Tenisti sa odhlasovali z olympiády. Gombosovi to nenapadlo. Je to sen, hovorí

Norbert Gombos.
Norbert Gombos. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|24. júl 2021 o 08:00 (aktualizované 24. júl 2021 o 20:17)

Slovenský tenista ide na svoju prvú olympiádu.

TOKIO, BRATISLAVA. Mnoho jeho súperov sa odhlásilo z olympiády. Obávali sa pandémie koronavírusu alebo ich nelákalo hrať pred prázdnymi tribúnami. 

Slovenský tenista Norbert Gombos však so svojou účasťou neváhal. O možnosti reprezentovať Slovensko na olympiáde sníval už dlho.

"Veľa top hráčov sa odhlásilo, ja som však neváhal, ja som sa tešil. Olympijské hry nie sú každý rok, je to niečo špeciálne. Takže ja som šťastný, že tu môžem byť," vraví aktuálne najlepší Slovák vo dvojhre.

"Podporila ma aj rodina, mali radosť, že sem môžem ísť," dodal.

Na letisku bol tri hodiny

Jeho cesta na olympiádu bola komplikovanejšia z hľadiska kvalifikácie. Kľúčový dátum pre kvalifikáciu na olympijské hry bol 14. jún. Práve toto rebríčkové postavenie sa bralo do úvahy. V tom čase bol Gombos na 89. mieste. Turnaj je pritom pre 64 hráčov. 

"Najprv som bol iba náhradník, ale potom mi na jednom turnaji tréner ukázal akceptačnú listinu olympiády, kde som videl, že som sa kvalifikoval. Figuroval som ako najlepší Európan, ktorý sa nedostal na olympiádu, takže som mal dostať túto miestenku," vysvetľuje Gombos.

Pre každý kontinent organizátori pridelili špeciálne miestenky. Európe pripadla jedna a získať ju mal rebríčkovo najvyššie postavený hráč z daného kontinentu, ktorého krajina inak nemá zastúpenie vo dvojhre.

Viacerí hráči však už v tom čase potvrdzovali svoju neúčasť, prípadne nesplnili podmienku, aby svoju krajinu reprezentovali aj v Davis Cupe. Francúzi a Taliani zas museli zo zoznamu škrtať niektorých hráčov, lebo krajina nesmie poslať na olympiádu viac ako štyroch tenistov vo dvojhre.

Po všetkých odhláseniach sa Gombos dostal do súťaže priamo, bez európskej miestenky. Spomedzi účastníkov figuruje na 39. pozícii.

Pre čoskoro 31-ročného tenistu je to prvá olympiáda v kariére. Hrá sa za špeciálnych opatrení pre šírenie pandémie koronavírusu. 

"Cítiť tu olympijskú atmosféru, vidíme aj iných športovcov, máme spoločnú jedáleň. Hoci musíme celý deň mať na sebe rúška, sedíme oddelene, medzi nami je plexisklo. Je to prísne," opisuje Gombos.

"Je to škoda, že neprídu diváci, ale aj tak je to pre mňa veľká česť, že tu môžem byť a spoznávať aj športovcov z iných krajín," dodáva.

Špeciálny tlak z prvej olympiády si nepripúšťa. "Vnímam to ako turnaj ako každý iný. Každý chce na veľkých turnajoch dosiahnuť dobrý výsledok. Chcem hlavne zapracovať a odohrať čo najlepší výsledok," povedal.

Mnohí športovci sa sťažovali na veľmi dlhé čakania na letisku pre opatrenia a rôzne kontroly. Gombos mal v tomto smere šťastie, hoci aj on čakal dlho, oproti iným športovcom to bolo výrazne menej.

"Trvalo nám to len tri hodiny. Niektorí čakali aj sedem či desať hodín. U nás to išlo celkom rýchlo. Záleží to asi od toho, kto kedy priletel, koľko tam bolo práve ľudí," vysvetľuje.

So súperom raz prehral

Už niekoľko dní má možnosť trénovať na kurtoch. V tom istom areáli sa koná aj turnaj kategórie ATP 500. Dlho tam súťažili aj ženy. 

Gombos síce na tomto turnaji nikdy nehral, ale tenisový klub sa mu páči.

"Kurty sú veľmi podobné ako na US Open, sú na novo natreté, je to stredná rýchlosť, vysoko tu skáču lopty. Zvykám si na to pomaly, prišiel som z antuky, cítim, že každý tréning je lepší a lepší," hovorí.

Jeho súperom bude v prvom kole 64. hráč sveta Američan Marcos Giron. Jediný doterajší vzájomný duel v kvalifikácii v Rotterdame vo februári pomerne hladko vyhral Američan.

"Jeho obľúbený povrch je tvrdý povrch. Hral som s ním tento rok v Rotterdame v hale a prehral som, ale to boli úplne iné podmienky. Teraz tu mám trénera, vtedy som nemal. Pripravím sa takticky naňho a myslím si, že môžem vyhrať," hovoril Gombos pre RTVS.

Jeho zápas je na programe v nedeľu okolo 7.00 (podľa výboja iných zápasov). Turnaj sa začal už v sobotu, kedy sa odohrali prvé zápasy.

Pokiaľ však Gombos uspeje, v druhom kole by ho čakala buď svetová sedmička Andrej Rubľov alebo bronzový medailista z Ria, niekdajšia svetová štvorka domáci Kei Nišikori.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Tenis»Tenisti sa odhlasovali z olympiády. Gombosovi to nenapadlo. Je to sen, hovorí