Stanley Cup včera do Košíc nedorazil!

Sportnet|1. aug 2003 o 00:00

História osláv Stanley Cupu už zažila všeličo. Pikantné straty slávneho pohára. Raz sa našiel na cintoríne, raz pri ceste. Stanley Cup slúžil ako

kvetináč. Alebo ako misa pre psa. Hráči NY Rangers ho mali v striptízovom bare, Dominik Hašek sa s ním kúpal v bazéne. Bodyguardi mu zato poriadne prepláchli žalúdok. Včera však mrzol úsmev na tvárach strážcov Stanley Cupu. A nielen im...

Košice, letisko, 14:20. Pri letiskovej hale dávame niekoľko otázok Jiřímu Bicekovi.

Vaše pocity tesne pred tým, ako privítate Stanley Cup v Košiciach?

"Veľmi som sa tešil. Nielen ja, ale aj ostatní okolo mňa. Každý chce vidieť pohár, ktorý je tak ťažké vyhrať."

Vnímali ste dianie okolo Stanley Cupu aj predtým? Kým ste sa ešte nestali jeho víťazom?

"Určite. Počas tých šiestich rokov v zámorí som si to všímal. Videl som, ako o tom každý sníva. Je to pohár, ktorí získava najlepší tím najlepšej ligy sveta. Najlepší hráči. Každý, kto začne hrať hokej, vie o čo ide. A vie, aké ťažké je ho získať. Jasom to dokázal, som šťastný. Aj vďaka tomu, že som sa prepracoval do NHL, do kvalitného tímu a v správny čas som bol na správnom mieste... Niekto získa Stanley Cup raz, niekto štyrikrát, niekto ho nezíska vôbec. Zoberme si Raya Borquea, ten v štyridsiatke prestúpil z Bostonu do Colorada - len aby získal vytúžený Stanley Cup..."

Spali ste zo stredy na štvrtok dobre? Alebo vôbec?

"Spal som dobre. Vedel som, že je všetko zariadené. Môj svokor Vincent Lukáč to všetko vybehal, ja som nemal problém.

Komu zo Slovákov, ktorí pôsobia v NHL, by ste tiež dopriali podobný úspech?

"Vážim si každého, kto hrá hokej, prepracuje sa až do NHL a tam podáva dobré výkony. Prajem to každému. Každému, kto sa snaží a ide za svojím cieľom."

Žiadne konkrétne mená?

"Jasné, že to prajem takým slovenským hráčom, ktorí tam už toho odohrali viac a platia za hviezdy NHL. Bondrovi, Pálffymu, Stümpelovi, Hossovi... Ale to prajem to fakt každému."

V tomto momente už ostatní Jirku Biceka súrili, o 14:30 pristávalo lietadlo Austrian Airlines z Viedne, na ktorého palube boli dvaja bodyguardi. Aj so Stanley Cupom. Teda, ten na palube lietadla mal byť, ako sa však ukázalo...

Pár minút pred 15. hodinou prichádza prvá, zatiaľ neoficiálna informácia. Lietadlo z Viedne vraj priletelo do Košíc bez Stanley Cupu!

Nasledujúcu polhodinu si novinári medzi sebou z rôznych zdrojov potvrdzujú, že prvotná informácia bude asi pravdivá. Dvaja kanadskí bodyguardi vraj docestovali, bedňa s cennou trofejou však v Košiciach nie je!

Košice, letisko, 15:42. Ku novinárom prichádza do PRESS - priestoru ustarostený Vincent Lukáč. "Je to neskutočné, čo sa stalo. Ťažko sa ku tomu vyjadrovať... Nevedia, kde je. Hľadajú ho... Vraj sa niečo také môže stať raz za sto rokov. Všetko prišlo, komplet batožina z Viedne. Len Stanley Cup nie. Obaja bodyguardi sú z toho dosť nešťastní," ťažko išlo z Vincenta Lukáča, svokra Jiřího Biceka a zároveň hlavného tútora osláv.

Pred letiskovou halou postávajú dvaja Kanaďania a odpovedajú na otázky. Zhovorčiví bodyguardi zo svetoznámej Hockey Hall of Fame (Sieň slávy) v Toronte určite pred niekoľkými hodinami nepredpokladali, že ich odpovede v Košiciach sa budú týkať toho, kde majú to, čoho sú strážcami...

"Neviem si to vysvetliť. Ostali sme poriadne prekvapení. Keď sme pred štrnástimi hodinami odlietali z Toronta, pohár tam bol...," hovoril Walter Neubrand, ktorý so Stanley Cupom cestuje po svete od roku 1995. "Máme starosti, čo s tým bude. Nájdeme ho, určite ho nájdeme a prinesieme do Košíc...," pôsobil ešte vyrovnane W. Neubrand.

