Štát nezaplatí biatlonový areál pre korupciu

(Autor: ilustračné - tasr)
TASR|10. aug 2011 o 16:08

Milión eur malo poskytnúť ministerstvo školstva, po 300-tisíc malo na tento účel putovať z rezervy predsedníčky vlády a ministerstva financií.

Najviac peňazí, milión eur, malo poskytnúť ministerstvo školstva, po 300 000 eur malo na tento účel putovať z rezervy predsedníčky vlády a ministerstva financií.

BRATISLAVA. Prestavba a rekonštrukcia Národného športového areálu v Osrblí, kde sa v roku 2012 uskutočnia Majstrovstvá Európy v biatlone, sa nebude financovať zo štátnych prostriedkov.

Pôvodne malo ísť na tento účel 1,6 milióna eur. Ako informovala premiérka Iveta Radičová, dôvodom je korupcia.

"Okamžite sa našli osoby, ktoré sa začali tváriť, že im patrí desať percent tejto sumy. Vyberačov desiatkov zachytíme hneď v zárodku," zdôraznila.

„Mrzí ma to preto, lebo sme v tejto kritickej situácii skutočne ledva dali dokopy sumu pre dostavanie tohto areálu, aby sa na budúci rok mohli na Slovensku uskutočniť majstrovstvá Európy.“

Premiérka zdôraznila, že chceli podporiť šport, ktorý dosahuje výborné výsledky. Teraz ju mrzí, že museli rozhodnúť o zastavení týchto peňazí a tento areál nebude môcť byť zo štátnych peňazí dostavaný.

Za paradox považuje, že nešlo o rozhodovanie medzi viacerými zväzmi alebo klubmi, takže nebolo treba vyberať, kto peniaze dostane.

((vid))

Obvinili tri osoby

Polícia mala podozrenie, že dôjde k snahe vymôcť úplatok vo výške 10 percent z celkovej sumy. Preto 29. júla urobili akciu, pri ktorej zadržali podozrivé osoby pri preberaní zatiaľ 30-tisíc eur.

Podľa ministra vnútra Daniela Lipšica v súvislosti s prípadom padlo pre nepriamu korupciu obvinenie voči trom osobám. Jedna osoba, sprostredkovateľ, je stíhaná väzobne. Šéf rezortu odhaduje, že prípad by sa mohol vyriešiť do konca roku.

"Bolo by predčasné hovoriť o konkrétnostiach vyšetrovania," doplnil. Nevylúčil však, že okruh obvinených sa môže ešte rozšíriť.

Na rekonštrukciu areálu vyčlenili prostriedky ministerstvá školstva, financií, ako aj premiérka. Najviac peňazí, milión eur, malo poskytnúť ministerstvo školstva, po 300 000 eur malo na tento účel putovať z rezervy predsedníčky vlády a ministerstva financií. Ako poukázala premiérka, do nesprávnych rúk sa však nedostal ani cent. "Ten proces sa nezavŕšil, chytili sme to v zárodku," uzavrela.

Molčan: ME sú ohrozené

Dotácia zo štátneho rozpočtu mala ísť na dobudovanie rozostavaných športových objektov v Osrblí pre potreby zabezpečenia podujatia. V Osrblí potrebovali dostavať polyfunkčnú budovu, v ktorej mali mať svoje priestory rozhodcovia, tréneri, športovci, funkcionári, zdravotníci, ale aj zástupcovia médií.

Hlavná budova areálu je v súčasnosti betónový skelet, na ktorom sú okná. Je potrebné dokončiť inštalácie a podlahy. Stavbári tvrdia, že za tri mesiace by to dokončili.

"V praxi to pre nás znamená, že v prípade neposkytnutia štátnej dotácie sú vážne ohrozené majstrovstvá Európy, ktoré mali byť vo februári budúceho roka. Ak sa tento šampionát neuskutoční, bude to znamenať pravdepodobne koniec medzinárodných súťaží v našom areáli v Osrblí. V tejto chvíli nevieme, čo sa stalo. Problém môže byť na strane zhotoviteľa stavby, pretože na dva mesiace bola výstavba objektu zastavená a malo sa pokračovať po schválení ďalších dotácií. Keď sme na jar rokovali s premiérkou, podmienkou udelenia dotácie bolo, že všetky objekty, ktoré budú financované zo štátnych peňazí, budú majetkom Slovenského zväzu biatlonu. My sme preto všetky objekty odpredali," reagoval predseda KB Osrblie Jozef Molčan.

Predseda organizačného výboru ME 2012 Ivor Lehoťan v prvej reakcii na udalosti priznal pre TASR, že odňatím štátnej podpory pre šampionát sa uzavrel jeden z najvýznamnejších finančných zdrojov.

"Zo strany IBU bolo jednoznačne zdôraznené, že na organizáciu ME musíme mať hotový nový multifunkčný objekt. Ako sa IBU k tomu celému postaví, neviem. Neviem si predstaviť, ako by sme mohli bez tej budovy usporiadať ME. Mysleli sme si, že na základe finančného prísľubu od štátu sa nám podarí dokončiť ju do konca roka," konštatoval Ivor Lehoťan, ktorý je súčasne aj viceprezidentom Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU).

"Nechcem hovoriť o ME v minulom čase. Budeme sa snažiť zo všetkých síl ich organizačne pripraviť. Po dlhom období bez významného podujatia v Osrblí by bola obrovská škoda, keby sme ME nemohli usporiadať."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Štát nezaplatí biatlonový areál pre korupciu