Hranatá raketa mu v boji o titul nepomohla. Šampiónom je Číňan

Truls Möregard hrá s hranatou raketou.
Truls Möregard hrá s hranatou raketou. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|30. nov 2021 o 13:37

Majstrom sveta v stolnom tenise sa stal Fan Čen-tung.

BRATISLAVA. Čínska dominancia v stolnom tenise pokračuje. Na svetovom šampionáte získali ovládli všetky súťaže s výnimkou mužskej štvorhry. 

Vo dvohre si titul šampióna vybojoval Fan Čen-tung. V finále zdolal prekvapenie šampionátu, 19-ročného Švéda Trulsa Möregarda 4:0 na sety. Hoci skóre vyzerá jednoznačné, priebeh zápasu bol vyrovnaný. 

„Každý zápas je pre mňa novou výzvou. Takže toto rozhodne nie je môj posledný zápas. Verím, že sa stále dokážem zlepšovať a napredovať v kariére,“ povedal 24-ročný šampión. 

Čen-tung je najsilnejší

Fan Čen-tung je svetovou jednotkou v stolnom tenise. V tomto roku vybojoval na olympijských hrách v Tokiu striebro vo dvojhre a zlato v tímovej súťaži. Teraz získal už piaty titul majstra sveta, no prvý vo dvojhre. 

Veľkú pozornosť však pútal strieborný medailista Möregard. Napriek prehre bol šťastný. 

„Neprišiel som o zlato. Vybojoval som striebro,“ tešil sa podľa Aftonbladet Möregard.

„Fan Čen-tung je veľmi silný súper. Vravel som to už dávnejšie. Je to najťažší súper, akého môžete dostať. Nie náhodou je práve on svetovou jednotkou. Ma Lung aj ďalší Číňania mi prídu viac ako ľudia. Som hrdý na to, že som získal striebro,“ doplnil. 

Švédi získali zlato vo štvohre

Švéd verí, že v budúcnosti sa mu podarí vybojovať aj titul majstra sveta. O pár týždňov by sa mal predstaviť na juniorskom šampionáte. 

„Bude to trochu zvláštne štartovať tam. Po tom, čo som získal striebro zo seniorských majstrovstiev, by sa dalo povedať, že juniorské súťaže už mám za sebou,“ hovoril 19-ročný talent.

Zaujímavosťou je, že Möregard hral na šampionáte s hranatou raketou. Je to však skôr dizajnová záležitosť. Jeho výkon to zrejme nijako neovplyvnilo. V stolnom tenise nie je veľkosť rakety ani jej tvar nijako upravený.

Švédsky stolný tenis je na vzostupe. Pred dvomi rokmi získal v mužskej dvojhre rovnako striebro Mattias Falck. Teraz na jeho výkon nadviazal Möregard a vo štvorhre získala dvojica Falck, Kristian Karlsson dokonca titul. 

„Je to fantastické. Celý turnaj vyšiel skvele. Vybojovali sme zlato a striebro. Znovu sme v špičke, kam patríme,“ komentoval šampionát pre švédsku televíziu SVT slávny Jan Ove Waldner. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Hranatá raketa mu v boji o titul nepomohla. Šampiónom je Číňan