Štát lyžiarom zadržal peniaze

Na vojnu funkcionárov najviac doplácala talentovaná Petra Vlhová.
Na vojnu funkcionárov najviac doplácala talentovaná Petra Vlhová. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|8. sep 2014 o 19:55

Na mimoriadnej konferencii lyžiarskej asociácie mal Marino Mersich opäť kritikov. Podľa nich sa osvedčil ako majster manipulácie stanov.

BRATISLAVA. Pôvodne sa mala mimoriadna konferencia lyžiarskej asociácie udiať až v novembri. Šéf Úseku alpských diciplín Marino Mersich ju urýchlil tak, aby ju nestihla opozícia okolo trénera Tomáša Žampu, ktorý sa len v utorok vracia z Nového Zélandu.

„Neviem prečo by som sa mal báť pána Tomáša Žampu. Dokázal, že je výborný tréner. A ak chce mútiť vodu, nech povie, o čo mu ide,“ povedal pre SME Mersich. Otec dvoch našich zjazdárov mu vyhlásil vojnu už dávnejšie.

Reakciou na postupy funkcionára z Talianska je už rozbehnutá petícia. Do dvoch dní po konferencii požaduje 800 ľudí z 59. klubov vylúčenie Mersicha z asociácie.

„Marino si opäť všetko zrežíroval, ako chcel, a vyšlo mu to. Opozíciu riadne nepustil k slovu. Pri riadení konferencie pošliapal nedávne predbežné opatrenie súdu. Som znechutený, teraz sa to cez súdy môže riešiť na dlhé lakte,“ povedal odvolaný šéf snoubordingu Karol Mihok.

Podľa interných inštrukcií Mersicha riskuje, že ho za kritické slová môžu zbaviť členstva v asociácii. Mihok na druhej strane verí, že u nového prezidenta Františka Repku preváži osobnosť športovca a upokojí situáciu.

Chudý sa bezmocne smeje

Kľúčové pre Mersicha bolo, že sobotňajšia konferencia odvolala všetkých piatich členov kontrolnej a revíznej komisie. Tí najprv požadovali Mersichovo odstúpenie za porušovanie stanov.

Členom kontrolnej komisie bol aj 62- ­ročný Peter Chudý, dlhoročný expert i rozhodca Medzinárodnej lyžiarskej komisie (FIS), ktorého počas 40 rokov dobrovoľníckej práce uznával lyžiarsky svet. Organizoval Svetové poháre v bežeckom lyžovaní i všetky Univerziády v Tatrách.

„No takto ma ešte odnikiaľ nevykopli. Ale ako celoživotného lyžiarskeho nadšenca ma nemôže zlikvidovať ani ten pán, ktorého som videl párkrát. Jeho spôsoby sa mi bridili,“ vraví čiperný lokálpatriot zo Štrbského Plesa.

„Je mi ľúto vyhodených peňazí. Mimoriadna konferencia vo viacerých bodoch porušila predbežné opatrenie súdu. Opakovanými porušeniami stanov,“ vraví bývalá prezidentka Janka Gantnerová.

V jej nástupcovi Františkovi Repkovi vidí nádej na stabilizáciu pomerov.

„Bolo by super, keby si zachoval nadhľad nezávislého športovca. Kľúčové bude, aby ho akceptovali ako jediného štatutára. To mne zrušili.“ Marino Mersich má však podľa vlastných slov naďalej predstavu o troch štatutároch.

Šport patrí do rezortu ministerstva školstva.

Generálny riaditeľ sekcie športu Ladislav Čambal o vzťahoch v lyžiarskej asociácii vie. „Pôvodne pán minister Pellegrini zvažoval, či nevycestuje na konferenciu sám. Vieme o predbežnom súdnom opatrení. Zisťujeme, kto a v akej miere porušil stanovy. Zatiaľ lyžiarom držíme peniaze.“

Spomaľovacie združenie

Čambal vidí aj problém v tom, že lyžiarska asociácia je postavená na princípoch občianskeho združenia.

To je vec, ktorá môže mať ťažké následky. Aj preto bývalá prezidentka Gantnerová, ktorá je stále členkou exekutívy FIS, vycestuje do Zurichu na jesenné zasadnutie organizácie na vlastné náklady.

„Napriek tomu, čo sa nedávno dialo v našej lyžiarskej kuchyni, chcem nadviazať na rozpracovanú koncepciu – v prvom rade potvrdenie práva organizovať preteky svetového pohára žien v marci 2016 v Jasnej.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Štát lyžiarom zadržal peniaze