Švajčiarsky týždenník udelil Blatterovi ocenenie Švajčiar roka

Sepp Blatter vo štvrtok prišiel do Zürichu, aby predstúpil pred etickú komisiu FIFA.
Sepp Blatter vo štvrtok prišiel do Zürichu, aby predstúpil pred etickú komisiu FIFA. (Autor: TASR/AP)
TASR|17. dec 2015 o 19:02

Sepp Blatter si ocenenie Švajčiar roka zaslúži už dlhé roky. Teraz mu ho neformálne prepožičiavame, hoci neskoro, napísal magazín Die Weltwoche.

ZÜRICH. Suspendovaný odstupujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter sa vo svojej domovine dočkal ocenenia Švajčiar roka.

Udelil mu ju týždenník Die Weltwoche v ten istý deň, počas ktorého sa pre podozrenie z korupcie postavil na pojednávaní pred členov etickej komisie FIFA.

Blatter čelí vo Švajčiarsku vyšetrovaniu pre podozrenie zo zlého hospodárenia a sprenevery vo funkcii šéfa svetového futbalu. Je aj v centre pozornosti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý vedie rozsiahle vyšetrovanie v korupčnej kauze FIFA.

Blatter všetky obvinenia odmieta, hoci je momentálne suspendovaný pre netransparentné platby.

"Sepp Blatter si ocenenie Švajčiar roka zaslúži už dlhé roky. Teraz mu ho neformálne prepožičiavame, hoci neskoro," napísal podľa agentúry Reuters pravicový magazín Die Weltwoche.

Jeho vydavateľ Roger Köppel z krajne pravicovej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP) bol jedným z mála ľudí, ktorí sa Blattera po prevalení škandálu verejne zastali.

Blatter figuruje na titulke magazínu, ktorému povedal: "Som človek, ktorý sa drží pri zemi. Nemám Ferrari, som len spoluvlastníkom vodného bicykla na Zürišskom jazere. Bez falošnej skromnosti môžem povedať: je to trochu aj moja FIFA, ktorú som za tie roky vybudoval."

Blatter predstúpil pred etickú komisiu FIFA

Dôkazy ukazujú, že prezident Blatter sa správal korektne a rozhodne neporušil etický kódex FIFA. Toto vyšetrovanie by malo byť zastavené a suspendácia zrušená, tvrdí Blatterov právnik.

ZÜRICH. Suspendovaný prezident FIFA Sepp Blatter predstúpil vo štvrtok pred členov etickej komisie futbalovej organizácie, kde obhajoval svoje kroky v najvyššej funkcii.

Na pojednávaní podľa jeho amerického právneho zástupcu vyhlásil, že sa vždy správal korektne.

Majú rozhodnúť o prípadnom ďalšom treste

Blatter čelí vo Švajčiarsku vyšetrovaniu pre podozrenie zo zlého hospodárenia a sprenevery vo funkcii šéfa FIFA. Je aj v centre pozornosti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý vedie rozsiahle vyšetrovanie v korupčnej kauze.

Blatter všetky obvinenia odmieta, hoci je momentálne od októbra suspendovaný na 90 dní pre netransparentné platby. Etická komisia má teraz rozhodnúť o jeho prípadnom ďalšom treste.

"Prezident Blatter sa teší na rozhodnutie v jeho prospech, pretože dôkazy si to vyžadujú," vyhlásil jeho americký právnik Richard Cullen v stanovisku, ktoré zaslal svetovým agentúram.

Správal sa korektne

"Dôkazy ukazujú, že prezident Blatter sa správal korektne a rozhodne neporušil etický kódex FIFA. Toto vyšetrovanie by malo byť zastavené a suspendácia zrušená," dodal Cullen.

Blatter vo februári budúceho roka vo funkcii prezidenta FIFA končí, na mimoriadnom kongrese by mali zvoliť jeho nástupcu. Zo strany etickej komisie mu momentálne hrozí aj doživotný zákaz pôsobenia vo futbale.

Verdikt by mal byť známy na budúci týždeň.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Švajčiarsky týždenník udelil Blatterovi ocenenie Švajčiar roka