Jeho kolega Mike Bolt zas pôsobil nervóznejšie. "Mali ho naložiť v Toronte... Neviem však naisto, či sa tak stalo. Dúfam, že sa nájde. Niečo podobné sa už stalo, v Severnej Amerike, v USA, tam už pohár meškal. Ale tam bolo zároveň menej komplikované, frekvencia letov je hustejšia, teraz je to predsa len iné."

Obaja Kanaďania, ináč sympaťáci zjavom i vystupovaním, ochotne novinárom opakujú všetko, čo k nečakanej zápletke môžu povedať.

Vo Viedni ich vraj ubezpečovali, že všetko je v poriadku, že to tak nie je, bodyguardi zistili až v Košiciach.

Košice, letisko, 15:58: Po bodyguardoch pred novinárov v priestoroch letiska predstupuje aj Jiří Bicek a aj on vysvetľuje v podobnom duchu: "Stalo sa to, že niekde sa pohár stratil. Bodyguardi dobre povedali, že nežijeme vo svete, kde je život perfektný. Také veci sa stávajú, keď niekto cestuje lietadlom a stratí sa mu batožina, musí si ju hľadať sám. Teraz sa to stalo aj teraz. Budeme čakať, že to ľudia na letisku to nájdu, ako sa to stáva stále a pohár tu príde. Uvidíme však, kedy to bude. Potom sa budeme musieť dohodnúť, či oslavy urobíme ešte dnes, alebo sa to bude musieť presunúť. Všetko sa uvidí, keď pohár príde." Vzápätí prichádza Vincent Lukáč s tým, že zisťujú aktuálny stav a zhruba o sedemnástej hodine podľa aktuálnych informácií rozhodnú, či sa oslavy zrušia.

Letisko vo Viedni je v tom čase zrejme hore nohami, pretože jeho terminál vraj v snahe objaviť stratenú trofej prehľadáva asi 30 zamestnancov.

Košice, letisko, 16:16: K čakajúcim novinárom prichádza hovorca U.S. Steel Košice Ján Bača. Prináša informáciu, podľa ktorej prezident spoločnosti Chistopher J. Navetta prisľúbil, že fabrika sa postará o okamžitý charterový let z Viedne do Košíc, ak by sa potvrdilo, že pohár je na viedenskom letisku. V takom prípade by mohla byť trofej zhruba za hodinu od odletu z Rakúska v Košiciach, takže oslavy na Hlavnej ulici by sa ešte dali s asi dvojhodinovým časovým posunom zachrániť.

Košice, letisko, 17:06: Novinári stále čakajú na informácie, otázkou zostáva, či sa oslavy zrušia, alebo sa Stanley Cup nájde vo Viedni a charterovým letom sa okamžite prevezie do Košíc. V takom prípade by sa ešte večerné oslavy na Hlavnej s určitým časovým sklzom dali stihnúť.

Z útrob letiska vychádza Jiří Bicek a zástupcom tlače oznamuje: "Situácia je taká, že sme volali do Viedne aj do Toronta, odkiaľ odlietali. Vo Viedni pohár nemajú, doteraz ho hľadali a nenašli ho, takže tam nie je. Posledná informácia hovorí, že sa nevie, či pri nakladaní v Toronte ho nedali do iného lietadla, alebo či neostal pohár v Toronte. Zatiaľ sa teda nevie, či pohár z Toronta odletel. Do konca dňa by sme mohli dostať nejakú informáciu, či je pohár v Toronte alebo vo viedni a kedy príde do Košíc. Najprv sa musí zistiť, kde Stanley Cup je a až potom budeme vedieť, či pohár príde sem, alebo pôjde podľa plánu v piatok do Čiech a do Košíc príde až na konci európskeho turné, po tom, čo bude v Rusku, odkiaľ mal putovať už späť do Ameriky." V tej chvíli je isté len to, že Košice na 24 hodín Stanley Cup určite uvidia, len sa nevie kedy. Najpravdepodobnejšia je totiž teória, že pohár bude pokračovať v piatok na pôvodnej trase do Ostravy za Šmehlíkom, v sobotu do Znojma za Eliášom, potom, v nedeľu, na Ukrajinu za Tverdovským, do Moskvy za Brylinom. Vzápätí mal putovať naspäť do Severnej Ameriky, ale operatívne by mohol cestovať niekedy budúcu stredu ešte do Košíc a až potom sa vrátiť do Toronta. Samozrejme, ak sa dovtedy nájde, lebo v tom čase je stále nezvestný... Je to však v tých chvíľach len teória, je možné i to, že Stanley Cup po nemilej udalosti spojenej s jeho presunom do Európy úplne pozmení svoj pôvodný časový plán. Skrátka, nikto netuší, kedy pohár Košičania uzrú, čaká sa na nové správy spoza mora, prípadne z Viedne.

