Švédsky mladík zaskočil favoritov. Na MS bojuje o zlato

Truls Möregard.
Truls Möregard. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|29. nov 2021 o 14:30

Číňania od roku 2003 v mužskej dvojhre na MS v stolnom tenise neprehrali.

BRATISLAVA. Švédsky stolný tenis mal vždy cveng. Hoci v posledných rokoch to platí skôr o európskych turnajoch, keďže na svetových vládnu čínski hráči.

Švédom však vyrastá silná generácia hráčov. Jej lídrom môže byť len 19-ročný talent Truls Möregard. Na majstrovstvách sveta sa senzačne prebojoval do finále.

V semifinále vyradil 40-ročného Tima Bolla, ktorý bol vždy jeho idolom. Zvíťazil 4:3 na sety.

„Nemám slov. Jeho výkon bol úžasný,“ vravel tréner Stellan Bengtsson pre Aftonbladet. On sa stal majstrom sveta presne pred 50 rokmi.

Chce napodobniť trénera

Möregard v semifinále prehrával 0:2 aj 2:3, ale rozhodujúce dva sety vyhral. „Aj keď som prvé dva sety prehtal, stále som veril, že môžem zvíťaziť,“ vravel pre Aftonbladet Möregard.

Do finále MS postúpil s najnižším renkingom v histórii. Je až 77. hráč sveta. Na turnaji bol často blízko vypadnutia, ale v kľúčových momentoch dokázal skóre otočiť.

„Takéto zápasy vám potom dodávajú sebavedomie,“ vraví mladý finalista.

Vyzdvihol pomoc trénera Bengtssona. „Vďačím mu za veľa. Jeho rady mi veľmi pomáhajú. Nerád by som sa teraz z turnaja vracal s horším výsledkom, ako on v sedemdesiatom prvom roku,“ doplnil švédsky reprezentant.

Vo finále nastúpi proti svetovej jednotke, Číňanovi Fan Čen-tungovi. Číňania stolnému tenisu dominujú. Absolútne.

Získali všetky tituly od roku 2003, kedy sa stal majstrom sveta Rakúšan Werner Schlager. Celkovo od roku 1995 neuspeli vo finále mužskej dvojhry len dva razy. 

Aj teraz bude Möregard outsiderom v boji o zlato.

Mení rytmus, súpera vie zaskočiť

„Je to šialené. Dalo by sa povedať, že tento chlapec sa tu zrazu len tak zjavil,“ vraví 4-násobný svetový šampión Mikael Appelgren.

„Proti silným súperom hral bez rešpektu. Hrá plynulo a pritom stále mení rytmus. Snaží sa robiť nečakané veci. Pri ňom je náročné sledovať, kam pošle loptičku,“ chváli švédska legenda mladého finalistu.

Ak by zdolal Fan Čen-tunga, bola by to senzácia. Číňan na olympiáde v Tokiu vybojoval vo dvojhre striebro, keď vo finále prehral s krajanom Ma Lungom. Zlato má z tímovej súťaže.

Z majstrovstiev sveta má už 8 medailí, pričom polovica z nich je zlatá. Všetky tituly však zatiaľ získal buď vo štvorhre alebo v tímovej súťaži. Vo dvojhre by to bol jeho prvý titul z MS .

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Švédsky mladík zaskočil favoritov. Na MS bojuje o zlato