Je rozhodnuté. Djokovič nebude štartovať na Australian Open

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. jan 2022 o 08:05 (aktualizované 16. jan 2022 o 13:54)

Srbský tenista neuspel s odvolaním.

MELBOURNE. Novak Djokovič nebude obhajovať titul na grandslamovom Australian Open. Srbský tenista totiž neuspel na federálnom súde v Melbourne s odvolaním sa proti opätovnému zrušeniu jeho víza.

To v piatok nariadil austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke. Lídra svetového rebríčka teraz čaká deportácia z krajiny.

Trojčlenný senát po nedeľnom pojednávaní potvrdil ministerské rozhodnutie zrušiť Djokovičovi vízum z dôvodu verejného záujmu.

Podľa agentúry AP tak pravdepodobne zostane v detenčnom zariadení až do svojho vyhostenia z krajiny. Navyše, príkaz na deportáciu zvyčajne obsahuje aj trojročný zákaz vstupu do Austrálie.

"Rešpektujem rozhodnutie súdu a budem spolupracovať s príslušnými orgánmi v súvislosti s mojím odchodom z krajiny," citovala Djokoviča agentúra AFP.

Ten sa podľa austrálskych médií v nedeľu neskoro večer nachádzal na letisku v Melbourne a Austráliu opustil linkou do Dubaja o 22:51 h miestneho času. Jeho odchod z krajiny potom potvrdil aj minister Hawke.

Verdikt súdu bol jednomyseľný

Deväťnásobný šampión Australian Open prišiel prvýkrát o vízum ešte 6. januára krátko po prílete do Melbourne, keď pohraničné úrady usúdili, že nespĺňa podmienky vstupu do krajiny.

Djokovič strávil niekoľko dní v zariadení pre imigrantov, no minulý pondelok uspel s odvolaním na prvostupňovom súde a začal s tréningom. Minister Hawke však v piatok využil osobitnú právomoc a opätovne tenistovi zrušil vízum.

Verdikt federálneho súdu bol v nedeľu jednomyseľný, zhodli sa na ňom všetci traja sudcovia - James Allsop, Anthony Besanko i David O'Callaghan. Djokovičovi navyše nariadili zaplatiť vláde súdne trovy.

Podľa austrálskej agentúry AAP by ešte mohla existovať možnosť odvolať sa na Najvyšší súd v krajine, ale šance uspieť tam sú mizivé. V každom prípade 34-ročný Djokovič nestihne štart na Australian Open.

Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke (stanovisko)

"Austrálska politika ochrany hraníc nás počas pandémie udržala v bezpečí, vďaka nej máme jednu z najnižších mier úmrtnosti, najsilnejšie ekonomické zotavenie a najvyššiu mieru zaočkovanosti na svete. Striktná politika ochrany hraníc je rovnako základom ochrany sociálnej súdržnosti Austrálie, ktorá sa napriek pandémii naďalej posilňuje."

Viackrát porušil platné nariadenia

Djokoviča po piatkovom rozhodnutí ministra o odobratí víza v sobotu zadržali a noc pred pojednávaním strávil v detenčnom zariadení.

Nedeľné pojednávanie však už mohol sledovať z kancelárie svojich právnych zástupcov, kde ho sprevádzali imigrační úradníci.

Djokovič mal údajne pozitívny test na koronavírus 16. decembra.

Následne však vyšlo najavo, že sa o deň neskôr zúčastnil na slávnostnom ceremoniáli v Novakovom tenisovom centre v Belehrade, kde bez rozstupov či prekrytia horných dýchacích ciest pózoval približne s dvadsiatkou detí.

Odôvodnil to tým, že výsledok testu dostal až po tom, ako na podujatie vyrazil. Neskôr však - už vedomý si karantény - poskytol rozhovor pre reportéra francúzskeho denníka L'Équipe, za čo sa neskôr ospravedlnil.

Rozruch spôsobil aj cestou z Belehradu do Španielska.

Tá sa uskutočnila v období 14 dní pred príletom do Austrálie. Pritom v cestovnom vyhlásení tvrdil, že v tom čase nikam necestoval. Vinu za nesprávnu informáciu zvalil na agenta, ktorý zaňho údajne cestovné doklady vypĺňal.

Výnimka čelila veľkej kritike

"Noleho" prípad mal v Austrálii aj politické pozadie. V krajine, ktorú čakajú v tomto roku voľby, platia už takmer dva roky jedny z najprísnejších pandemických reštrikcií na svete.

Výnimka pre tenistu, ktorý v minulosti spochybňoval očkovanie, čelila veľkej kritike tamojších obyvateľov a možno aj to malo vplyv na konečný verdikt.

"Táto pandémia bola veľmi náročná pre každého Austrálčana, no držali sme spolu a zachránili sme životy. Mali sme jeden z najnižších počtov úmrtí a najlepšie ekonomické i vakcinačné výsledky v rámci celého sveta.

Austrálčania toho mnoho obetovali a právom očakávajú, že výsledok ich obety budeme ochraňovať," povedal premiér Morrison v oficiálnom vyhlásení.

Najväčšia hanba v histórii športu, píšu Srbi

Na nedeľný verdikt austrálskeho súdu zareagovali s nevôľou v Srbsku.

"Myslia si, že ponížili Djokoviča týmto zlým zaobchádzaním počas desiatich dní, ale ponížili sa sami. Djokovič sa môže vrátiť do svojej vlasti so vztýčenou hlavou," povedal pre tamojšie médiá prezident krajiny Aleksandar Vučič.

Belehradský denník Kurir napísal: "V Melbourne sa stala najväčšia hanba v histórii športu. Hanba Austrálii! Spravodlivosť prehrala, ​​politika vyhrala."

Periodikum Informer na webe uviedlo: "Zdrvený ako nikdy predtým. Sklamaný Nole netajil po porážke na súde svoj smútok."

Kauzu Djokoviča označilo za poľutovaniahodnú aj vedenie ATP:

"Dnešné rozhodnutie znamená koniec veľmi poľutovaniahodnej série udalostí. Bez ohľadu na to, ako k tomu prišlo, Novak je jeden z najväčších šampiónov nášho športu a jeho absencia na Australian Open je stratou pre túto hru."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Je rozhodnuté. Djokovič nebude štartovať na Australian Open