Deviaty deň MS: Dúha na ihrisku a ďalšia darovaná penalta pre Portugalsko

Bruno Fernandes.
Bruno Fernandes. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|29. nov 2022 o 00:25

Postup do osemfinále si zabezpečili ďalšie dva tímy.

BRATISLAVA. Dvanásťhodinovým šichtám je koniec. Pondelok bol posledný deň, keď sa zápasy na majstrovstvách sveta vo futbale hrali od jedenástej do desiatej večer stredoeurópskeho času.

V poslednom kole skupinovej fázy síce stále budú na programe štyri zápasy za deň, ale po dva sa uskutočnia v rovnakom čase.

Futbaloví priaznivci, ktorí si nechcú nechať ujsť ani jedno stretnutie, budú mať počas dňa trochu viac času, no musia si zaobstarať aj druhú obrazovku.

Turnaj neprestáva prekvapovať. Zo stretnutia, ktoré na papieri neveští extrémne vzrušenie, sa môže vykľuť šesťgólový triler, no platí to aj opačne - očakávaný šláger niekedy prinesie nudný futbal s minimom zábleskov.

Patentovaný výrok

„Keď vieš, že si v nebezpečenstve, tak už ani nie si v nebezpečenstve. Keď nevieš, že si v nebezpečenstve, vtedy si v nebezpečenstve!“

Výrok so zaujímavou logikou patrí Rigobertovi Songovi, trénerovi Kamerunu, ktorý týmito slovami okomentoval prehru v prvom zápase baráže o postup na majstrovstvá sveta.

Song si svoj výrok neskôr nechal aj patentovať. Kamerunčania sa jeho slovami riadili aj v Katare, v stretnutí so Srbskom.

Po polhodine hry sa ujali vedenia (netušili, že im niečo hrozí), no Srbi v nadstavenom čase prvého polčasu otočili výsledok a v úvode druhého polčasu vyhrávali už 3:1. To si už neskrotní levi veľmi dobre uvedomovali, že sú v nebezpečenstve.

Po treťom góle Srbov poslal Song na ihrisko Vincenta Aboubakara. Bol to kľúčový okamih zápasu.

Tridsaťročný futbalista saudského Al-Nasr najprv skóroval efektným spôsobom. Jeho vysoký oblúčik ponad srbského brankára patrí k najkrajším gólom šampionátu a pripomenul aj nesmrteľný presný zásah Karla Poborského z EURO 1996.

(Autor: SofaScore)

Dôvod ležérneho zakončenia mohol byť jednoduchý.

Kamerunčan v mysli akoby počítal s tým, že do šance sa dostal z ofsajdu. Ale VAR potvrdil, že všetko bolo v súlade s pravidlami.

Aboubakar o tri minúty neskôr následne prihral na gól Ericovi Chupo-Motingovi.

Zápas sa skončil remízou 3:3. Bola to iba ôsma deľba bodov v histórii šampionátov, ktorá priniesla šesť alebo viac gólov.

Kamerun bodoval na MS prvý raz po roku 2002, po sérii ôsmich prehratých zápasov.

Zo slumu na šampionát

Nechýbalo veľa, aby aj zápas Kórejská republika – Ghana priniesol ten istý výsledok. Možno iba posledný rohový kop, ktorý už Kórejčania nestihli zahrať.

Rozhodca Anthony Taylor avizoval na konci druhého polčasu šesť minút pridaného času. Keď zaznel záverečný hvizd, uplynula už aj siedma.

Zdá sa však, že po počiatočných rozpakoch si všetci zvykli na desaťminútové nadstavené časy.

Kórejčania zúrili: ich tréner Paulo Bento až tak, že dostal červenú kartu. V poslednom stretnutí proti Portugalsku tak bude môcť sedieť iba na tribúne.

Ghana zvíťazila 3:2 a pred posledným kolom má sľubnú pozíciu v skupine H.

Hrdinom stretnutia bol Mohammed Kudus, ktorý dal dva góly, aj ten rozhodujúci. Kudus vyrastal vo štvrti Nima v hlavnom meste Ghany Accra.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Deviaty deň MS: Dúha na ihrisku a ďalšia darovaná penalta pre Portugalsko