Štart sa hokejistom vydaril, Slovincov zdolali 3:1

(Autor: TASR)
Sportnet|29. apr 2011 o 22:45

V otváracom zápase sa slovenský tím na víťazstvo nadrel. Slovinskú bránku odklial Miroslav Šatan.

BRATISLAVA. Nováčik majstrovstiev sveta odohral proti Slovákom, veľkému favoritovi turnaja, veľmi vyrovnaný zápas. Do vedenia sa dostali až v poslednej tretine. Najväčšie ovácie však zožal v 35. minúte Miroslav Šatan, keď strelil vyrovnávajúci gól.

Slovinci boli celý zápas veľmi aktívni. Výborne korčuľovali a v obrane prehusťovali priestor pred bránkou. Navyše pri každej príležitosti sa snažili dostať do brejkov. Pri štvorminútovom oslabení v druhej tretine sa dostali pred Haláka tri razy.

((v2))

Slováci sa nadreli na vytvorenie šancí. Výborný výkon podal brankár Robert Kristan. Pochytal 43 striel.

Gáborík, Nagy, Zedník mali v prvej tretine veľmi dobré šance.

V úvode druhej dvadsaťminútovky pri vylúčení Štrbáka Slováci zle striedali. Ales Kranjc oklamal Haláka. Puk mu poslal do brány po šikovnej kľučke pomedzi betóny.

Na vyrovnanie sa Slováci natrápili. Pri viacerých šanciach buď netrafili odkrytú bránu, alebo zblízka strieľali do brankára.

V 35. minúte vyrovnal Šatan. Po prihrávke spoza bránky mu Slovinci nechali veľa voľného miesta. Víťazný gól dal Marcel Hossa, keď tečoval strelu Petra Podhradského. Strelou do prázdnej brány uzavrel zápas Ľuboš Bartečko.

„Mali sme veľmi veľa šancí. V ďalších zápasoch musíme hrať uvoľnenejšie,“ hovoril Marián Gáborík, ktorý mal asi štyri gólové šance.

Tréner Glen Hanlon bol so zápasom spokojný a hráčov chválil. „Všetci hráči išli na doraz. Našim najlepším útokom dnes bol Demitra, Stümpel, Gáborík. Bol to pre nás ozaj ťažký zápas. Súpera sme prestrieľali 45 ku 15."

"S prihliadnutím na očakávania, chcenie hráčov to bolo veľmi ťažké. Som ozaj veľmi spokojný s našou hrou. Za stavu 1:1 mal Jaro Halák dva dôležité zákroky. Naši súperi budú ťažší, no hrať proti nim bude jednoduchšie,“ povedal Hanlon. „Každý chcel aby sme vyhrali 7:1. No na to musíme premeniť naše šance. Tých sme mali habadej.“

Slovinci boli podľa neho disciplinovaní a húževnatí. „Veľmi sme zápas takému favoritovi sťažiť. Boli sme k tomu naozaj blízko, preto som na tento tím hrdý,“ hovoril slovinský tréner Matjaž Kopitar.

Druhý zápas MS hrajú Slováci v nedeľu o 20.15 proti Nemecku.

Vykúpil nás Šatan

Proti Slovincom rozhodol o výhre najlepší strelec reprezentácie.

Miroslav Šatan znova ukázal, že je mužom momentu. Do 36. minúty sa slovenský tím neskutočne trápil a nikto nevedel prekonať slovinský val. Podarilo sa to až Šatanovi, ktorý si výborne pred bránkou počkal, položil si na zem obrancu súpera a trafil presne do horného rohu dovtedy bezchybného Kristana.

„Pri mojom góle spravil perfektnú robotu Tomáš Surový, ktorý vybojoval puk a zadovkou mi prihral. Dal mi tak dostatok času, aby som mohol spraviť s obrancom a brankárom to, čo som potreboval, aj strela išla tam, kam som chcel.“

Okrem Šatana môžeme vďačiť za vydrenú výhru aj Surovému, ktorý bojoval pri mantineloch a vďaka tomu pripravil spoluhráčom priestor pri oboch góloch.

Tomáš Prokop
A-skupina, Bratislava:
Slovensko - Slovinsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Góly: 36. Šatan (Surový), 48. Marcel Hossa (Podhradský, Zedník), 60. Bartečko - 23. Kranjc (Kužnik, Razingar)

Vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kurmann (Švaj.), Sterns (USA) - Arm (Švaj.), Tillerkvist-Jonsson (Švéd.), 9248 divákov

Slováci začali aktívne a už v 63. sekunde si na trestnú lavicu za hákovanie na Nagya išiel sadnúť Tičar. V presilovke Slovákov najprv pohrozil hosťujúci kapitán Razingar a v ďalšom priebehu početnej výhody Slováci aj napriek tlaku nedokázali skórovať.

