Keď videl Svitko smrť, bol rozhodnutý skončiť

Štefan Svitko v 11. etape na Rely Dakar 2021.
Štefan Svitko v 11. etape na Rely Dakar 2021. (Autor: MARCELO MARAGNI/RED BULL CONTENT POOL)
Miloslav Šebela|23. sep 2021 o 22:20

Štefan Svitko dostal Cenu Jána Popluhára.

BRATISLAVA. „Bol by som najradšej, keby som toto ocenenie nemusel dostať,“ vraví Štefan Svitko. Pred pár dňami si prevzal Cenu Jána Popluhára od Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru. 

Slovenského pretekára ocenili za jeho nezištnú pomoc počas Rely Dakar 2020, kedy pomohol viacerým súperom po pádoch. 

V siedmej etape sa zastavil aj pri nehode Pabla Goncalvesa, ktorý nejavil žiadne známky života a ležal v kaluži krvi.

Svitko spoločne s ďalším pretekárom Tobym Pricom Goncalvesa oživovali až do príchodu zdravotníkov. Ani oni však portugalského pretekára nezachránili.

Goncalvesovi sa stali osudné vnútorné zranenia. Neskoro si na trati všimol kameň a spadol vo veľkej rýchlosti. 

„Radšej na to nespomínam. Som rád, že som mohol aspoň zopár ľuďom pomôcť. Neviem, či si práve ja toto ocenenie zaslúžim. Mnoho ľudí nezištne pomáha. Teraz je to v pohode, ale na ten moment nerád spomínam," vravel 39-ročný motocyklista.

S motorkami chcel skončiť

"Keď nastupujem na etapu, viem, čo všetko sa môže stať a čo všetko som na pretekoch zažil. O to je to pre mňa náročnejšie. Ale som športovec celým srdcom a budem ďalej jazdiť,“ uviedol.  

Preteky dokončil, ale bolo na ňom badať, že ho smrť súpera, ktorého dobre poznal, ho vzala. Po návrate z Dakaru bol rozhodnutý, že už nebude viac súťažiť. Negatívna skúsenosť bola veľmi silná. Svitko má manželku a dve dcéry. 

„Bol som rozhodnutý, že s motorkami končím. Ale po dvoch týždňoch som si povedal: Aspoň budem jazdiť. Postupne ma to zase chytilo a chcel som ísť znova ďalší Dakar. Čas lieči. Nie je to len fráza,“ vysvetľoval, prečo zmenil názor.

Horšie to niesli jeho blízki. 

„Manželka aj mamka by boli najradšej keby som skončil, ale som športovec a robím to celý život. Nechcem vynechať ani najbližší ročník.“ 

Nie každý pretekár zastaví a pomôže

Smrť bola súčasťou Rely Dakar od jej začiatku. Celkovo na pretekoch zahynulo spolu s divákmi či novinármi viac ako 70 ľudí.

Medzi pretekármi boli vždy najviac ohrození motorkári. Sú minimálne chránení, pritom moderné motorky dosahujú rýchlosť okolo 180 km/h.

Smrteľný pád môže byť už v stokilometrovej rýchlosti. Preto je bežné, že pretekári zastavujú, ak má niekto nehodu a pomáhajú si navzájom. 

"No nie je to samozrejmosť," hovorí Svitko. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Keď videl Svitko smrť, bol rozhodnutý skončiť