Sverepec zažije veľký návrat, v júli privíta MS v MX3 a ME v MX2

TASR|8. jún 2007 o 13:00

Sverepec 8. júna (TASR) - Niekdajšia pýcha československého a neskôr slovenského motokrosu Národné kros centrum vo Sverepci bude po dlhom čase opäť dýchať ...

Sverepec 8. júna (TASR) - Niekdajšia pýcha československého a neskôr slovenského motokrosu Národné kros centrum vo Sverepci bude po dlhom čase opäť dýchať revom motorov a pachom benzínu. V dňoch 21.-22. júla sa na jeho vynovenej 1600 m trati s minimálnou šírkou 6 metrov uskutočnia preteky seriálu majstrovstiev sveta MX3 a súčasne aj ME v triede do 125 cm3.

Sverepec, obec neďaleko Považskej Bystrice sa tak opäť pripomenie motokrosovému svetu, veď naposledy sa tam jazdili veľké preteky v roku 1998. Išlo o motokros v triede do 500 cm3 a palmu víťazstva si z 8. podujatia vtedy 12-dielneho seriálu odniesol Talian Andrea Bartolini. A vôbec poslednými pretekmi boli medzinárodné majstrovstvá Slovenska v motokrose družstiev v roku 1999. "Je pravda, že ešte v roku 2005 sa tam išla záverečná vložka medzinárodnej šesťdňovej, ale to už bol areál, ktorý zažil svoju veľkú premiéru v roku 1982 tiež počas Šesťdňovej, mimo prevádzky," povedala pre TASR generálna sekretárka SMF Tatiana Kašlíková.

Generálkou na tento veľký návrat boli vo Sverepci májové MMSR v motokrose. "V rámci nich sa po dlhej prestávke homologizovala trať, ktorá prešla dosť značnou obmenou a dá sa povedať, že z jednej tretiny je teraz oproti tej, ako si ju diváci pamätajú, nová," povedal viceprezident SMF Ladislav Šnegoň. Zmeny sa dotkli hlavne zadnej časti trate a zmenený je aj štart. Oproti minulosti sa teraz po ňom jazdci nezatočia po výjazde smerom do kopca doľava, ale sa po ňom pôjde rovno do diváckej zóny.

Počet prihlásených jazdcov ešte nie je známy, uzávierka prihlášok by mala byť 20. júna. "Očakávame však účasť okolo stovky pretekárov, pravda v samotných pretekoch ich môže štartovať len 40," uviedol Ladislav Šnegoň. Chýbať by nemali ani jazdci SMF, podľa Tatiany Kašlíkovej sa do MS v MX3 zatiaľ prihlásili Josef Kulhavý a Radek Bohuslav, do ME MX2 Tomáš Bučenec a Martin Kohút.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Sverepec zažije veľký návrat, v júli privíta MS v MX3 a ME v MX2