Djokovič reaguje na kritiku, za svojím odkazom ohľadom Kosova si stojí

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. jún 2023 o 10:32

Srbský tenista napísal svoj odkaz na kameru po zápase prvého kola na Roland Garros.

PARÍŽ. Srbský tenista Novak Djokovič vyhlásil po postupe do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros, že si stojí za svojím odkazom ohľadom politickej situácie v Kosove.

Svoj názor vyslal do sveta po triumfe v 1. kole nad Američanom so srbskými koreňmi Aleksandarom Kovačevičom 6:3, 6:2 a 7:6 (1).

"Kosovo je srdcom Srbska. Zastavte násilie," napísal v srbčine na objektív kamery. "Povedal by som to znova, ale nemusím, pretože môj citát už máte," povedal po stredajšom víťazstve v druhom kole nad Maďarom Mártonom Fucsovicsom.

"Uvedomujem si, že mnoho ľudí môže nesúhlasiť, ale čo už. Je to niečo, za čím si stojím. A to je všetko," citovala "Noleho" agentúra AFP.

Jeho vyjadrenie skritizovala francúzska ministerka športu Amélie Oudéaová-Castéraová, Kosovský olympijský výbor (KOC) a prezident Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) David Haggerty vyzval hráčov k opatrnosti.

ITF dostala od Tenisovej federácie Kosova (FTK) žiadosť o trest pre 36-ročného tenistu, ten však podľa ITF nekonal v rozpore s pravidlami.

Za Djokoviča sa postavila ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová, podľa ktorej by hráči mali mať v tomto smere slobodu.

Približne 25 vojakov mierových síl NATO, ktorí bránili tri radnice v severnej časti Kosova, v pondelok utrpelo zranenia pri zrážkach so srbskými demonštrantmi a srbský prezident Aleksandar Vučič uviedol armádu do najvyššieho stupňa bojovej pohotovosti.

K incidentom došlo deň po tom, ako generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Kosovo, aby zmiernilo napätie so Srbskom po zrážkach medzi kosovskou políciou a demonštrantmi.

Tí nesúhlasia s tým, aby v etnicky srbských oblastiach úradovali albánski starostovia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič reaguje na kritiku, za svojím odkazom ohľadom Kosova si stojí