejčíkovej. Výborná deblistka sa začala presadzovať aj vo dvojhre. Od májového turnaja v Ríme prehrala iba dva zápasy.

"Ak by to náhodou nevyšlo, o tri roky je tu ďalšia olympiáda. A ja plánujem, ak budem zdravá, hrať aj tam. Nekladiem si na seba prehnané nároky. Budem bojovať ako tiger a snažiť sa o čo najlepší výsledok vo dvojhre aj štvorhre," povedala pre sport.aktualne.cz

Do Tokia z absolútnej špičky pricestujú aj svetová jednotka a víťazka Wimbledonu Austrálčanka Ashleigh Bartyová, Bieloruska Aryna Sabalenková, Ukrajinka Elina Svitolinová či Poľka Iga Swiateková.

Návrat Osakovej 

Veľkú pozornosť i očakávania však bude vzbudzovať najmä návrat domácej hráčky a víťazky posledných dvoch grandslamov na tvrdom povrchu Naomi Osakovej. 

Z Roland Garros odstúpila po tom, čo odmietla predstupovať pred novinárov na tlačových konferenciách. Dostala pokutu, no ak by v bojkotovaní mediálnych povinností pokračovala, hrozili by jej vážnejšie postihy.

Nehrala ani vo Wimbledone. Priznala, že odkedy sa stala jednou z najväčších globálnych športových hviezd, trápia ju úzkosti a má psychické problémy.

"Osaková je jednou z najviac oslavovaných športovcov na svete. Ale je veľmi hanblivá a introvertná," citoval magazín Japan Times legendárnu Chris Evertovú.

Olympijský turnaj odohrajú na tvrdom povrchu, práve na ňom je Japonka absolútne najsilnejšia. Pre magazín Time napísala mimoriadne osobnú spoveď smerom k olympiáde, ale aj o svojich pocitoch všeobecne.

"Po tom, čo som si zobrala niekoľko týždňov na dobitie bateriek a trávila čas s mojimi milovanými, mala som čas sa obhliadnuť dozadu a tiež sa začať tešiť," napísala.

"Ani nedokážem mať väčšiu radosť z toho, že budem v Tokiu. Olympiáda je sama o sebe špeciálna, ale že budem môcť hrať pred japonskými fanúšikmi, je ešte lepšie. Splní sa mi sen. Chcem ich spraviť hrdými," dodala.

Prianie o domácich fanúšikoch sa jej nakoniec nesplní. Organizátori totiž oznámili zákaz divákov na športoviskách z dôvodu šíriacej sa pandémie koronavírusu. 

Tenisový turnaj na olympijských hrách odštartuje už v sobotu 24. júla. Vo dvojhre budú športovci bojovať o zlato i o bronz počas víkendu 31. júla a 1. augusta.

Slovensko budú vo dvojhre reprezentovať Lukáš Klein a Norbert Gombos a vo štvorhre Klein s Filipom Poláškom.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Tenis»Djokovič má možno poslednú šancu. Vyhrá to jediné, čo mu ešte chýba?