Stevens vytvoril nový rekord

Sportnet|28. nov 2003 o 00:00

Scott Stevens prekonal rekord Larryho Murphyho v počte odohraných zápasov obrancu. Tridsaťdeväťročný kapitán Devils ich má na svojom konte už 1616. Iba traja hráči odohrali v NHL viac zápasov ako Stevens. Legendárny Gordie Howe nastúpil v 1767 dueloch, ..

Scott Stevens prekonal rekord Larryho Murphyho v počte odohraných zápasov obrancu. Tridsaťdeväťročný kapitán Devils ich má na svojom konte už 1616. Iba traja hráči odohrali v NHL viac zápasov ako Stevens. Legendárny Gordie Howe nastúpil v 1767 dueloch, Mark Messier v 1702 a Ron Francis sa na ľade NHL predstavil 1673-krát.

Kanaďan nastúpil už do 22. sezóny v NHL. Mohutný obranca začínal v mužstve Washingtonu, kde v prvých rokoch hral práve po boku Larryho Murphyho. Capitals si Stevensa vybrali vo vstupnom drafte 1982 v 1. kole. V prvých rokoch v lige patril k dôrazným defenzívnym hráčom, často prejavoval hrubú silu a tvrdú hru do tela. V prvých deviatich sezónach nikdy nemal menej ako 150 trestných minút. Aktuálne sa blíži k hranici 2800 tr. minút. V tejto štatistike je na 13. mieste v historickej tabuľke súťaže.

Po ôsmich úspešných ročníkoch vo Washingtone prešiel ako voľný hráč do St. Louis. Blues ho po jednej sezóne pustili do New Jersey. V tíme Devils si ho zvolili za kapitána. Je ním už 13 sezón a mužstvo z East Rutherfordu doviedol k zisku Stanley Cupu trikrát.

Aj vo vysokom veku je pilierom obrany Devils. „Za každých okolností hrá na maximum. Súperovi nič nedaruje," hovorí o Stevensovi útočník Philadelphie John LeClair. „Lepšie to neviem. Takto som hral vždy, rok čo rok," hovorí Kanaďan, ktorý v apríli oslávi 40. narodeniny. O jeho výbornej hre a defenzívnych schopnostiach hovorí aj celkové hodnotenie +/-, keď má na svojom konte už 395 plusiek. Obrancu New Jersey charakterizujú mnohé superlatívy a prívlastky. Jeho kvality dokumentuje aj počet víťazných zápasov v základnej časti. Je ich 870, čo je najviac v celej histórii NHL. (sb)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Stevens vytvoril nový rekord