V 4. min sa pokúšal spoza bránky presadiť Zedník, ale puk skončil na pravom betóne brankára Kristana. Vzápätí Gáboríkovi v nájazde v rozhodujúcom okamihu skĺzol puk z čepele hokejky. Zedník neuspel ani v 7. min po peknej prihrávke od Surového.

Slovinci hrozili rýchlymi kontrami, ktoré však končili na pozornom Halákovi. V 8. min pálil neúspešne z ľavého kruhu Gáborík, na druhej strane sa zaskvel Halák po strele Pajiča. Gólman Kristan odolal aj ďalším pokusom Šatana, Gáboríka či Bartečka. Tesne pred prvou sirénou po prieniku Zedníka preletel puk cez bránkovisko Slovincov.

1.jpg

Foto - TASR/AP

V prvej minúte druhej tretiny poslali rozhodcovia na trestnú lavicu Štrbáka a tri sekundy pred jeho návratom na ľadovú plochu po individuálnej akcii otvoril skóre duelu obranca Kranjc. V 29. min spálil obrovskú šancu Bartečko, keď prihrávku spoza bránky usmernil len do prvého betónu Kristana. Následne mali Slováci možnosť hrať až štvorminútovú presilovku.

Na jej začiatku ohrozil Haláka Razingar, no potom slovenský tím zatlačil súpera do defenzívy. Chýbali však strelecké pokusy a tak sa skóre nemenilo. V 34. min Gáborík po prihrávke od Marcela Hossu trafil iba brankára Kristana, o niekoľko sekúnd neskôr rovnako pochodil aj kapitán Demitra.

Prvý gól dosiahli Slováci na domácom šampionáte v 36. min, keď po prihrávke od Surového spoza bránky si Šatan nakorčuľoval s pukom medzi kruhy a vyrovnal na 1:1. Po tomto okamihu slovenský tím ožil, Baranka po prechode do útočného pásma napálil puk len do slovinského gólmana.

O niekoľko sekúnd neskôr Zedník spálil obrovskú šancu po prihrávke Marcela Hossu a v poslednej sekunde druhého dejstva nepremenil ďalšiu stopercentnú príležitosť Gáborík.

hokej.jpg

Foto - SME, Vladimír Šimíček

Neefektívnym tlakom slovenského výberu sa niesol aj úvod tretej dvadsaťminútovky. Zverenci trénera Hanlona mali puk na svojich hokejkách, ale šance mali Slovinci. Robar dokonca nastrelil hornú žŕdku Halákovej bránky. Zedníkov pokus z uhla skončil v 45. min iba v lapačke slovinského brankára.

O tri minúty neskôr Surový nedokázal puk zdvihnúť ponad ležiaceho Kristana, ale následná delovka Podhradského od modrej čiary tečovaná Marcelom Hossom už skončila v bránke - 2:1. V 49. min stuhla krv v žilách fanúšikov SR pri šanci Jegliča, jeho pokus však smeroval vedľa slovenskej bránky.

V 52. min musel vytiahnuť Halák famózny zákrok pri strele Tičara, na druhej strane gól nedosiahol ani unikajúci Bartečko. Slovinci sa 30 sekúnd pred koncom duelu odhodlali k hre bez brankára a definitívnu bodku za zápasom dal gólom do prázdnej bránky na 3:1 Bartečko.

Aktéri hodnotia:

Glen Hanlon, tréner SR: "Vedeli sme, že to bude náročné. Súper hral veľmi disciplinovane a aj dopredu vyvíjal úsilie. Výborne zachytal ich brankár. Každopádne je pekné, že máme po prvom zápase tri body."

Matjaž Kopitar: "Bolo jasné už pred zápasom, že kto je kto vo svetovom hokeji. Chceli sme priniesť do zápasu dramatický moment a to sa aj podarilo. Dokonca sme boli blízko k dobrému výsledku. Vzhľadom na priebeh prehra 1:3 ním nie je. Napriek tomu som hrdý na chlapcov."

Pavol Demitra, kapitán SR: "Mali sme čo robiť. Bol to prvý zápas a určite sa musíme zlepšiť, toto bolo dosť nervózne. Už môžeme hrať len lepšie."

