Postup ho veľmi bolel. Molčan také kŕče v oboch nohách ešte nezažil

Slovenský tenista Alex Molčan počas Australian Open 2022.
Slovenský tenista Alex Molčan počas Australian Open 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|18. jan 2022 o 13:19 (aktualizované 18. jan 2022 o 13:56)

Slovenský tenista ukázal obrovskú bojovnosť.

MELBOURNE. Po žrebe prvého kola Australian Open 2022 sa mu veľké šance nedávali. Slovenský tenista Alex Molčan mal totiž pri premiére v hlavnej fáze úvodného grandslamu sezóny nastúpiť proti Nórovi Casperovi Ruudovi.

Svetová osmička však na poslednú chvíľu odstúpila z turnaja pre zranenie členka, a tak sa Molčanovi naskytla nečakaná príležitosť. Rus Roman Safjullin bol rozhodne prijateľnejší súper, čo potvrdil aj priebeh zápasu.

Dvadsaťštyriročný rodák z Prešova vyhral úvodné dva sety, ale po treťom, ktorý prehral, požiadal o medical time out a nechal si ošetriť stehno.

Spadol a zatínal zuby

Najťažšími chvíľami si však prešiel v koncovke štvrtého setu. V tajbrejku sa za nerozhodného stavu 5:5 bojovalo o mečbal, respektíve o setbal. Výmena po podaní ruského tenistu akoby nemala konca, napokon mala 45 úderov.

Po víťaznom voleji Safjullina spadol slovenský hráč na zem a od bolesti zatínal zuby. Na chrbte ležal niekoľko sekúnd a následne mal problém udržať sa na nohách. S námahou spravil pár malých krôčikov a postavil sa na podanie.

To našťastie zvládol a svojím druhým úderom vyrovnal skóre tajbrejku na 6:6. Pokiaľ by sa Rus dlhšie udržal vo výmene, takmer s určitosťou by ju získal.

Slovák mal po takmer tri a pol hodine hry obrovské problémy s pohybom. Diváci na tribúnach ho povzbudzovali, no možno si niektorí pomysleli, že v takomto stave nemôže dotiahnuť zápas do víťazného konca.

Zahral však víťazný úder a pri mečbale mu pomohla Rusova chyba. Molčan opäť spadol na zem a nevládal prísť k sieti, aby si so súperom podali ruky.

Safjullin sa však zachoval príkladne. Prešiel na druhú stranu kurtu a Slovákovi pomohol vstať, za čo takisto zožal ovácie publika v Melbourne.

Molčan si záver nepamätal

Nepochybne to bolo jedno z najväčších víťazstiev v Molčanovej kariére. V 2. kole Australian Open ho čaká skúsený Španiel Pablo Andujar.

"Som neskutočne rád, že sa mi to podarilo zvládnuť. Takýto zápas som vo svojej kariére ešte nemal, navyše to bolo na grandslame. 

Je to niečo, čo si budem pamätať veľmi dlho. Takéto kŕče som v obidvoch nohách ešte nezažil. Popravde ani neviem, ako sa mi ten tajbrejk podarilo zvládnuť. 

Nepamätám si ani jednu loptu okrem konca, kedy viem, že súper zahral do autu. Som naozaj rád, lebo v piatom sete by som už nedokázal behať. 

Teraz musím poriadne zregenerovať a pripraviť sa čo najlepšie na ďalší zápas," povedal Molčan pre web Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Postup ho veľmi bolel. Molčan také kŕče v oboch nohách ešte nezažil