Medaila bola drina, ale Solymosyovci mali náskok. Jozef plával od piatich rokov

Jozef Solymosy a Silvia Solymosyová.
Jozef Solymosy a Silvia Solymosyová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. aug 2022 o 11:05

Slovensko má prvé medaily v synchronizovanom plávaní.

BRATISLAVA. Pre fanúšikov a priaznivcov to bol trochu šok. Pre ľudí zo slovenského synchornizovaného plávania obrovská radosť a úľava.

Prvýkrát v ére samostatnosti získali slovenskí reprezentanti v tomto športe medailu na seniorskom šampionáte. Trvalo to 29 rokov.  

Silvia a Jozef Solymosyovci získali zhodne bronz vo voľnej aj technickej zostave na majstrovstvách Európy v Ríme. Senzácia? 

Nie. Súrodenci totiž aj vďaka pomoci matky Ivany, ktorá je dlhoročnou funkcionárkou a trénerkou, mali v tomto športe náskok. 

Mali náskok pred súpermi

Synchronizované plávanie bolo do roku 2014 čisto ženským športom. Lenže v rámci exhibícií a v zahraničí na národných súťažiach štartovali aj muži. Jedným z priekopníkov v synchronizovanom plávaní je Američan Bill May.  

„Ešte keď som bola aktívna akvabela, štartovali sme spolu na jednej súťaži. Videla som, že keď to ide vo Francúzsku, v Amerike, tak prečo by to nemohlo ísť aj u nás?“ vysvetľuje Ivana Solymosyová. 

Syna Jozefa najskôr dala na plávanie. Dcéru trénovala v synchronizovanom plávaní. Lenže deti mali tréningy ďaleko od seba. Kým Jozef plával v Bratislave, dcéra Silvia v Senci. 

VIDEO: Vystúpenie Silvie a Jozefa Solymosyovcov na ME

„Nedalo sa to skĺbiť. Jožka sme začali brávať so sebou na synchronizované plávanie. Hneď od začiatku bol veľmi šikovný, predbiehal aj staršie dievčatá. Bavilo ho to. Mal nadanie aj na gymnastiku, bol ohybný. Snažili sme sa to využiť. Okolité krajiny vtedy nemali chlapcov vôbec,“ hovorí. 

Jozef sa začal venovať synchronizovanému plávaniu, keď mal 5 rokov. Medzinárodná plavecká federácia vtedy ešte ani neuvažovala, že by na vrcholných podujatiach nechala súťažiť aj mužov.

Keď v roku 2014 schválila súťaž miešaných párov, Solymosy už mal za sebou viacero súťaží na Slovensku. 

„Mali sme pred súpermi náskok a videla som, že toto by mohla byť pre nás šanca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Medaila bola drina, ale Solymosyovci mali náskok. Jozef plával od piatich rokov