Martin Štrbák, obranca SR: "Rátali sme s ich húževnatosťou. Nie je podstatné, koľko gólov strelíme, prevaha bola dnes na našej strane aj po tom inkasovanom góle. Pokračovali sme vo svojej hre, neboli sme nervózni ani pri nepriaznivom stave."

Miroslav Šatan, útočník SR: "Som rád, že je to už šťastne za nami. S výsledkom sme spokojní, ale na hre je ešte určite čo zlepšovať. Medzery boli v presilovkách - tým, že sa formácie neustále menili, nebolo to ešte zohraté. Pri mojom góle urobil perfektnú robotu Tomáš Surový, zadovkou ma našiel a dal mi dostatok času na to, aby som mohol urobiť s brankárom a obrancom to, čo som potreboval. A napokon aj tá strela išla tam, kde som mieril: nad rameno brankára."

Jaroslav Halák: "Slovinci to hrali na kontry a z jedného prečíslenia dali gól. Bolo to veľké trápenie, ale so šťastným koncom pre nás, hlavne že to tam padlo."

Robert Kristan, brankár Slovinska: "Odohrali sme veľmi dobrý zápas proti výbornému mužstvu. Keď dali druhý gól, už sa nám hralo ťažšie, lebo favorit bol na koni."

Peter Podhradský (obranca SR, autor gólu na 2:1): "Som presvedčený, že ten ´môj´ gól v skutočnosti dal Marcel Hossa, keďže sa ako posledný dotkol puku. Konzultovali sme to ešte na ľade. Myslím si teda, že v zápise to ešte opravia, ale to je jedno - dôležité je víťazstvo. Bolo dosť ťažko vydreté a chvalabohu, že už je tento zápas úspešne za nami. Osobne som trošku nervózny, ale publikum bolo skvelé a atmosféra famózna."

Tomáš Surový (útočník SR, autor dvoch asistencií): "Som rád, že som prispel mojou troškou k úspechu. Potrápili sme sa, ale v dnešnej dobe už nemôžeme proti nikomu čakať víťazstvá typu 7:0. Sme radi, že sme to obrátili, ukázali sme charakter a vydreli sme tri body. Pred zápasom s Nemcami si musíme rozobrať veci, ktoré nám proti Slovincom nevychádzali. Jednou z nich je napríklad premieňanie šancí, pretože bez toho súper stále žije."

Ľuboš Bartečko (útočník SR, autor jedného gólu): "Potvrdilo sa, že prvý zápas na šampionáte býva svojím spôsobom vždy ten najťažší bez ohľadu na meno súpera. Pre nás je však podstatné, že sme napokon získali tri body, hoci do značnej miery aj so šťastím. Musím uznať, že Slovinci príjemne prekvapili - boli kompaktní v obrane, čakali na naše chyby a jednu z nich aj využili na strelenie vedúceho gólu. Hovorili sme si však, že sa musíme upokojiť a byť trpezliví a presné zásahy do siete súpera napokon predsa len prídu, čo sa aj stalo."

Zaujímavosti:

- Slovensko odohralo premiérový duel na MS pred vlastnými fanúšikmi.

- Na zrekonštruovanom ZŠ O. Nepelu v Bratislave ani v piatom zápase Slovensko neprehralo.

- Svoj otvárací zápas na svetovom šampionáte Slovensko zo šestnástich pokusov vyhralo jedenástykrát, dvakrát v týchto dueloch remizovalo a trikrát prehralo.

- Slovensko sa na MS stretlo so Slovinskom tretíkrát a ani raz neprehralo. Predchádzajúce dva zápasy sa hrali v Halifaxe 2008 a boli to súboje o záchranu.

- Slovensko odohralo so Slovinskom ôsmy vzájomný zápas, všetky sa skončili jeho víťazstvom.

- Jaroslav Halák vychytal vo svojom siedmom vystúpení v slovenskom drese na MS tretie víťazstvo.

- Miroslav Šatan dosiahol v 140. zápase v slovenskom drese 73. gól a je najlepším strelcom reprezentácie v ére samostatnosti. Šatan sa v 58. dueli na MS radoval z 59. bodu (29+30).

- Peter Podhradský odohral 93. stretnutie v slovenskej reprezentácii a dosiahol jubilejný desiaty gól. V 20. zápase na MS to bol jeho štvrtý presný zásah.

- Ľuboš Bartečko sa presadil v 39. zápase na MS strelecky desiatykrát. V 104. reprezentačnom dueli to bol jeho 22. gól.

ticker490x60faul1G.png

Live prenos:

Na vyplnenie času:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Štart sa hokejistom vydaril, Slovincov zdolali 3:1