SZĽH porušil zákon niekoľkonásobne, za súťaž na nákup hokejok mu hrozí pokuta

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|8. mar 2021 o 10:05

SZĽH reagovalo na situáciu.

AKTUALIZOVANÉ o 10.46 o reakciu SZĽH

BRATISLAVA. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v súťaži na nákup hokejok porušil niekoľkonásobne zákon o verejnom obstarávaní.

Vyhlásil to predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák.

V súťaži s predpokladanou hodnotou 2,4 milióna eur bez DPH zväz podľa rozhodnutia nedodržal princíp transparentnosti, nediskriminácie hospodárskych subjektov či rovnakého zaobchádzania.

SZĽH nepodal odvolanie, a tak je rozhodnutie o porušeniach zákona právoplatné. Uviedol to Hlivák s tým, že ÚVO svoje zistenia zdieľal s orgánmi činnými v trestnom konaní a preskúma, či sú splnené podmienky pre uloženie pokuty v tejto veci.

Informáciu potvrdil aj hokejový zväz. "ÚVO avizoval SZĽH uloženie pokuty vo výške 12-tisíc eur," priznal SZĽH v stanovisku. 

Kde bol problém v tendri?

ÚVO pri kontrole súťaže vyhlásenej v októbri 2019 zistil, že SZĽH porušil zákon vo viacerých fázach tendra.

"V prvom rade túto súťaž nenastavil v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. SZĽH síce aj v súťažných podkladoch uviedol, že zákazka sa nedelí na časti, no pritom v súťaži pripustil, aby mu subjekty predkladali dielčie ponuky - pripustil predkladanie ponúk na minimálne šesť typov hokejok," uviedol Hlivák.

SZĽH porušil zákon aj tým, že zábezpeku, ktorú požadoval od subjektov, nenaviazal na skutočnosť, že bolo možné predkladať ponuky na viac typov hokejok.

"Výšku zábezpeky neprispôsobil tomu, že umožnil predkladať ponuky na časti zákazky. To znamená, že zábezpeku nenaviazal na výšku každej časti predmetu zákazky. Táto zábezpeka totiž nesmie presiahnuť päť percent z predpokladanej hodnoty časti zákazky," spresnil šéf ÚVO.

Zväz podľa neho konal v rozpore s princípom nediskriminácie hospodárskych subjektov, keď neurčil primerane ani výšku požadovaného zoznamu dodávok tovaru (v hodnote 750-tisíc eur bez DPH) v rámci stanovenej podmienky účasti týkajúcej sa preukazovania technickej alebo odbornej spôsobilosti uchádzačov.

Neoprávnene vylúčili jedného uchádzača

ÚVO preukázal aj ďalšie porušenia zákona v tejto zákazke, ktorú kontroloval po podpise zmluvy z vlastného podnetu. Ide o konanie zväzu pri vylúčení jedného z uchádzačov.

Ten bol podľa úradu zo súťaže neoprávnene vylúčený pre nesplnenie podmienky účasti týkajúcej sa osobného postavenia uchádzača.

"Ďalšie porušenia zákona sa týkali vyhodnocovania vzoriek hokejok predložených úspešnými uchádzačmi v danej verejnej súťaži, ktoré úrad považuje za zmätočné a nepreskúmateľné, a tiež vyhodnocovania dokumentov v ponuke úspešných uchádzačov, ktoré boli predložené v anglickom jazyku bez ich prekladu do slovenského jazyka," poznamenal Hlivák.

SZĽH nepodal odvolanie voči rozhodnutiu ÚVO s týmito zisteniami, a tak rozhodnutie o porušeniach zákona je právoplatné.

Nákup dal prešetriť aj samotný zväz

Pre hokejkový tender zasahovala na hokejovom zväze vlani v septembri aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Pochybnosti o priebehu nákupu mali už predtým aj priamo na zväze. Hovorilo sa dokonca o zrušení tendra, ale to zákon neumožňoval. Samotný zväz dal verejné obstarávanie prešetriť Protimonopolnému úradu.

"Verejné obstarávanie hokejok sprocesoval odborný garant na verejné obstarávanie a SZĽH postupoval vo verejnom obstarávaní v dobrej viere, rozhodne nepostupoval svojvoľne a s úmyslom porušiť zákon," uviedol v pondelok v stanovisku SZĽH. 

"Mrzí nás procesné pochybenie, ktoré nastalo. Súčasné vedenie SZĽH si od svojho nástupu v auguste 2020 zakladá na profesionálnom prístupe a snaží sa všetky procesy na zväze nastaviť tak, aby boli transparentné, otvorené a aby sme našimi hodnotami a odbornosťou mohli ísť do budúcna príkladom,“ uvádza sa v stanovisku zväzu.

Celý proces nákupu hokejok sa začal ešte v roku 2017 za predchádzajúceho vedenia SZĽH. Prezidentom zväzu vtedy bol Martin Kohút, v júni 2019 ho nahradil Miroslav Šatan.

"Boli sme maximálne súčinní, vyšetrovatelia od nás dostali všetky dokumenty. Chceme, aby sa akékoľvek prehrešky vyšetrili," reagoval vlani v septembri po zásahu NAKA výkonný riaditeľ zväzu Peter Kruľ.

"Celý proces, ktorý sa prešetruje, sa začal dávnejšie ešte za starého vedenia zväzu. Exekúcia týchto vecí bola aj počas nového vedenia. Ale väčšina ľudí, ktorí tam boli ako konatelia alebo spravovali ten proces, tu už dnes nie je," doplnil vtedy Kruľ.

"Ak tam nejaké pochybenie bolo, postavíme sa k tomu čelom a ľudia, ktorí sú za to zodpovední, budú musieť prevziať zodpovednosť," uviedol v septembri prezident zväzu Šatan.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»SZĽH porušil zákon niekoľkonásobne, za súťaž na nákup hokejok mu hrozí pokuta