Jiří Bicek zároveň oznamuje, že sa presúva na Hlavnú ulicu, kde početnému davu čakajúcich fanúšikov oznámi zrušenie pripravovaných osláv. "Bez pohára to nejde, veď práve ten bol zaujímavý. Teraz pôjdeme na Hlavnú ulicu ospravedlniť sa ľuďom a vysvetliť im celú situáciu. Poďakujeme im, že prišli a ubezpečíme ich, že Stanley Cup im určite ukážeme. Nie je však v našich silách túto situáciu ovplyniť, takže teraz im pohár predstaviť nemôžeme. Sme z toho sklamaní, pretože sme pre nich akciu pripravovali, ale keď sa to nedá urobiť dnes, dá sa to nabudúce. Fanúšikovia teda o nič neprídu."

Atmosféru na letisku aspoň trošku uvoľňuje otázka, či pohár niekto neukradol. Na Bicekovej tvári sa objavil úsmev. "Pohár je zaujímavá vec a každý by ho chcel mať. Skutočnosť bude možno taká, že človek, ktorý ho na letisku mal naložiť, ho asi dal na iný pás a odniesli ho niekde inde. Neviem to však teraz ešte potvrdiť na sto percent. Bodyguardi, ktorí sprevádzajú pohár, sú v spojení s predstaviteľmi Siene slávy v Toronte, takže určite sa pohár nájde." Vzápätí dostáva Bicek otázku, či si nemyslí, že bodyguardi by sa o pohár mali starať lepšie. "Ja si myslím, že nie. Stane sa to raz za čas. Bedňa, v ktorej je uložený pohár, je veľká, takže na palubu si ho vziať nemôžu. Musia to dať do batožinového priestoru, iste zodpovedným ľuďom povedali, že je to vczána vec, aby sa o ňu postarali. Potom to už musia nechať na nich, aj keď sa človek vracia letecky z dovolenky, tiež kufre zverí zástupcom spoločnosti, ktorá by to mala veci doviesť. Nemyslím si teda, že na vine sú bodyguardi. Chyba sa proste stala a musí sa to vyriešiť. Dúfam, že sa tak stane čo najskôr." Všetci sa zhodujú, že lepšie by bolo, keby prišiel pohár bez

bodyguardov ako bodyguardi bez pohára. "Sú to dobrí chalani, poznám ich už z New Jersey. Tiež sú z toho nešťastní, lebo vedeli, že na slovensku pohár ešte nebol. Život je však taký... Veď sa aj vraví, že keď nejde o život, nejde o nič."

Košice, letisko, 17:10. Kým Jiří Bicek hovorí, aký je aktuálny stav okolo zmiznutého Stanley Cupu, bodyguardi si v colnom priestore mlčky berú svoje batožiny s nálepkami od Air Canada a s vyznačením cieľovej stanice - Kosice. Pred letiskovou halou stále krútia hlavami. "Pozrite sa," ukazuje Mike Bolt. "Kosice, takto to bolo nalepené aj na bedni so Stanley Cupom." Opäť krúti hlavou, na prvú návštevu Slovenska určite nezabudne. A Slováci na prvú návštevu bodyguardov Stanley Cupu takisto.

Starostlivosť o dvoch skormútených Kanaďanov preberá Lenka Biceková. Pýtame sa, či manžela musela utešovať. "Nie, vôbec. Jirko je v pohode. Tešili sme sa a je tu problém..."

Včera večer to bolo všetko v rukách generálneho manažéra New Jersey Devils. Avšak i Lou Lamoriello bol len závislý od informácie o tom, kde sa nachádza Stanley Cup. "Telefonovali sme s ním. On rozhodne ako ďalej. Teda, v ktorom termíne Stanley Cup do Košíc dorazí, či sa bude program posúvať a či to bude po jeho ceste do Čiech a Ruska."

Ako sme sa nakoniec dozvedeli, Stanley Cup z Toronta pôvodne vôbec neodletel a bodyguardi dorazili bez neho už do Viedne. Do Európy tak strieborná trofej dorazí neskôr, ako sa rátalo, presúvať sa bude dnes - rozhodnutie ako ďalej, bude na vedení New Jersey.

Košice, Hlavná ulica, 17:37: Jiří Bicek, Vincent Lukáč a dvaja bodyguardi prichádzajú na pódium na Hlavnej ulici a vysvetľujú fanúšikom, čo sa stalo. Bicek ešte rozdáva záujemcom autogramy a o čosi neskôr sa početný dav pomaly rozpúšťa...

Košice a Slovensko sa včera Stanley Cupu nedočkali. Ak sme však vydržali čakať roky, hádam ešte trošku vydržíme...

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Stanley Cup včera do Košíc nedorazil!