Štefko je posledný košický víťaz MMM. Plánoval zabehnúť polmaratón

Róbert Štefko vypúšťa holubicu po prvenstve na MMM 1999.
Róbert Štefko vypúšťa holubicu po prvenstve na MMM 1999. (Autor: TASR)
Vladimír Mezencev|28. sep 2019 o 00:00

Maratónske archívy ponúkajú mnohé zaujímavosti.

KOŠICE. Už o pár dní, v nedeľu 6. októbra odštartuje 96. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.

Ponúkame vám preto malý pohľad do zákulisia aj do maratónskych archívov.

Maratón sa nielen beží

Košický vodácky maratón (KVM) je najstaršie sprievodné podujatie MMM a prvú októbrovú sobotu sa uskutoční jeho jubilejný 50. štart.

Založili ho v roku 1970 Karol Vojtaník s dnes už nebohým bratom Pavlom. Čo je skutočne pozoruhodné, mladší Karol stojí na čele organizačného tímu nepretržite od zrodu tohto podujatia.

Pri príležitosti spomínaného jubilea uzrie svetlo sveta aj kniha pod názvom Maratón sa nielen beží, ktorú pripravil kolektív autorov, pričom každý z jeho členov aspoň raz absolvoval celé preteky na Hornáde, niektorí však ešte na jeho pôvodnej trati, dlhej 52 km, z Margecian do Košíc. Tá po výstavbe vodného diela na Ružíne bola skrátená na úsek Malá Lodina – Košice.

Autorom knihy sa podarilo po rokoch nájsť aj absolútneho víťaza prvého ročníka z roku 1970 Emila Copláka, ktorý vtedy býval v Štiavnických Baniach. Dnes 82-ročného čiperného dôchodcu práve podujatie na Hornáde inšpirovalo k založeniu Maratónu SNP na Hrone.

Coplák počas štvrťstoročnej pretekárskej kariéry absolvoval desiatky vodáckych maratónov, predovšetkým v Poľsku, z ktorých dva s cieľom vo Varšave vyhral.

Ďalšie jubileum Plachého

Košického rodáka Jozefa Plachého, najlepšieho slovenského bežca 20. storočia, čaká v tomto roku oslava už tretieho jubilea.

Vo februári mal 70 rokov, v júli si pripomenul polstoročie od svojho legendárneho víťazstva v behu na 800 m v medzikontinentálnom stretnutí Európa – Amerika v Stuttgarte fantastickým časom 1:45,4 min., a do tretice ďalšie oslavy ho čakajú prvú októbrovú nedeľu.

Spoločne s vedením Maratónskeho klubu Košice si pripomenú jeho víťazstvo na pretekoch Košický kilometer v prvú októbrovú nedeľu v roku 1969.

Atletické podujatia bývali tradičnou súčasťou MMM v časoch, keď jeho štart i cieľ boli na štadióne Lokomotívy v Čermeli. Na I. ročníku tohto behu sa zišla kvalitná konkurencia, ale košický rodák jej nedal šancu a zvíťazil časom 2:18,9 min. v novom čs. juniorskom a slovenskom seniorskom rekorde.

O vynikajúcom výkone Plachého svedčí i to, že za celých 50 rokov sa na Slovensku nenašiel jeden bežec, ktorý by ho prekonal. Polstoročné rekordy v atletike vôbec nie sú samozrejmosťou, a tak je čo oslavovať...

Optimista Štefko

Róbert Štefko je v poradí tretí košický rodák, ktorému sa podarilo zvíťaziť na MMM. Zároveň zatiaľ aj posledný. Zvíťazil v roku 1999 ako člen Dukly Banská Bystrica vo vynikajúcom čase 2:14:10 hod. Teda pred dvadsiatimi rokmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Štefko je posledný košický víťaz MMM. Plánoval zabehnúť polmaratón